Івано-Франківськ

Щовечора мешканка Городенки має особливих гостей на своїй господарці (ФОТО, ВІДЕО)

Ці нічні хижаки поїдають мишей і слимаків, комах і гусениць, тож варто принаджувати їх, а не відлякувати.

photo 2024 08 18 13 38 37 scaled

Мешканка Городенки Мирослава Романюк має особливих помічників. Це сімейство їжаків: самка, двоє старших їжаченят і малятко. Без жодного остраху звірятка підходять до годівничок і ласують молоком, шматочками м’яса чи сардельками. П’ють багато води. Полюбляють і котячий корм та залюбки їдять його із котячих мисочок. Буває, що навіть поруч із пухнастиками.

“Це таке замилування — спостерігати за цими звірятами, — розповідає Мирослава. — Вони не полохливі. Покоління їжаків живе у нас кілька років. Спочатку помітила, що зробили собі гніздо під вольєром та зовсім не лякалися нашої вівчарки Жанни. В арматурі вольєра є проміжки, то звірята собі спокійно залазили навіть у собачу будку”.

Як собаки не стало, вольєр і будку господарі перенесли в інше місце. І сімейство їжаків так само перемістилося на нове місце. Їжачиха — з чорними колючками, а маля білобоке. Про свій вечірній моціон господарям дають знати тим, що тарабанять порожніми мисочками. Сигнал, що прийшли вечеряти! 

Для таких помічників корму не шкода, бо полюють на садово-городніх шкідників: мишей і слимаків, комах, різних гусениць і навіть змій, — зазначає Мирослава, відома на Прикарпатті виноградарка. — Їжаки ж — хижаки. То ми дітям любимо розповідати казочки, як їжачки нанизують на голки лісові яблука, а то вони так чистять голки (Мирослава — бабуся чотирьох онуків та колишня вихователька дитсадка із 30-річним стажем, то знає в цьому толк — авт.). Звірята вони й справді всеїдні, але надають перевагу тваринній їжі”. 

photo 2024 08 18 14 49 42 scaled

Як інформують на сайті agro-market.net, їжаки не пошкоджують урожай, не псують рослини. Натомість один хижак за ніч може з’їсти кілька десятків комах, неабияк зменшивши їх популяцію. 

“Постійно поїдаючи шкідливих жуків і гусениць, їжаки знижують їх чисельність, захищаючи садові культури без допомоги хімічних засобів захисту рослин. Милі та неповороткі на вигляд їжаки є безжальними мисливцями. Їх чуйний слух і нюх дозволяє ловити навіть вертких мишей. Ці ссавці допомагають позбутися слимаків та равликів у ягідних та овочевих посадках”.

Згортатися клубочком — то один із захисних рефлексів їжаків. Щоб принадити їх до присадиби, треба облаштувати для них укриття. То можуть бути не тільки собачі будки, а й просто складені дошки тощо. 

Останнім часом їжаків часто можна побачити в кумедних відеороликах. Тож відомі нам із дитячих казок звірятка стали доволі популярними і для домашнього утримання. Звісно, в усьому треба мати міру, щоб не нашкодити цим ссавцям.

Людмила Стражник. Фото і відео надані Мирославою Романюк

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено