Івано-Франківськ

На будь-який смак: найпопулярніші рецепти борщу з різних регіонів України

Борщ є однією із найпопулярніших українських страв.

День українського борщу: скільки коштує приготувати страву на Прикарпатті

14 вересня в Україні відзначили День борщу. Ця страва також внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Як варити борщ та чим відрізняються рецепти в різних регіонах України, пише ПІК з посиланням на Главком.

Галицький борщ – рецепт

Інгредієнти:

  • Вода близько – 2 л;
  • Картопля – 400 г;
  • Капуста білокачанна – 300 г;
  • Цибуля ріпчаста, морква, буряк та корінь петрушки – по 1 шт.;
  • Буряковий квас – 500 мл;
  • Томатне пюре чи паста – 3 ст. ложки;
  • Борошно пшеничне – 1 ч. ложка;
  • Вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • Рослинна олія;
  • Сіль, улюблені спеції та трави – на смак.

Рецепт приготування

Спочатку наріжте кубиками картоплю, буряк і капусту – соломкою. Потім посмажте буряк з невеликою кількістю томатної пасти (дві столових ложки), додайте буряковий квас. Соломкою нашаткуйте петрушку і моркву, кубиками підготуйте цибулю. Все це пасеруйте в маслі, борошно – у вершковому.

Додайте в киплячу воду капусту, при повторному кипінні – картоплю, залиште поваритися хвилин 20. Після чого додайте все, що приготували попередньо – буряк (тушкований), засмажку, борошно пастеризоване і додайте спеції. Прокип’ячений буряковий квас вливаєте за 10-15 хвилин до повної готовності страви.

zobrazhennya 2024 09 12 164700606

Львівський борщ – рецепт

Інгредієнти:

  • Кістки мозкові – 1 кг;
  • Сосиски – 3 шт.;
  • Сало свинини – 50 г;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Буряк та ріпчаста цибуля – по 2 шт.;
  • Оцет столовий 3% – 2 ст. ложки;
  • Паста томатна – 2 ст. ложки;
  • Цукор – 2 ч. ложка;
  • Сіль, спеції, прянощі та зелень – на смак.

Рецепт приготування

З мозкових кісток спочатку потрібно зварити бульйон. Згодом окремо відваріть буряк, до напівготовності, вийміть і очистьте. Наріжте його соломкою, протушкуйте на салі з додаванням пасти томатної і оцту, приблизно хвилин 20-30. Сало можна замінити вершковим маслом. Якщо засмажка буде надмірно густа, можна злегка розбавити її бульйоном.

Борщ волинський – рецепт

Інгредієнти:

  • Буряк – 2 шт.;
  • Білокачанна капуста – 300-400 г;
  • Картопля – приблизно 4-6 шт.;
  • Паста томатна – 110 г;
  • Запашні сушені гриби – 5 шт.;
  • Чорнослив в’ялений – 200 г;
  • Морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки – по 1 шт.;
  • Пшеничне борошно – 15 г;
  • Сіль, цукор, перець, спеції та зелень – на смак.

Рецепт приготування

Спочатку промийте та зваріть гриби. Потім почистьте буряк та наріжте його соломкою. Частину буряка протушкуйте в томатній пасті (ложку) з малою кількістю бульйону (приблизно з ополоник) і жиром на вибір. Потім дрібно поріжте цибулю і петрушку, потушкуйте в томаті, що залишився, додавши борошно. У бульйон, що закипів, додайте капусту, попередньо нашатковану, після закипання додайте нарізану картоплю. Залиште борщ поваритися хвилин 10-15.

Полтавський борщ – рецепт

Інгредієнти:

  • М’ясо птиці (на вибір курка, качка чи гуска) – 600 г;
  • Сало – 50 г;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Білокачанна капуста;
  • Морква, ріпчаста цибуля, буряк та корінь петрушки – по 1 шт.;
  • Гречане борошно – 1 ст.;
  • Сметана 20% – 1/2 ст.;
  • Вода – 3 л;
  • Пюре з томатів – 2 ст. ложки;
  • Паста томатна;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Часник – 1 головка;
  • Столовий оцет 3% – 1 ст. ложка;
  • Куряче яйце – 1 шт.;
  • Сіль, трави, спеції та прянощі – на свій смак.

Рецепт приготування

Спочатку потрібно зварити бульйон з курятини. Після приготування м’ясо треба витягнути та звільнити від кісток. Засмажку готувати за класичним рецептом. Буряк виварити до білого кольору. Робити це треба, не прикриваючи кришкою, в іншому випадку у борщу з’явиться сильний буряковий запах.

zobrazhennya 2024 09 13 122724571

Борщ київський – рецепт

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – невеличка головка;
  • Баранина та яловичина – по 150 г;
  • Шпик – 50 г;
  • Мочені яблука – 2 шт.;
  • Квасоля;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Буряк та морква – по 1 шт.;
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • Свіжі томати – 5 шт.;
  • Квас буряковий – 2,5 ст.;
  • Петрушка та селера;
  • Пряжене вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • Сіль, лавровий лист, перець (гострий або духмяний), зелень – на смак.

Рецепт приготування

Спочатку залийте буряковим квасом яловичину і зваріть її. Наріжте помідори, продавіть їх через сито, протріть з топленим маслом. Потім варто протушкувати буряк, порізаний дрібною соломкою, з бараниною, яка теж дрібно нарізана. Смажте цибулю, селеру, петрушку – нарізані також соломкою.

zobrazhennya 2024 09 12 164151064

Борщ одеський – рецепт

Інгредієнти:

  • Риба бички свіжі
  • Капуста білокачанна;
  • Картопля – 3-4 шт.;
  • Буряк – 2 шт.;
  • Квасоля – 1 ст.;
  • Морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки – по 1 шт.;
  • Борошно пшеничне для обсмажування бичків;
  • Олія соняшникова;
  • Чорний перець горошком – 5-6 шт.;
  • Сіль, прянощі, спеції, цукор – на свій смак.

Рецепт приготування

Спочатку приготуйте пісний класичний борщ. Квасолю заздалегідь замочіть в холодній воді, так вона звариться швидше. Потім почистьте бички: випатрати, очистити від луски (у дрібної рибки луску чистити не обов’язково).

zobrazhennya 2024 09 12 165143009 scaled

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено