Івано-Франківськ

Було-стало: як виглядали Богородчани 100 років тому і зараз (ФОТО)

Жителі селища з давніх часів займалися ремеслом і рільництвом.

2 4 scaled

У неділю, восьмого вересня, свою 583-му річницю від першої письмової згадки відзначатимуть Богородчани, розповідає ПІК.

Цікаво, що тільки у 2016 році Богородчани отримали офіційно свій День міста. Про це розповів очільник громади Ростислав Заремба.

На своїй сторінці у соцмережі від оприлюднив світлини польського мандрівника і фотографа Генрика Поддембського 1936-38 років та листівки ранішого періоду, які порівняв зі світлинами  2024 авторства Марія Момот.

До теми…

Перша встановлена письмова згадка про Богородчани (ще як село) належить до 1441 року. В ній йдеться про те, що власником Богородчан був Ян з Бучача — він же Ян Бучацький, староста теребовлянський.

Цей документ був опублікований на латинській мові в «Актах гродських і земських» 16 січня 1441 року. Ось його зміст:

«Ми, Іван з Бучача, староста Теребовлянський, маємо сплатити 300 марок.., сто по шістдесят широких грошей празької монети вельможному Петрові Одрованжу, старості Симбірському та Галицькому… Якщо не сплатимо, то повинні ми дати право на вступ в маєтки наші Черніїв, Богородзічани, Ляхівці… ».

Жителі селища з давніх часів займалися ремеслом і рільництвом. Серед спеціальностей ремісників найпоширенішими були:кравецтво і ткацтво. Про це свідчать і назви вулиць, що збереглися до наших днів: Ткацька, Різнича.

У податковому реєстрі 1515 року в Богордчанах документується піп (отже, уже тоді була церква) і 12 ланів (близько 300 га) оброблюваної землі.

В другій половині XV століття Богородчани стали володінням магнатів Потоцьких.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено