Івано-Франківськ

Просування ЗСУ та страх росіян: яка зараз ситуація в Курській області (МАПА)

Українська сторона офіційно не коментує бойові дії в Курській області.

photo 2024 08 07 17 09 15 scaled

У Курській області ввечері, 7 серпня, ввели режим надзвичайної ситуації. Про це заявив губернатор регіону Олексій Смирнов.

Він зазначив, що в області наразі складна оперативна ситуація.

“У Курській області зберігається складна оперативна ситуація у прикордонних районах. Для ліквідації наслідків заходу на територію регіону ворожих сил ухвалив рішення щодо запровадження з 7 серпня надзвичайної ситуації на території Курської області”, – написав Смирнов.

Губернатор запевнив, що особисто координуватиме роботу сил єдиної державної системи попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій до покращення подій.

photo 2024 08 07 19 55 37 scaled

Що відомо про події на Курщині

Телеграм-канал Медуза, який позиціонує себе опозиційним до російської влади, посилаючись на Z-канали, пише, що станом на опівдень 7 серпня українські сили нібито увійшли до Курської області та закріпилися в прикордонній зоні. “Військкори” скиглять, що “у них не виходить їх вибити”, пише ПІК із посиланням на ТСН.

За різними даними, на територію Курської області зайшли один або два батальйони ЗСУ – до 800 осіб, ще до двох тисяч військових зосереджені вздовж кордону. Українських військових “неможливо вибити”, пише Z-канал “Два майори”.

Мапа просування бійців у Курській області / Фото: російські тг-канали

Російські “військкори” в істериці та заявляють, що ЗСУ нібито пройшли дві лінії оборони і вже зайшли до 11 населених пунтків Курської області та розширюють фронт.

“Ворог на контрольованих територіях розгортає логістику, підвозить ПММ і боєприпаси. Судячи з відкритих джерел, регулярні війська противника присутні на глибину до 15 км. Ширина фронту – 10-11 км. ЗСУ були присутні станом на вечір (6 серпня – ред.) у Любимівці, Обухівці, Покровському, Зеленому Шляху, Товстому Лузі, Нижньому Клині, Миколаєво-Дар’їно, Дар’їно, Свердликово, Лебедівці”, – пише Z-канал “Два майори”. 

Рупори пропаганди зазначили, що від ранку противник продовжив розвивати свій наступ на північ уздовж траси Суджа – Коренево, щоб вийти до міста. Сумарне просування за трохи більше ніж за добу становить приблизно 15 км.

Перед цим близький до Міноборони РФ телеграм-канал “Рибар” писав, що ЗСУ начебто вдалося зайняти три села в Суджанському районі і просунутися до західного передмістя Суджі – Гончарівки, запевняючи, що “в Суджі поки що руху немає”.

Мапа боїв у Курській області / Фото: російські тг-канали

Російські інформаційні ресурси заявляють, що ціллю противника є місто Суджа, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю і за 45 кілометрів – від самих Сум.

Де розташована Суджа на мапі РФ / Фото: скрин / Google map

Російська авіація обіцяє стерти з лиця землі Суджу

Вранці 7 серпня на тлі просування у Курській області Z-канали писали, що російська авіація зітре з лиця землі російське місто Суджа, якщо його захоплять українські військові.

“Місто Суджа в Курській області фактично все евакуйоване і буде стерте з лиця землі російською авіацією”, – пишуть російські “військкори”.

Російське командування вирішило здати Суджу – роспропаганда

Станом на 15:00 7 серпня “військкори” пишуть, що російське місто Суджа – під контролем України (офіційного підтведження ні з боку України, ні з боку Росії немає – ред.).

“Військкор” Борис Рожин повідомив, що газовимірювальна станція “Суджа”, через яку здійснюється транзит газу до Європи, вже під контролем ЗСУ.

“Командування вирішило здати Суджу ЗСУ. Українці вже пройшли половину шляху до Курської АЕС”, – йдеться у його дописі.

Тим часом інший пропагандист Юрій Подоляка інформує, що Суджа перебуває в оперативному оточенні противника. Він у паніці заявляє, що панівні висоти – під українським контролем.

Якою може бути мета операції в Курській області

Видання ВВС Україна, посилаючись на провоєнних блогерів і військових експертів, припускає, що цього разу справа не обмежиться швидкоплинним рейдом на російську територію.

Вони вважають, що цей прорив – це лише початкова стадія операції, мета якої – відтягнення російських військ з інших гарячих ділянок фронту (передусім у Харківській і Донецькій областях) або відвернення уваги від великої операції, яка планується на іншій ділянці фронту.

Росіяни втікають із прикордонних районів Курської області

Місцеві жителі власними силами евакуюються з населених пунктів, де тривають бойові дії. На прохання допомогти виїхати місцева влада розводить руками, що через активні бої не може організувати заходи з евакуації населення.

Т.в.о. голови Курської області Олексій Смирнов повідомив, що з регіону протягом останньої доби виїхало кілька тисяч осіб.

Крім того, за словами місцевих, у місті Суджа немає зв’язку, а також води, електрики й газу.

Реакція України на “рейд” до Курської області

Станом на опівдень 7 серпня українська сторона не коментує події в Курській області. Напередодні ВВС Україна звернулася по коментар до Генштабу ЗСУ та ДПСУ. Там послалися на відсутність будь-якої інформації про можливий рейд до РФ.

У нас немає наразі інформації з цього приводу”, – відповіли BBC Україна в Генштабі ЗСУ.

Про те, що це операція ЗСУ, натякнула народна депутатка і заступниця керівника комітету з оборони Марʼяна Безугла.

“Щиро бажаю успіхів Сирському з цим проєктом. Принаймні один такий успішний авторський він має – Харківський 2022-го”, – написала вона.

Реакція Путіна на прорив держкордону: погрожує завдати масованого ракетного удару по Києву

Після тривалого мовчання очільник Кремля Володимир Путін нарешті зробив заяву про події в Курській області. Він назвав це “масштабною провокацією “кієвского рєжима”.

Так, т.в.о. губернатора Курської області Олексій Смірнов заявив, що вночі телефоном доповів оперативну обстановку Путіну. Мовляв, президент-диктатор “тримає ситуацію на особистому контролі”, а також “пообіцяв підтримку Курської області в усіх напрямках”. Втім, про які саме напрямки йдеться, Смірнов не розповів.

За словами російського чиновника, ситуація в регіоні нібито контрольована. Влада організувала вивезення жителів “з обстрілюваних територій прикордоння” до пунктів тимчасового розміщення, однак вони скаржаться на відсутність допомоги.

За інформацією Z-пропагандистів, Путін анонсував масований ракетний удар по Києву на екстреному засіданні Радбезу 7 серпня.

Захід не в захваті від “рейду” до Курської області – Forbes

На думку аналітика Forbes Девіда Екса, задіяні в прориві російського кордону сили більше стали б у пригоді на сході, де ЗСУ відступають під натиском окупантів.

“Усе це дуже драматично, але це також ганебне витрачання дорогоцінних військових ресурсів. У той час, як Легіон “Свобода Росії” байдикував у Суджі, місті, яке практично не має військової цінності, українські бригади відступали з Нью-Йорка на сході України”, – зазначає він.

Він вважає, що, ймовірно, оборонці Нью-Йорка виграли б від підкріплення від того ж Легіону “Свобода Росії”, “який наразі витрачає свої війська і боєприпаси, “збираючи кілька російських полонених у прикордонному місті, яке ніхто не очікує, що українські сили утримуватимуть у довгостроковій перспективі”.

Інший, фінський аналітик Йоні Аскола вважає, Україна могла б зміцнити свої позиції на передовій раніше, скоротивши територіальні втрати за рахунок мобілізації більшої кількості військ. Він також наголошує, що в багатьох підрозділах не вистачає піхоти, а Україні бракує підрозділів на фронті та в резерві.

“В цьому контексті непробачно для будь-якого українського чи проукраїнського командира витрачати життя на рейд, який у кращому разі має лише швидкоплинну пропагандистську цінність. Ці сотні легіонерів мають воювати на сході, а не шукати пригод на півночі”, – йдеться в матеріалі Forbes.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено