Івано-Франківськ

У Франківську відкривають черговий набір на безкоштовні курси української мови

Реєстрація на безкоштовні курси вже розпочалася.
630 360 1700654083 820
В Івано-Франківську відкрили черговий набір на безкоштовні курси української мови. Навчання тут тривають два місяці. А від часу їх заснування мовні курси відвідали понад півтисячі слухачів.
«Курси української мови стартували на початку повномасштабного вторгнення. Функціонували вони на базах шкіл і викладали їх вчителі української мови. Було дуже багато бажаючих і формувалися по 5-6 груп. Зараз цікавість до курсів трішечки зменшилася, тому було прийнято рішення перевести курси української мови на позашкільні заклади», – розповідає заступниця директорки Департаменту освіти і науки Ольга Шендрик.
Менше правил, більше практичного спілкування. Під час мовних уроків викладачі працюють над тим, щоби допомогти слухачам думати, а відповідно, і говорити українською. Це не шкільна програма, каже координаторка мовних курсів Ірина Антоняк. Педагогиня додає, у програму навчання, яке вже зовсім скоро стартує, додадуть наукові доробки львівської професорки-філологині Ірини Фаріон.
«Ми намагалися зробити більш універсальною і не так давати акцент на якусь граматику, те, що вивчається в школі, оскільки те, у школі, бодай ази української мови вивчали. Ми більше ставимо акцент на комунікативні функції мови, будуємо різноманітні діалоги, вчимо застосовувати практично різноманітні звороти і в такому форматі будувати ці заняття. Ми сподіваємось, що зможемо напрацювання Ірини Дмитрівни використовувати на наших заняттях. Не тільки її напрацювання як мовознавиці, але й як патріотки. Українська мова – це є той ген, який для українців є найважливішим», – каже консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Антоняк.
Оновлена програма навчання та більш зручний формат, – відтепер безкоштовні курси української мови у Івано-Франківську можна буде прослухати онлайн. Педагоги сподіваються набрати кілька груп очної форми навчання, також викладати солов’їну онлайн. Щоби якомога більше людей могли долучитися до них.
«Дуже важливо продовжити справу Ірини Фаріон і взагалі справу українізації. Тому продовжують курси української мови. Можна записатися, відвідати курси. Дуже важливо, щоби українізація відбувалася. Щоби люди розуміли, що українська мова, українська ідентичність – українська духовність – понад усе. Від цього залежить наша державність, від цього залежить наша українськість. Мова – це теж зброя і потрібно пам’ятати, що сьогодні надзвичайно всім українцям об’єднатися навколо українських цінностей. Сьогодні є велика кількість програм на ютуб-каналі Ірини Фаріон, щоби українці ставали українцями», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.
У часі презентації монографії «Англізми та протианглізми», яка відбулась у нашому місті в лютому цього року, Ірина Фаріон відгукнулася на запрошення очільника громади Руслана Марцінківа і погодилася провести кілька лекцій під час мовних курсів.
На жаль, тепер у нас залишилась єдина можливість вчити мову за її працями: авторськими книгами та відеоматеріалами. У них Ірина Дмитрівна наполягала, аби українці «озброїлись» українським словом.
«Переломовий історичний момент – це знищення московії, як дикунів і варварів. Саме до того прагнемо, і до того змагаємо. І мова наша українська у цьому найпевніша, і найнадійніша зброя. Стріляйте нашими словами-кулями. І здобудете велику перемогу!», – говорила професорка, філологиня, громадська діячка, політикиня Ірина Фаріон.
Реєстрація на безкоштовні курси вже розпочалася. Деталі можна знайти на сайті Департаменту освіти і науки Івано-Франківська.
Читайте також: 
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено