Івано-Франківськ

Податок на солодку воду в Україні: що відомо про ініціативу

Стало відомо, що Податковий комітет Верховної Ради підтримав ініціативу з впровадження акцизного податку на солодку газовану воду.

Податок на солодку воду в Україні: що відомо про ініціативу

Для чого хочуть ввести податок на солодку воду та як це, зрештою, вплине на ціну продукту, пише ПІК з посиланням на ВІКНА. 

Як пояснили у Міністерстві охорони здоровʼя, така ініціатива посилить систему громадського здоровʼя, впливатиме на зменшення стрімкого поширення неінфекційних хвороб внаслідок надмірного споживання солодких газованих напоїв серед українців.

“Так, законопроект вносить солодкі газовані напої — з додаванням цукру, підсолоджувачів, ароматизаторів — до переліку підакцизних товарів. Також законопроект встановлює ставку податку у розмірі 0,1 євро (приблизно чотири гривні) за один літр напою. Сплачувати податок будуть виробники та імпортери таких напоїв”, – йдеться у повідомленні.

У МОЗ додали, що підвищення цін на солодкі напої допоможе скоротити кількість споживання напоїв, що сприяло б зниженню ризиків ожиріння та цукрового діабету серед населення України.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 91% смертей в Україні — це смерті від неінфекційних хвороб, а 63% з них — внаслідок серцево-судинних захворювань, що спровоковані, зокрема, цукровим діабетом. Найпоширеніші неінфекційні хвороби спричиняє неправильне харчування, насамперед зумовлене споживанням високого рівня вільних (доданих) цукрів.

Відомо, що ініціатива податку на солодку воду в Україні — не нова. У тій чи іншій формі такий податок існує у близько 50 країнах по всьому світу. Зокрема, у Польщі, Бельгії, Норвегії.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено