Івано-Франківськ

Переговори з росією: як змінювалася риторика Зеленського під час великої війни

Загалом риторика Зеленського щодо переговорів стала м'якшою.

Переговори з росією: як змінювалася риторика Зеленського під час великої війни

Через два з половиною роки після початку повномасштабної війни Україна знову допускає можливість повернення територій дипломатичним шляхом. В одному з інтерв’ю Володимир Зеленський допустив, що мирні переговори з російським диктатором путіним можна було б провести через міжнародних посередників – як це було з Чорноморською зерновою ініціативою.

Він також сказав, що світова спільнота має тиснути на рф, щоб переконати її сісти за стіл переговорів. Позиція президента щодо переговорів неодноразово змінювалася з лютого 2022-го. Про це пише ПІК з посиланням на Слово і Діло.

Володимир Зеленський закликав володимира путіна провести переговори відразу після повномасштабного вторгнення в Україну. 

«Хочу ще раз звернутись до президента російської федерації. На всій території України тривають бої. Давайте сідати за стіл переговорів, щоби зупинити загибель людей», – заявив він 25 лютого.

Влітку 2022-го президент був готовий обговорювати на переговорах завершення війни та виведення російських військ із території України.

30 вересня 2022 року путін оголосив про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Він запропонував Україні сісти за стіл переговорів, але без обговорення статусу окупованих територій.

У відповідь Зеленський ввів у дію рішення РНБО про неможливість переговорів із путіним:

«Україна була і залишається лідером із переговорних зусиль. Саме наша держава завжди пропонувала росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних та справедливих умовах. Очевидно, що із цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність та чесність. Тому ми готові до діалогу з росією, але вже з іншим президентом рф».

Цього року тема переговорів та закінчення війни звучить у заявах Зеленського набагато частіше.

У лютому президент висловив сумнів у тому, що переговори з путіним можуть принести мир. Але, за його словами, диктатору «можна запропонувати майданчик, де він визнає свою помилку та свій програш». А у березні Зеленський припустив, що не всі захоплені території будуть звільнені військовим шляхом, але ЗСУ треба вийти на межі 2022 року, щоб підштовхнути путіна до переговорів.

Переговори з росією: як змінювалася риторика Зеленського під час великої війни

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено