Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: ходив гарбуз по городу та й забрів на кухню

Поки думаєте-гадаєте, що баштанні — то ягоди чи овочі, пропонуємо приготувати з цих плодів звичайні та незвичайні страви. 

photo 2024 09 15 09 51 39 3 scaled

Рекордсмени

Пригадується давня історія з волоським гарбузом. Так називають великоплідний, із сизо-зеленим забарвленням сорт із яскравою помаранчевою м’якоттю. Отож виріс він на полі — дай, Боже! Величенький, що й не підняти самотужки. А щоб не спокусився хтось на велетня, прикрили його хмизом. Приходимо час від часу — росте наш гарбузяка. А коли придивилися, то хтось у ньому вирізав віконце та вибрав усе насіння. 

Подібна історія повторилася через кілька років, коли хтось вирізав трикутники на всіх гарбузах, що разом із гарбузинням повилися парканом-сіткою та навіть залізли до сусідського городу. Думали-гадали, хто ж то із малечі так позбитувався. Стали досліджувати, а виявилося, що то підліток-старшокласник: з інтересу, що ж там усередині. 

 

Ботаніки відносять гарбуз до ягід, хоч це й звучить доволі дивно. Є багато сортів цієї рослинної культури. Деякі плоди сягають і кількадесяти кілограмів. Є ще Мускатний, із характерним ароматом м’якоті. Унікальний — Нейкедсід, насіння якого без лушпиння. 

Назви сортів Мигдальний та Цукерка говорять самі за себе. А для приготування каш часто беруть сорт Арабатський із грушевидними плодами. Не пошкоджені зовні плоди можуть зберігатися в погребі чи на прохолодному балконі аж до весни, отож вдосталь можна насолодитися стравами з них.

Каші, запіканки, супи-пюре, салати та десерти

Найпростіша страва з гарбуза — це каша. Підготовлені плоди або нарізають на невеликі шматки, або натирають на тертці і ставлять варитися. Після закипання додають за смаком сіль та цукор і засипають промитим рисом чи пшоном. Наприкінці можна додати молоко. Подають із вершковим маслом, медом, свіжими ягодами чи варенням. 

photo 2024 09 15 09 51 40 scaled

Запіканки з гарбуза виходять красиві на колір і соковиті. Для цього підготовлені плоди натираємо на тертці, додаємо манної крупи, кілька яєць, цукор, ванілін, свіже молоко або кисляк, вершкове масло чи олію, дрібку солі. Ретельно вимішуємо і викладаємо до підготовленої форми. Випікаємо до утворення золотистої кірочки.

photo 2024 09 15 09 51 37 2 scaled

А ще ефектно виглядають запечені гарбузові палички. Можна приготувати як десерт, тоді перед запіканням посипаємо ванільним цукром та корицею. Або ж солоні, присипані різними прянощами. Смакують однаково. 

photo 2024 09 15 09 51 40 2 scaled

“Пропоную приготувати желе із гарбуза, — радить мешканка Рогатина Світлана Роскош. — Для цього скибки цього плоду зварити, протерти крізь сито або подрібнити блендером, додати лимонний сік, цукор та розчинений у воді желатин. Залити до силіконових формочок. Смакуйте на здоров’я!”. 

photo 2024 09 15 09 51 38 2 scaled

Супи-пюре з гарбуза подають навіть у ресторані. Їх прикрашають гарбузовим насінням, а ще смайликами зі сметани. Запитую якось одного юнака, що саме чаклував на кухні над такою стравою та намалював у тарілці посміхайку. Отож, кажу, що любить готувати? “Та ні. Я просто люблю робити людям добре”. 

Скибки гарбуза для такого супу краще запекти в духовці та протерти блендером. За бажанням його присмачують маслом, сіллю і різними спеціями. Можна зробити десерт: додати цукор та прикрасити ягодами. 

photo 2024 09 15 09 51 40 3 scaled

“Дозрілий гарбуз для фруктового салату почистити, вирізати волокнисту тканину разом із насінням, — читаємо в кулінарній книзі від 1991 року “Страви української кухні”. — М’якуш крупно натерти, змішати з подрібненим яблуком, додати лимонний або фруктовий сік, цукор або мед. Посипати подрібненими горіхами або очищеним від лушпиння та обсмаженим гарбузовим насінням”. 

Пюре гарбуза годиться для приготування вітамінних напоїв. Якщо здобрити якимось натуральним соком, то такий мікс вийде ще цікавішим. Приміром, яблучний сік доволі гострий, а гарбузовий його пом’якшує. 

photo 2024 09 15 09 51 36 scaled

 Солодкі і пряні консервації 

М’ясисті плоди гарбуза підходять до приготування консервацій: пюре та варення. Такі заготовки збагатять раціон узимку. А консервовані з апельсиновими дольками скибки можна використати при випіканні пирогів. Їх додають у процесі замішування тіста. Така здоба виглядає ефектно та доволі смачна. 

photo 2024 09 15 09 51 38 scaled

photo 2024 09 15 09 51 39 2 scaled

У книзі “Консерви домашнього приготування” 1990 року випуску пропонують рецепти яблучно-гарбузового повидла, сушеного гарбуза (технологія — як для яблук), цукатів і маринадів. 

photo 2024 09 15 09 51 37 3 scaled

“Нарізані скибочки гарбуза бланшуємо в окропі кілька хвилин та охолоджуємо у воді, — йдеться в останньому рецепті. — На дно підготовлених скляних банок укладаємо гвоздику, корицю, шматочки гарбуза, заливаємо маринадом із цукру та оцту, накриваємо металевими кришками і ставимо для пастеризації на 10-15 хвилин. Закатуємо герметично та охолоджуємо”. 

photo 2024 09 15 09 51 37 scaled

Як бачимо, з доступного за ціною гарбуза можна приготувати чимало смачних страв і тим збагатити раціон. Адже недарма про цей плід є знаменитий український віршик Олени Пчілки:  

Ходить гарбуз по городу,

Питається свого роду:

— Ой, чи живі, чи здорові

Всі родичі гарбузові?

Людмила Стражник. Фото авторки. 

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено