Івано-Франківськ

Африканську чуму свиней виявли на Івано-Франківщині: перші подробиці

Мова йде про лісову зону на території Коломийської та Коршівської громад.

455695139 804948068483064 1503474310352212440 n scaled

Фахівці Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби встановили збудник африканської чуми свиней на території інфікованих об’єктів – лісові смуги на території Коломийської та Коршівської громад, що розташовані на території Коломийського району.

Захворювання виявлено за результатами лабораторного дослідження (звіт про результати дослідження патологічного матеріалу, відібраного від двох загиблих свиней, від 14 серпня, розповідає ПІК.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Коломийській РДА, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку (території) – трикілометрова зона вказаних інфікованих територій, зони захисту та нагляду.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

620c60bc4f6c8bc49a8edda723ff6eea

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

До теми

Африканська чума свиней (АЧС) – вірусне захворювання, яке відноситься до транскордонних, особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин і являється великою загрозою не тільки свинарству неблагополучних регіонів, а й сільському господарству та економіці всієї України.

В Україні африканська чума серед диких та домашніх свиней стрімко поширюється.

Особливо небезпечним захворюванням африканську чуму робить його високопатогенний, надзвичайно стійкий у навколишньому середовищі вірус, різноманітні шляхи його передачі, відсутність вакцини, а також наявність постійного резервуару вірусу в дикій фауні – диких кабанів.

Вірус АЧС в інфікованому гною зберігається до 3 міс, у ґрунті – 4 міс, у трупах – 2,5 міс, в свинарниках – до 3 тижнів, у копчених м’ясопродуктах – 5 – 6 міс,  у замороженому м’ясі – до 3 років.

Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня?

У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині,  необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу, яка знаходиться на відповідній адміністративній території.

До слова, цього року на Коломийщині вже виявляли випадок африканської чуми свиней.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено