Івано-Франківськ

На кордоні з Україною виявили небезпечне захворювання кіз та овець

На території Румунії та Греції, поблизу кордону з Україною зареєстрували поширення спалахів захворювання тварин на чуму дрібних жуйних. 

На кордоні з Україною виявили небезпечне захворювання кіз та овець

На території Румунії та Греції, поблизу кордону з Україною зареєстрували поширення спалахів захворювання тварин на чуму дрібних жуйних. Це серйозне вірусне захворювання, яке не вражає людей, але вражає дрібних жуйних. Захворювання передається переважно при прямому контакті. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.

“За природних умов на чуму дрібних жуйних хворіють лише домашні й дикі вівці і кози, причому кози більш сприйнятливі. Сприйнятливість до захворювання зумовлена віком і породою тварин. З диких дрібних жуйних у природних умовах сприйнятливі газелі, гірські козли, серни і ларистанські вівці”, – йдеться у повідомленні.

Як запобігти занесення захворювання на власне господарство:
  •  обмежити випас тварин та контакт з дикими тваринами на прикордонній території з Румунією;
  • тварин закупляти тільки з благополучних господарств щодо інфекційних хвороб тварин;
  • дотримуватись всіх заходів біологічної безпеки (проводити дезінфекцію приміщень з профілактичною метою; не допускати на територію господарства сторонніх людей).

“У разі загибелі та/або виявленні ознак захворювання, негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини та/або Держпродспоживслужбу на відповідній території”, – йдеться у повідомленні. 

До слова, чума дрібних жуйних (лат. Peste des petits raminants) – контагіозна вірусна хвороба овець і кіз з гострим та підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено