Івано-Франківськ

“Громада є заручником ситуації, що сталася на “Карпатнафтохімі”, – Андрій Найда, Калуський міський голова

"Нам необхідно, щоб очисні споруди працювали. Інакше – колапс надмасштабний для всіх".

DSC 0786 scaled

Вже понад пів року не вщухають розмови про те, що місто Калуш може опинитися на межі техногенної катастрофи через проблеми приватного підприємства «Карпатнафтохім». Це підприємство, яке має у своєму складі цехи критичної інфраструктури – очисні споруди, відключення яких через борги за електропостачання може призвести до зупинки водопостачання в місті, зупинки комунальних котелень і, навіть,  зупинки роботи Калуської ТЕЦ.

Про катастрофічну ситуацію очільник Калуської громади Андрій Найда неодноразово повідомляли всі ешелони влади, шукали шляхи зустрічі з новими власниками.

Паралельно виникла ще одна проблема – працівники підприємства з грудня минулого року не отримають заробітну плату, а власники «Карпатнафтохіму» жодним чином на це не реагують. Днями терпець людей таки увірвався – вони масово написали заяви на звільнення.

Як Калуш став заручником ТОВ «Карпатнафтохіму», що може статися у разі найгіршого сценарію розвитку подій, чи мають у міській раді план «Б», як останні події зі звільненням працівників можуть обернутися для Калуша, а також чи готове місто до опалювального сезону – в розмові ПІК з очільником Калуської громади Андрієм НАЙДОЮ.

СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ?

  • Андрію Михайловичу, звідусіль чуємо, що у вашій громаді можуть були великі проблеми через те, що громада залежить від «Карпатнафтохіму». Поясніть ситуацію, чому у міста такий нерозривний зв’язок з приватним підприємством?

Так історично склалося, що коли будувалося місто Калуш, паралельно будували й велику промисловість. І під неї збудували очисні споруди. Відповідно, місто прив’язали під величезні промислові очисні, які мають не тільки фекальні каналізації, а й мінеральні, органічні, кислотно-лужні каналізації, тощо. І стоки з міста йдуть фактично в одному технічному процесі з промисловими. Тобто, не можна окремо розмежувати стоки міста та промисловості. Вони всі з’єднуються. І якщо будуть зупинені очисні споруди, тоді зупиниться вся промисловість, і, фактично, буде зупинене й водопостачання в місті. Ми не зможемо подавати воду, якщо не забезпечимо її очищення.

Наприкінці грудня минулого року відбулося перше засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), на якому головним питанням розглянули загрозу відключення від електропостачання ТОВ «Карпатнафтохім». Крайня наше засідання, позачергове, припало на 31 серпня. І знову на порядку денному те саме питання – «Про кризову ситуацію в роботі очисних споруд ТОВ «Карпатнафтохім». Фактично сім місяців ми крутимось навколо однієї й тої самої проблеми. Підприємство на цю мить має електроенергію, але це така крихка соломинка, яка в будь-який час може обірватися. Наразі немає світла в кінці тунелю.  Тобто, чи будуть комунальні блага у громади – я не можу сказати.

  • Тобто, «Карпатнафтохім» можуть в будь-який момент від’єднати від електроживлення?

Так, адже підприємство фізично не може платити за спожиту електроенергію. Вони навіть не можуть піти на постачальника останньої надії, адже всі умови переходу на постачальника останньої надії фактично вичерпані. Там «біда чорна» з електропостачанням. Ще одна гостра проблема стосується людей. Минулого тижня у мене в кабінеті був голова їхньої профспілки Олег Кушлик. Він підготував звернення до власників, яких закликають вжити заходів, адже люди тривалий час без зарплати. Попри це деякі працівники не можуть вийти на пенсію, адже з жовтня минулого року підприємство не сплачує ЄСВ. Якщо люди не вийдуть на роботу, то буде вже повний колапс, і чи буде подаватися електроенергія чи ні, вже не матиме значення.

DSC 0626 scaled

ЗАМКНЕНЕ КОЛО ТА НАЙГІРШИЙ СЦЕНАРІЙ

  • Іншими словами, калушани залишаться без елементарних комунальних благ. І як тоді виживати?

Якщо чесно, то ми навіть розглядали варіант встановлення біотуалетів.  Але це шалені видатки – близько 1 мільйона гривень на добу, а щомісяця –  30 мільйонів тільки на обслуговування біотуалетів.

  • Виходить, що мешканцям багатоквартирних будинків довелося б ходити на вулицю в біотуалети? Такого ще світ не бачив!

Саме так. Плюс, додайте до цього, що калушани ще й не зможуть прийняти душ, помитися. Колись це було б із розділу фантастики. Але в нашому випадку, таке може бути насправді, якщо не буде конкретних кроків.

Інша біда полягає в тому, що часу на прийняття рішення (якщо очисні таки будуть зупинені, – ред.) буде критично мало. Адже очисні споруди – це певна сфера мікрофлори, яка гине від 12 до 24 годин, якщо не подається електроенергія. А відновити мікрофлору – це мільйонні видатки. Тож це шлях в нікуди, якщо ми таке допустимо.

  • Отже, найгірший сценарій, на вашу думку, який може статися?

Найгірший сценарій через зупинку очисних полягає в тому, що в Калуші зупиниться водопостачання, а з ним зупиниться уся «хімія». Люди вийдуть на вулиці, будуть бунти та невдоволення. Звичайно, ж вони спершу підуть до мене, а я вже із ними піду до вищих ешелонів влади.

Тоді питання буде, звичайно, ж вирішуватися. Думаю, одразу ж зберуть комісію РНБО. Хоча ми про це просимо останні пів року, адже вважаємо, що таке питання треба вирішувати на національному рівні. Засідання РНБО будуть змушені провести, але вже через колапс на підприємстві.

Ми намагаємося це донести до усіх ешелонів влади. Але складається враження, що вони не розуміють масштаб проблеми. Хоча обласна військова адміністрація таки «ввімкнулася», дає певні сигнали до центральних органів влади. Адже певним чином вирішується питання щодо електроенергії, тобто в ручному режимі, але живлення подається. Хоча, моя думка: у такий спосіб підприємство не може настільки довго бути в заручниках.

DSC 0656 scaled

  • За вашим найгіршим сценарієм, мешканці одразу прийдуть до вас під стіни міськради. Невже люди досі не розуміють, що самотужки вирішити це питання ви не можете?

Звісно ж, як міський голова, не маю важелів на це. Є закон про захист критичної інфраструктури, де чітко розписаний перелік органів, які відповідальні за її роботу. Практично усім ми надсилали звернення, а саме – в районну адміністрацію, обласну військову адміністрацію, Кабмін, Раду національної безпеки, поліцію, СБУ.

Наразі від них, м’яко кажучи, були тільки «відписки». А якщо читати самі відповіді, можна зробити висновок, що це питання виключно ТОВ «Карпатнафтохім», якому треба знайти гроші, щоб заплатити за електроенергію. Виходить замкнене коло. Саме тому ми вже неодноразово ініціювали засідання, на якому б зібралися усі суб’єкти критичної інфраструктури, скажімо, під головуванням РНБО, де мають чітко визначити, хто та що має робити.

Щодо самого підприємства, то воно, здається, «воює» в судах. Але такА дивна ситуація складається: як тільки їм розблокували сировину, одразу ж заблокували рахунки. Чому так? Ми не знаємо. Тож нам обов’язково потрібно долучити до розмови не тільки державні органи, але й власників підприємства. Можливо, вони щось приховують чи  на щось очікують? Ситуація максимально дивна з обох сторін.

ЩО НЕ ТАК З ВЛАСНИКАМИ «КАРПАТНАФТОХІМ»

  • Здається, ви, як міський голова, від себе уже все зробили…

Ми зверталися навіть до Президента України. Зрештою, він може дати доручення, щоб провели раду РНБО. Але такого рішення й досі немає, хоча всі про все знають. А ми й далі чекаємо. Я переконаний, що таке засідання відбудеться, але коли вже буде запізно.

В разі виникнення надзвичайної ситуації вони зберуться, ймовірно, відкриють кримінальні справи, скажуть, як до такого взагалі допустили. Але є така приказка: «Після бійки кулаками не махають».

Коли я був керівником підприємства, ми спершу вирішували ситуацію, а вже потім розбиралися, хто був не правий. Тут, таке враження, все навпаки. Спершу виникне проблема, а потім будуть шукати винуватців.

DSC 0683 scaled

  • Зрозуміло. А яка, все ж, позиція «Карпатнафтохіму»? Ви особисто спілкувалася з кінцевими власниками?

Як я розумію, кінцевих власників, в Україні немає. Щоправда, є «третій» власник, який навіть приїжджав на «Карпатнафтохім». Якщо не помиляюся, то він з Дрогобича. Так само запрошували його на зустріч. До того ж, маємо звернення від колективу ТОВ «Карпатнафтохім» щодо організації зустрічі.   Наразі очікуємо відповіді. Але важливо, щоб на цій зустрічі були такі люди, які приймають рішення.

  • Виглядає дуже заплутано. Як правило, якщо є проблеми в області, звертаються до голови ОВА. Ви, як очільник громади, спілкувалися з Світланою Онищук про критичну ситуацію? Якщо так, то що вона вам відповідала?

Зустрічей в нас був дуже і дуже багато. Особисто з нею, а також її заступниками. Дещо складно нам було достукатись і пояснити які маємо загрози. Але, дякувати Богу, зрозуміли. Наскільки я знаю, в неї (Світлани Онищук, – ред.) була зустріч на рівні РНБО. Там надійшла вказівка вирішити питання комісійно. Зі свого боку, ми зібрали багато документів, але наразі це й усе. Але вкотре доводиться констатувати той факт, що ані міська рада, ані РВА чи ОВА, питання з очисними спорудами вирішити не може. У той же час саме завдання обласної військової адміністрації донести це питання до вищого керівництва країни, і що в місті Калуші може статися велика біда. Отже, очікуємо на рішення з Києва.

DSC 0725 scaled

ЛЮДИ НЕ МОЖУТЬ ПРАЦЮВАТИ БЕЗ ЗАРПЛАТИ

  • За вашими найбільш скептичними прогнозами, скільки ще часу місто може протриматися в такій ситуації, як є сьогодні?

Тут питання не в тому, скільки ще протягнуть очисні споруди (адже електроенергією вони наразі забезпечені), а скільки працівники «Карпатнафтохім» втримаються на підприємстві. Якщо люди й далі працюватимуть без заробітної плати, вони звичайно ж підуть. І тоді точно настане колапс.

І тут Калуська міська рада намагається підставити своє плече, виділяє певні кошти на виплати працівникам, хоча це знову ж таки питання виключно керівництва ТОВ «Карпатнафтохім». Спершу виділили 500 тисяч гривень, але для такого великого колективу – це практично ніщо, адже якщо розкинути цю суму, на руки люди отримають  максимально по тисячі гривень.

На позачерговій сесії, яка відбулася другого серпня, депутати проголосували за спрямування для «Карпатнафтохім» орієнтовно два мільйонів гривень. Але з тією умовою, що ці кошти підуть саме на зарплатню працівникам очисних споруд. Чітко, за переліком, щоб кожен працівник міг отримати хоча б по 30 тисяч. Оскільки нам необхідно, щоб очисні працювали. Інакше – колапс надмасштабний для всіх.

Звичайно, цієї підтримки вистачить максимум на місяць. Далі – знову будемо чекати на реакцію керівництва, а також співвласників. Громада не має бути заручником ситуації, що сталася на приватному підприємстві.   

До речі, я на нараді за участі РНБО не був присутній. Нас не долучали, хоча, відверто, не розумію чому. Можливо у воєнний час вони мають все вирішувати із військовими адміністраціями. Але для мене найкраще, щоб така нарада була за моєї участі, власників «Карпатнафтохім» та РНБО. І тоді можна мати чітке розуміння.

DSC 0822 scaled

ПЛАН «Б» ТА «СТРАШИЛКИ» ПРО МІСТО

  • А чи є у вас якийсь план «Б»? Наприклад, чи реально побудувати власні очисні споруди?

Ідея дуже хороша, звичайно ж. Якщо ви маєте сотні мільйонів гривень і це відбувається не у військовий час, або йде перевиконання бюджету чи донори надають допомогу, ідея чудова, але малоймовірна!

В нас дуже складна система відведення води, адже це очисні споруди для хімічних підприємств. Тобто, якщо ми побудуємо очисні виключно для міста, забуваючи про промисловість. Тоді не буде кому платити податки.  І «місто» теж можна забути. Як бачите, це все в комплексі: якщо будувати очисні, то тільки промислові. Але для чого будувати нові, якщо ми вже їм маємо?

Як варіант виходу із ситуації, розглядається право господарського відання, тобто право юридичної особи володіти, користуватися, розпоряджатися майном, яке надано їй власником для здійснення підприємницької діяльності.  Але самого механізму передачі з приватної власності в комунальну не існує. Є передача в державну власність, через АРМУ (Агентство з розшуку та менеджменту активів, – ред.) та конкурси. Але наразі на «Карпатнафтохімі» АРМИ немає. Тобто, сам механізм передачі в господарські відання в комунальну власність також дуже незрозумілий.

Не виключено, що через Раду національної безпеки та оборони в умовах воєнного часу, очисні доведеться передати Калуській громаді в господарське відання. Але це для нас будуть шалені видатки, тариф може бути захмарний. Водночас громада просто не потягне утримання промислових очисних. Зрозуміло, що платники податків не зможуть дофінансовувати різницю в тарифах. Та це всеодно один із можливих виходів.

  • Виглядає так, що Калушу щось пороблено. То страшили, що місто провалиться під землю, потім – про складну екологічну ситуацію. Тепер нависла загроза колапсу через очисні споруди…

Калуш – дуже хороше та перспективне місто. Ми ж навпаки прийняли нову стратегію Калуської громади, визначили п’ять пріоритетів. Ймовірно свого часу такі «страшилки» створювалася тому, що у Калуш потрібно було долучити якійсь екологічні кошти. Але на сьогоднішній день Калуш – це екоіндустріальна громада.

Щодо очисних споруд, так, ми підняли це питання, адже ТОВ «Карпатнафтохім» – бюджетоутворююче підприємство, відповідно треба звернути на нього увагу. Зараз воно простоює і треба допомогти, щоб воно запрацювало. Адже це наша економіка, а ми, як тилова громада, маємо отримуючи податки, спрямовувати їх на Збройні сили.

DSC 0806 scaled

ПОТРІБНО ПРАЦЮВАТИ НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ

  • Гаразд, поговоримо про новий опалювальний сезон. Готові до нього, зважаючи на всі ризики?

Ми працюємо на випередження. Калуська ТЕЦ щонайменше три опалювальні сезони повинна забезпечити нас теплом. Водночас, минулого року ми почали розробку проєктно-кошторисної документації щодо встановлення на території громади десяти модульних котелень. Фактично одна така котельня вже встановлюється у селі Студінка. На підході – тендер ще по двох. На цей рік, відверто кажучи, на більше нам грошей на вистачить.

Ми спілкувалися з банками, шукаємо, який з них зможе надати кредити на 100 мільйонів гривень. Якщо говорити про конкретну суму, то для будівництва та запуску котелень нам потрібно 137 мільйонів. Проте Міністерство фінансів має до нас певні питання, адже в нас «висить» давній борг, що був взятий дуже-дуже давно. Мова йде про комунальне підприємство, рахунки якого фактично заблоковані, отже воно не здійснює свою господарську діяльність. Але на ньому «висить» заборгованість. Ціна питання – шість мільйонів доларів. Зараз знайти такі кошти ми просто не маємо змоги, коли в нас забрали військове ПДФО, а держава не додала 50 мільйонів освітньої субвенції, і коли основне бюджетоутворююче підприємство «Карпатнафтохім» стоїть, а це, як мінімум, мінус 100 мільйонів гривень недофінансування. Але все ж будемо просити Мінфін, щоб той погодив нам кредит на 5-10 років.

Тоді ми зможемо в межах багатоповерхової забудови розмістити модульні газові котельні. А там, де малоповерхова забудова – твердопаливні котельні. Адже ставити нову велику котельню недоцільно, якщо тепломережі фізично зношені. Як підсумок, ми розбили місто по локаціях, відповідно, котельні будуть знаходитися безпосередньо наближені до споживачів.

  • До речі, ще донедавна в Івано-Франківську існувала така проблема, коли на час відключень електроенергії, споживачі багатоповерхівок ще й не мали водопостачання. Чи трапляються подібні ситуації у Калуші?

Нас рятує те, що Калуш має близько тридцяти підкачувальних станцій. До того ж, за сприяння «Прикарпаттяобленерго», вдалося вирішити питання щодо безперебійного живлення основної підкачувальної станції, яка забезпечує водопостачання наших великих масивів (Підгірки, Височанка, ред.), а також центральної районної лікарні.

На інших об’єктах ми також намагаємося втримати хоча б елементарний тиск води під час вимкнень світла. Тому це питання в нашій громаді вирішене приблизно на 80 відсотків. Звичайно ж, включаємо й генератори, коли виникає потреба.

  • А Калуська громада загалом готова до тривалих відключень, які прогнозуються найближчої зими?

Здебільшого генераторами запаслися, поставили їх на основні об’єкти. Розглядаємо де можна з донорами попрацювати, адже декілька дитячих садочків треба ще забезпечити генераторами. Тому, думаю, в нас все вдасться.

Але є питання щодо забезпечення пальним. Це, все ж таки, досить великі видатки. Наша калуська поліклініка під час ГПВ майже весь час працює на генераторі. За словами керівника медичного закладу, йому на місяць потрібно 350 тисяч, а в рік це майже три мільйони гривень. Це величезні кошти для громади.

DSC 0812 scaled

  • Андрію Михайловичу, здається, у кожній громаді є свої проблеми. Але вашій, здається, не позаздриш. Чи не болить вас голова від кількості викликів, що на неї впали?

Щойно я став міським головою, перше, що мені дісталося на посаді, заблокована робота «Водотеплосервісу». І це в період опалювального сезону! Мова йде про підприємство, яке надавало послуги з водопостачання, водовідведення та теплопостачання. І ситуація тоді дійшла практично до колапсу. Але ми її вирішили, хоч було багато таки «хороших» калушан, які намагалися палки в колеса ставити. Звичайно, й зараз трапляються ті, хто намагається розхитувати ситуацію. Можливо, хтось вбачає у цьому майбутні політичні дивіденди.

Хочу відзначити, що мені пощастило з депутатським корпусом. У нас понад 90 відсотків депутатів – дієві та адекватні, які розуміють ситуацію у громаді. До того ж, ми не маємо того популізму, який є в інших міських радах.

Я завжди кажу, що влада має бути технократичною, а не популістичною. І саме популізм довів до того, що ми зараз маємо. Я розумію, що можна не піднімати тарифи, можна зменшити податки, але яким чином тоді можна забезпечити спроможність громади. Отже, ми фактично пожинаємо плоди цього популізму. Але нічого, ми із цієї ситуації обов’язково вийдемо.

Я називаю нинішню владу не інакше, як «кризовими менеджерами». Ми з дуже багатьох кризових ситуацій вийшли, вийдемо й з цієї, успішно вийдемо. Але потрібно буде трохи «попітніти».

ЛЮДЯМ ПОТРІБНО ГОВОРИТИ ПРАВДУ

  • До речі, щодо популізму. Чи не закидів у ваш бік, що , наче, ви саме на цій критичній ситуації з очисними спорудами та «Карпатнафтохімом» якраз здобуваєте собі політичні дивіденди?

Говорячи правду людям, я лише втрачаю політичні дивіденди. Така вже потреба людей –  чути тільки хороші новини. І коли я людям говорять правдиві новини, вони сприймають їх, як  погані. Ще й доводиться чути, що «ви до того довели», «ви такий-сякий». Але це не ми довели. Ми прийшли, взяли цю владу в руки, відповідно, маємо проблеми вирішувати. І, все ж таки, я вважаю, що людям краще говорити правду.

Для прикладу, щодня ми виставляємо на моїй публічній сторінці в соцмережі графіки вимкнень світла. Що я тільки про себе не прочитав у коментарях, який я «гарний», що «в мене все світиться», що «я краду електроенергію, продаю за кордон» і так далі. Так, це негатив в мою сторону шалений. Але навіть попри це ми маємо людям доносити правду, якою б вона не була. Вийдемо з конкретної ситуації – буде дуже добре. Але треба щоб люди також розуміли, що не все від нас залежить. Те, що в наших силах, ми вирішуємо.

DSC 0703 scaled

  • Андрію Михайловичу, якщо наше інтерв’ю прочитають в Раді національної безпеки та оборони, власники «Карпатнафтохім» і всі, хто може бути причетний до вирішення складної ситуації з очисними спорудами, включно з президентом Зеленським, що б ви хотіли їм сказати?

Якщо вони мене до себе не запросять, то я їх запрошую до себе, за круглий стіл, в міську раду. Президент Володимир Зеленський (хоч не знаю чи Володимир Олександрович приїде), власники «Карпатнафтохіму», представники РНБО. І ми разом, за філіжанкою кави, будемо вирішувати, як реальні кроки треба зробити щоб не допустити колапсу.

  • А ми від редакції бажаємо, щоб вам вдалося вирішити цю проблему і наступного разу, коли зустрінемося, ви вже не хвилювалися про те, що калушани можуть бути без світла і без води.

Дякую, сподіваюся що так і буде!

Розмовляли Оксана Камінська та Андрій Менів. Фото – Іван Денисюк

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено