Івано-Франківськ

Технічний нагляд у будівництві: для чого він потрібен і хто його здійснює

Технічний нагляд повністю контролює діяльність виконавця відповідно не тільки до будівельних, а й до юридичних норм.

На сьогодні ситуація така, що українське будівництво не відповідає європейським стандартам. Відбувається це тому, що дійсно добре кваліфікованих фахівців з гідним досвідом роботи насправді дуже мало. Тому, щоб убезпечити себе, замовнику після вибору відповідного підрядника Атлант будівельна компанія рекомендує звернутися за послугою технічного нагляду. Саме цьому фахівцеві належить стежити за правильністю складання проєкту, підрахунком кошторису, наявністю всієї нормативної документації та подальшим ходом виконання робіт.

Технічний нагляд за будівельними роботами в Україні

Чи справді потрібен спостерігач?

Фахівець з технічного нагляду є незалежною стороною, проте його присутність зміцнить надійність результату. Технічний нагляд у будівництві дає змогу уникати різних неприємних ситуацій, що затягують виконання проєкту. Такий підхід дасть змогу заощадити й час, і гроші.

Досить досвідчений фахівець здатний також передбачити й аргументовано підтвердити необхідність проведення додаткових видів робіт, які не включено до кошторису. Наприклад, це може бути гідроізоляція віконних блоків, утеплення водопроводу тощо.

По суті, це посередник між замовником і виконавцем. Представляючи інтереси першого, він стежить, щоб не було зайвих переплат, а також, щоб клієнт зберіг свої фінанси в разі, якщо немає якісно складеного договору і вся співпраця тримається на звичайній домовленості.

Зі свого боку спостерігач також використовує різний інвентар, на кшталт мультиметра, манометрів тощо. Зокрема й тому, послуги нагляду коштують недешево. Наприклад, у столиці ціни за таку послугу починаються приблизно від 1,8 тис. грн. за один день. Справедливості заради, варто зазначити, що днів спостереження за весь процес ремонту потрібно, в середньому, близько десяти. Усе залежить від складності робіт і тривалості термінів.

Коли потрібно запрошувати фахівця?

До послуг з технічного нагляду бажано звертатись майже на кожному з етапів ремонтних робіт:

  • Демонтаж і монтаж. Перевірка якості виконання, включно з прибиранням, а також дотримання умов проєкту і будівельних норм.
  • Електрика. Перевірка на відповідність кошторису, якість встановлення тощо.
  • Обтиньковування. Звірка з кошторисом, перевірка геометрії стін і якості вже готових робіт.
  • Малярські роботи. Перевірка на відповідність кошторису, на дотримання технології, якість виконання тощо.
  • Роботи з плиткою. Відповідність кількості та якості матеріалів заданому в кошторисі, відстеження якості кладки, перевірка на відсутність пустот і відхилення.
  • Сантехніка. Звірка з кошторисом, відстеження герметичності системи та відповідності проєктним прив’язкам.
  • Приймання результату. Фінальна перевірка на відповідність проєкту, а також на фактичну функціональність комунікацій, сантехніки, електроприладів тощо.

AD_4nXcjNZlnWqc8MbtYkloNM35QXIy4ESJlpu6kjolszYnJasiFgyFhKFiDZaNHQMRWy9pf8QWkr-AQwIfZr-vPgQcHlCuzM8P52WOr19sts2rFCsZqcM5u_l_PrVTgbOmajDiNQVfe6N9Vjl4tAvO8jtZoZmbhAm63YauOgSlyqS9HpPHyPAuHyg?key=LfKOUjyWpXbPXSr_9Cl1bA

Нюанси технічного нагляду

Надавати послуги техогляду може тільки фахівець, що володіє відповідним кваліфікаційним сертифікатом. Замовник не обов’язково повинен обирати тільки юридичну особу. Це може бути також приватна фізична особа, яка відповідає вимогам.

Технічний нагляд за будівництвом виконує перевірку:

  • відповідності всіх куплених матеріалів з тим, що зазначено в кошторисі, включно з кількістю;
  • виконання підрядником вимог, висунутих під час спеціальних перевірок;
  • наявності всіх необхідних документів, що підтверджують якість придбаних будматеріалів і обладнання;
  • обсягу та якості виконаних робіт, їхньої відповідності будівельним нормам та умовам проєкту.

До обов’язків спостерігача, окрім відстеження ходу будівельних робіт, також входить:

  • оформлення відповідних актів, якщо робота виконана з недоліками;
  • оцінка результату;
  • повідомлення підрядника про порушення.

Таким чином, технічний нагляд повністю контролює діяльність виконавця відповідно не тільки до будівельних, а й до юридичних норм.

Технагляд за проведенням капітального ремонту також рекомендується як обов’язковий, адже невідповідність встановленим стандартам може призвести до серйозних наслідків.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено