Івано-Франківськ

Ретро: як у Станіславові з’явилися паркові озера (ФОТО)

Озера в міському парку ім. Т.Шевченка в Івано-Франківську – найстарші водойми міста, які були штучно створені на території приватного парку

Palats Romashkana scaled

Задовго до заснування міського громадського парку на південній околиці Станиславова вже існував приватний парк баронів Ромашканів, пише ПІК із посиланням на “Репортер”.

Ставок навпроти палацу

Представники молдавського шляхетського роду Ромашкани володіли невеликим палацом і навколишньою територією. Вони її облагородили, посадили квіти, декоративні кущі і т. д. Перлиною баронських маєтків був ставок майже напроти палацу. Він зберігся дотепер і відомий як Лебедине озеро – з невеличким острівцем, на якому стоїть дерев’яний будиночок для птахів.

1880

Точно не відомо, коли викопали той став, але на мапі 1848 року він вже є. Місцева газета за 1879 рік пише, що взимку підприємець Лучинський взяв у баронів ставок в оренду та влаштував там єдину у місті ковзанку. Зрозуміло, що вона була платною.

Вдень за вхід він брав з чоловіків 10 центів, а по вечорах, коли грала музика, – 25. Жінки та діти мали знижки. Влітку водойма теж не простоювала – кавалери винаймали човни і намотували кола, катаючи дам.

Розширення озер

Побачивши, що то є непоганий бізнес, барон Францішек Ромашкан вирішив розширити справу. Протягом 1907–1908 років лівіше від Лебединого викопали ще два ставки, які пізніше об’єднали в один. Нове озеро дістало назву – Селянка. Воно було значно більше, тож любителі човникових прогулянок мали простір для маневру. Озера були глибокі, адже через парк текла річка Млинівка, яка щедро напоювала Селянку водою.

Palats Romashkana11 scaled

Цікаво, що поруч із приватними баронськими володіннями у 1896 році заклали міський парк. Він активно розбудовувався, але власних водойм не мав. Магістрат Станиславова неодноразово пропонував Ромашкану та його спадкоємцям продати землю, але ті впирались і торгувалися аж… до приходу совітів.

До теми 

Ким був Францішек Ромашкан? 

Францішек Миколай Ромашкан-Кіркорович, барон власного гербу (нар. 21 серпня 1851 у Ґраці — пом. у 1935 у Станіславові) — землевласник, піаніст-аматор, президент Товариства Музичного в Станіславові.

У 1871 році він організував у Станіславові перше музичне товариство, яке згодом отримало ім’я Станіслава Монюшка. Він був його президентом понад 50 років, а також сприяв будівництву міського театру в Станіславові. Поміщик, володів маєтками Криховцях та Опришивцях поблизу Станіславова. Постійно жив у палаці в стилі класицизму, який відновив на початку ХІХ ст. 20 ст. (зараз там знаходиться ресторан «Францишек Ромашкан»).

311883729 517394343731635 8619580173528875539 n

Після смерті Зигмунта Ромашкана в 1893 році він став дуже заможною людиною, оскільки заволодів більшою частиною його маєтків, зокрема: Угерсько , Добжани , Пєтнічани , Вовня з Волицею та Глінкою у Стрийському повіті та цегельня Стилерівка у Львові

Він був останнім бароном з роду Ромашканів.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено