Івано-Франківськ

Запорізька АЕС опинилась на межі блекауту: яка причина?

В Енергоатомі заявили, що під "управлінням" російських загарбників неможливо забезпечити безаварійну експлуатацію станції.

ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії: що це означає

Російські загарбники знову пошкодили одну з двох ліній електропередач, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку АЕС.

Станція опинилася на межі блекауту. Про це повідомляє Енергоатом.

У четвер, 22 серпня, внаслідок російських обстрілів сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ “Запорізька ТЕС – Феросплавна”. Через неї тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

“Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ “Дніпровська”. У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС“, – йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі заявили, що під “управлінням” російських загарбників неможливо забезпечити безаварійну експлуатацію станції.

“До нещодавньої пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції. Адже відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції“, – йдеться у повідомленні.

Українські енергетики нагадують, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.

“Запорізька атомна електростанція має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома. А Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку. Це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту”, – наголошують у компанії.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено