Івано-Франківськ

У Калуші жінка хворіла на дирофіляріоз: що це за хвороба

З латинської мови назва захворювання перекладається, як «зла нитка».

У Калуші жінка хворіла на дирофіляріоз: що це за хвороба

У Калуші в грудні 2023 року жінка захворіла на дирофіляріоз після укусу комара. Зараження паразитом сталося приблизно у серпні-вересні. Основним джерелом збудника цієї хвороби є хижі ссавці, а в умовах населених пунктів, — бродячі собаки та коти.

Людина заражається тільки при укусах кровосисних комах, а в основному комарів, які до того насмокталися крові зараженої тварини, розповіла лікар-паразитолог Калуського районного відділу обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Хлібкевич, пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

“Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається. В передачі дирофіляріозу не виключається і роль ґедзів, кліщів  та бліх. Зараження людини найчастіше відбувається під час активності комарів, це може відбутися  навіть в зимовий період, в будинках з підтопленими підвалами, де є комарі”, – йдеться у повідомленні.

Доросла дирофілярія — круглий ниткоподібний гельмінт білого кольору, довжиною 13-17 см. Самка гельмінта щодоби виділяє в кров тварини до 5 тисяч личинок (мікрофілярій), які циркулюють там до 5-8 місяців. На відміну від тварин, в організмі людини гельмінт не досягає статевої зрілості, виділення мікрофілярій в кров не відбувається. Люди не можуть заразити інших.

“Дорослі гельмінти локалізуються  під шкірою або слизовою оболонкою на будь-якій частині тіла, найчастіше — в органах зору (повіки, очне яблуко, кон´юнктива). Хворі звертаються до окуліста в найбільш ранні терміни, тому що в місці локалізації гельмінта відчувають стороннє  тіло, печію, свербіж, з´являється пухлинка, як зерно проса, що порушує функцію ока”, – пояснює лікарка. 

Якщо гельмінта несвоєчасно не видалити, він може загноїтися і розвивається абсцес. Коли уражені очі, захворювання супроводжується появою вузлів під шкірою повік, вони можуть набрякати та текти сльози. Однак частіше паразит уражає ділянки спини, плеча чи передпліччя.

Лікування дирофіляріозу відбувається шляхом хірургічного видалення гельмінта. Профілактика  полягає в захисті людини та домашніх тварин від укусів комарів.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено