Івано-Франківськ

Милість Божа, явлена нам: чудотворні ікони на Прикарпатті (ФОТО)

"Зображення можна сприймати як чудо, як знамення Господнє, а можна й не сприймати. Все залежить від нашої віри”. 

1 10

Івано-Франківщина багата на чудотворні ікони. Сьогодні, коли святкуємо Успення Пресвятої Богородиці, зробимо невеликий екскурс Божими храмами Прикарпаття, у яких протягом року відбуваються велелюдні паломницькі прощі. Дізнаємося про почитання святих образів та можливості зцілення, розповідає ПІК

Такий статус не можна присвоювати абияк

Почитання святих образів належить до давньої традиції християн східного та західного обрядів. Факти зцілення біля чудотворних ікон ретельно фіксують фахівці. Згідно релігійних канонів статус чудотворних не можна присвоювати абияк, а має бути спеціальний літургійний процес за участю Папи Римського або делегованого ним єпископа. Власне, так і відбувалося протягом минулих століть і навіть у сьогоденні. 

“Перший крок до визнання об’явлень — то звернутися до свого пароха, який має перевірити свідчення інших людей і визнати факт, — розповідає о. Даниїл Сікора, чернець чину Святого Василія Великого, служитель монастиря Царя Христа на Майзлях. Як військовий капелан УГКЦ він кілька останніх місяців перебував на Харківщині, а щойно повернувся із паломницької поїздки до Меджугор’я, місця об’яви Божої Матері в 1981 році. — Далі мають бути прочерки, вивчення ситуації та єпископське визнання. Бо чимало об’яв не підтверджується. Хоч віра в Господа чинить дива, і ми всі всі в тому не раз переконалися”. 

Чудотворні ікони — то милість Божа, явлена нам,  розповів о. Тарас Іванюк, благочинний митрофорний протоієрей Городенківського благочиння ПЦУ та настоятель Далешівської церкви Косьми та Даміана у своїй проповіді на храмове свято 8 червня в церкві Далешівської ікони Божої Матері, де він так само є настоятелем. 

“Нині, в день з’явлення Пресвятої Богородиці в Далешеві, радий звістити, що воїн Остап, за якого ми так ревно молилися, вийшов із двомісячної коми та повертається до звичайного життя. За нього просив батько Андрій через городенківську родину Наливайків, які долучилися до закладення цього храму. Я зустрів Остапа днями в Коломиї, де був із волонтерською місією. Він повідав, що бачив у снах своїх загиблих побратимів, які радо зустрічали та віталися, своїх померлих родичів. І зелені двері, де було так добре і затишно. Але бачив і своїх згорьованих батьків. І побратим виштовхнув його повертатися назад… І все це для нього минуло як одна ніч, а насправді два місяці боротьби за життя, коли медики давали один відсоток одужання після важкого поранення. А ще коли вийшов із коми, то мав випробування, бо якісь чужі люди прикинулися його родичами, і коли приїхали рідні батьки, він їх не приймав. Зараз ці випробування минулися, і боєць передає вітання нашій громаді та всім, хто за нього так ревно молився”. 

photo 2024 08 15 14 07 35 scaled

Отець Тарас того дня навів і приклад зцілення жінки від онконедуги. Розповів, що лікар у Німеччині, де вона проходила курс лікування, не вірив, що таке могло статися, однак онкомаркер підтвердив факт відсутності рецидиву. Священник резюмував: як то лікар брався лікувати та як лічив, коли й сам не вірив і не покладався на Господа?..

“Це місце, де маємо таку ошатну каплицю, вибране неспроста, — розповів о. Тарас. — Тут у ніч з 21 на 22 червня 2002 року об’явилася ікона Далешівської Божої Матері. Тобто якраз п’ятидесятниця до храмового свята в церкві Косьми і Даміана, де зберігається цей чудотворний образ. Якщо є віра і відкрите до Бога серце, то й Він допомагає. І Господньої радості ніхто не відніме, навіть у нинішній час біди і страждань”. 

На відео: Богослужіння в день з’явлення Пресвятої Богородиці в Далешеві. – YouTube

Усі факти зцілень о. Тарас ретельно фіксує та додає їх до тої скарбниці, що склалася в храмі впродовж кількох століть. Рішенням Архієрейського собору УАПЦ (що ввійшла до ПЦУ) від 4 квітня 2013 року ікону Божої Матері Далешівської, яка є однією зі святинь Прикарпаття, внесено в календар для загальноцерковного шанування. 

Не заростає паломницька стежка

Із Городенківщини перенесемся до села Погоні неподалік Івано-Франківська. Погінська Богородиця Цариця Покуття —  серед найвідоміших чудотворних ікон Божої матері. Відтепер 15 серпня тут, у церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ, храмове свято. 

Паломники з’їжджаються та сходяться звідусіль. Упродовж кількох останніх днів групи вірних різного віку із піснеспівами пішки йшли і йшли вулицею Тисменицькою Івано-Франківська до відомого на весь світ села Погоня. А торік ХХVІІІ Міжнародна проща вервиці зібрала тут десятки тисяч християн з різних країн.

“Історія появи у Погоні чудотворної ікони оповита багатьма легендами, — йдеться на сайті Погінського монастиря Матері Божої. — Написана вона невідомим автором не пізніше 1650 року. В 1736-му збудували нову церкву Успіння Пресвятої Богородиці у знак вдячності за дари зцілення, отримані при цій іконі. З того часу вервиця зцілень від Погінської чудотворної ікони не припинялася. На пожертви парафіян, з вдячності за отримані зцілення, у сімдесятих роках XVIII ст. виготовили срібні позолочені шати й корони. Однак під час церковної реформи Йосифа II коштовності було знято. На підставі рішення Духовної комісії УГКЦ єпископ Атанасій Шептицький оголосив цю ікону чудотворною. А 27 червня 2001 року святиню благословив Папа Римський Іван-Павло ІІ під час апостольського візиту в Україну”.

Не заростає паломницька стежка й до села Гошів Долинської громади, що так само всесвітньовідоме завдяки Гошівській чудотворній іконі Божої Матері, яка шанується греко-католицькою і римо-католицькою церквами.

Це копія чудотворної ікони Ченстоховської Матері Божої, коронована 28 серпня 2009 року. Численні прочани щодня моляться до неї в місцевому монастирі. Серед них — чимало бійців, що проходять реабілітацію після поранень, або ж перебувають у відпустці. 

Про один такий випадок розповів настоятель Івано-Франківської церкви Христа Чоловіколюбця, член НСЖУ та Національної спілки краєзнавців о. Ігор Пелехатий. Із 34-річним захисником священник познайомився на прощі в Духовному центрі на Ясній Горі в Гошеві. 

photo 2024 08 15 14 07 35 3 scaled

“Нас з-під Бахмута перекидали біля Попасної, то я взяв із собою Біблію та образки, — розповів той боєць. —  І Святе Письмо було завжди зі мною. Ми залягли в одній хаті та активно відбивалися від ворога, але до нас не було жодного прильоту. Вважаю, що щирі молитви та Божа рука відвертали ворожі снаряди. А як довелося й звідти передислоковуватися, дорогою серед ночі побачив постать Богородиці. Вона була наче з місячною короною та в ошатному одязі. Ми пробиралися до своїх у тому напрямку. На щастя, заступництво Матері Божої допомогло, бо ніхто зі всієї групи не постраждав”. 

Івано-Франківщина славиться так само чудотворною іконою Божої Матері «Ізбавительниця», що відкрита для почитання в Манявському Хресто-Воздвиженському монастирі ПЦУ. Вона написана 1788 року на горі Афон та передана 2003 року до Манявської обителі архимандритом Філагрієм. 

photo 2024 08 15 14 08 15 scaled

Нещодавно Прикарпаття прийняло паломників з усіх усюд, що прибули до села Крилос. Тут відбулася Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої. Божественну літургію очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. На свято Успення Богородиці 2006 року цю святиню коронував тодішній глава Церкви Любомир Гузар, чим відновив давню традицію прочанства.  

Копія чудотворної ікони Божої матері Ченстоховської є в селі Уніж Городенківської громади. Її на місцевому кладовищі виявив у 2014 році новоприбулий парох місцевої церкви ПЦУ о. Василь Гаврилюк. За церковними переданнями вважається, що цей образ належить до 70 ікон, що їх написав святий апостол і євангеліст Лука.  

“Ікона була створена в Єрусалимі, в Сіонській світлиці, — розповів тоді нашому журналісту блаженної пам’яті о. Василь. — В 66-67 роках, під час нападу римських військ, християни тікали і брали з собою святині з Божих храмів. Серед ікон переховували і цей чудотворний образ, котрий пізніше назвали Ченстоховським. З цієї ікони зроблено багато копій. На цвинтарі в закинутій прибудові для зберігання поховального реманенту чудом збереглася правдива копія Ченстоховської ікони Божої Матері, з короною, в якій Вона прославилася до коронування. Отож образ є дуже древнім, намоленим і цінним. Стара церква в Уніжі була закрита протягом десятиліть, а в 1982-му взагалі знищена. Будівництво нового храму розпочали в 1990-му та завершили через три роки. Тепер тут зберігається і згадувана чудотворна ікона”. 

Нові святині

Місяць тому з нагоди річниці відображення Ікони Пресвятої Богородиці на склі в каплиці села Берем’яни Гвіздецької громади тут відбулося величаве дійство. З нагоди освячення нового престолу і тетраподу прибув із архіпастирським візитом Високопреосвященний Архієпископ Коломийський і Косівський Юліан. Керуючому єпархією ПЦУ співслужили священники з навколишніх храмів. 

photo 2024 08 15 14 07 35 4 scaled

“Якась особлива сила нашої віри й відчуття Божої Благодаті привело нас до цієї святині, — зазначив у проповіді владика Юліан. — У ці дні в нас дуже мало приводів для радості, ми дуже часто плачемо, бо переживаємо великі й невимовні страждання через втрати рідних і близьких. Ворог лютує й руйнує все те, що ми віками будували, хоче знищити нашу державність, мову, народ, традиції та історію. Ми мужньо стоїмо в цьому протистоянні. Господь приготував нам духовну радість і духовне торжество, відчуття особливої Благодаті від присутності Бога між нами. Також цього дня маємо перед собою дивне знамення, яке помітили люди у 2008 році на склі в цьому храмі. Завдяки сучасним технічним можливостям можемо побачити, що насправді є на цьому склі. Зображення можна сприймати як чудо, як знамення Господнє, а можна й не сприймати. Все залежить від нашої віри”. 

photo 2024 08 15 14 07 35 5 scaled

Людмила Стражник. Фото автора та Коломийської єпархії ПЦУ (с. Берем’яни)

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено