Івано-Франківськ

Представники влади, бізнесу та громад Чернігівщини, Сумщини та Прикарпаття взяли участь в міжрегіональному форумі

Участь в міжрегіональному інвестиційному онлайн-форумі прийняли понад 90 учасників

176131 scaled

У вівторок, 23 липня, відбувся форум «Підсилення спроможності громад і бізнесу у відбудові економіки та відновленні ділової активності» в онлайн-форматі, який впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Участь в міжрегіональному інвестиційному онлайн-форумі прийняли понад 90 учасників, а саме – представники виконавчої влади, бізнесу, громадських організацій, які представляють інтереси підприємців Чернігівщини, Сумщини та Прикарпаття, а також міжнародні партнери.

Як зауважила у вступному слові Марія Савка, головне очікування від форуму – фіналізація процесів реалізації проєкту, навчань, тренінгів, стаді-туру, який відбувся на Прикарпатті, в ході якого відбулося тісне спілкування учасників та напрацювання нових напрямків співпраці, нових можливостей роботи з проєктами, спрямованими на покращення життєдіяльності громад, розвитку підприємництва, як основного джерела наповнення місцевих бюджетів.

«Одним з важливих заходів нашого проєкту був стаді-тур представників Сумської та Чернігівської областей на Прикарпаття. Цей візит став комунікаційним майданчиком для обміну досвідом та пропозицій, напрацювання наступних кроків та ініціатив, які стануть добрим початком в міжрегіональному партнерстві», – Зазначила керівниця громадської організації «Розвиток бізнес-сектору України» Леся Круп’як.

За її словами, одним з головних слоганів, який супроводжує проєкт: «Сильні, коли ми разом». Саме тому, переконана Леся Круп’як, тільки об’єднавши зусиллям в певних напрямках, можна отримати добрий результат.

Натомість перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем подякував за залуження своєї області до реалізації проєкту, адже він дійсно важливий.

«Чернігівщина і Сумщина – два регіони, які чи не найбільше постраждали від російської агресії, адже окрім руйнувань соціальної інфраструктури, зазнав збитків бізнес. Якщо говорити про Чернігівську область, то понад 500 підприємств були зруйновані або пошкоджені. Тому дуже дякуємо за залучення до проєкту», – наголосив Костянтин Мегем.

17613113 scaled

Він також зауважив, що «розвиток бізнесу саме в територіальних громадах, це не тільки підтримка та наповнення місцевих бюджетів, а й сплачені податки до державного бюджету та є тилом для наших військових, які зараз боронять нашу державу».

Учасники форуму зійшлися на думці, що перед бізнесом зараз стоять дуже багато викликів, таких як кадровий «голод» чи відсутність електропостачання. До того ж, накладає свій відбиток й безпекової ситуація.

Тому сьогодні головна мета – зробити так, щоб бізнес в прикордонних регіонах подовжував відновлюватися та працювати та відновлюватися. До того ж, є підтримка з боку Уряду у вигляді пільгових, грантових програм тощо.

«Такі регіони, як Чернігівщина і Сумщина, мають отримати більше стимулів та преференцій від держави для того, щоб бізнес зміг відновитися і продовжили працювати в цих складних регіонах», – наголосили в Чернігівський ОВА.

Натомість Сумщина нині перебуває в особливо складній ситуації, пов’язаній з повномасштабним вторгненням. Тому планувати якійсь події в таких умовах дуже складно.

«Якщо говорити про теперішній час, то так само як і наші сусіди – Чернігівщина, ми розглядаємо процеси та грантові пропозиції з приводу надання підтримки самого бізнесу. Ми справимось з тими викликами, які є», – розповів під час форуму Олександр Кучков, директору департаменту міжнародного співробітництва та економічного розвитку Сумської ОВА.

17613115 scaled

Як зазначив Олександр Кучков, досить активно відбувається на Сумщині підтримка від Кабінету міністрів України в рамках програм «5.7.9.», підтримкам малого підприємництва. Окрім того, багато проєктів отримують ветерани на започаткування власної справи.

«Хотів би подякувати нашим громадам за їх активну позицію і те, що вони, розумію ситуацію, а в нас близько 15 громад знаходяться безпосередньо на кордоні, звертають увагу не тільки на великий бізнес, а й мале підприємництво. Відповідно, сприяють у всьому, зокрема, щодо залучення грантових заявок, активно приймають участь в проєктах, зокрема, таких як той, що реалізовується командою «Розвиток бізнес-сектору України», – наголосив Олександр Кучков.

В рамках форуму «Підсилення спроможності громад і бізнесу у відбудові економіки та відновленні ділової активності» відбулася панельна дискусія, а також напрацювання пропозицій для угоди про міжмуніципальне співробітництво.

17613116112 scaled

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено