Івано-Франківськ

Як вибрати ніж для туристичних (і не тільки туристичних) походів?

Кожен справжній турист швидко вивчає просте правило: у кожному поході з вами має бути ніж. Причому, краще за все, щоби

AD_4nXeVeYs3H2G03RxbTQg7zD1CVhBLXySZ_eKOkOHL1BKc7Wt4yg5DTj9E5AZoQ4WJV6XqR_8uKkXMQuAUWm5uUip6_lIjjfPNDPHtLai-2ijer1tMs6HpzMbhxsyIChunN_IbeqhsisLyXUbXORSM2DlzBY_k?key=gcABLCD2EmBBf59MDFpDgQ

Кожен справжній турист швидко вивчає просте правило: у кожному поході з вами має бути ніж. Причому, краще за все, щоби ніж був завжди поряд. І щоб цей ніж був “правильний”, тобто той, що відповідає умовам походу та вашим потребам.

Яким має бути справжній туристичний ніж?

По-перше він не повинен бути занадто великим, занадто довгим та занадто важким

AD_4nXewFpd85CMDiL1f7QNd3h9u9A7QBbKs8w52NbKYgm9VSvtEWt0tgIOT8-UHuuA5Fv5aVf9sSPiZN4q8j2LVd1REcAvYoqcrW2PX_sdUtVimLLtau3Fc884p5D5-ZzZlqrmF7Uah3hXZhpfztmC_0IAV6pw?key=gcABLCD2EmBBf59MDFpDgQ

І нехай сайти та журнали рясніють рекламами величезних “рембоподібних” ножів виживання! Не вірте! Така велика шабля вам у похді не потрібна.

Надто великий ніж буде заважати рухатись, вставати, сідати, буде чіплятись за усі  гілки на вашому шляху! Ще й добавить неабиякої ваги вашому спорядженню.

Все це вам точно не потрібно! Тому нехай величезні ножі виживання залишаються на своїх поличках. Ми краще пошукаємо собі щось більш компактне та не таке важке.

По-друге, треба добре розуміти, як ви будете використовувати ваш ніж

Чесно кажучи, зазвичай у поході ніж виконує ті ж функції, що й удома. Плюс дрібна обробка деревини (тобто, інколи здатен підмінити собою сокиру).

Тобто він має виконувати функції кухонного ножа (інколи ще й відкривачки), але й при цьому бути здатним працювати, як простий столярний інструмент (заточувати кілки, зачищати гілки, які будуть працювати стійками та рамами, колоти тріски для розведення багаття).

Інколи можуть бути потрібні додаткові здібності, наприклад, знадобиться наявність стропорізу.

І саме про це варто подумати ще перед тим, як ви підете в магазин або відкриєте сторінку спеціалізованого сайту.

По-третє, похідний ніж має бути більш міцним та надійним, чим звичні вам побутові ножі

Тому просто взяти із собою в похід свій улюблений кухонний ніж – не сама гарна ідея. Все ж у поході трапляється усяке, і справжньому туристичному ножу іноді приходиться виконувати доволі екстремальні завдання.

Тому кухонний ніж краще залишити вдома. Він вам ще знадобиться.

Складані ножі гарні, але ваш основний похідний ніж має бути фіксованим (не складаним)

AD_4nXdmM1INOgoYJy_0mVvDYttHDgWRRRzF1B2JxD4jdgPjEQeWI_qBeig8zcEBODyNI-P5Nayvxp0bIaZ8BCoai1JYnGG_LrV0v1rlB8mV4E_ch4fpczNWRZw9Nb88gStACVUtQhwAVbFuB-R4zS4mSUiaVQ31?key=gcABLCD2EmBBf59MDFpDgQ

Фіксовані ножі міцніші. Простіші в догляді та обслуговуванні. Вони не мають механізмів, які можуть ламатись та забруднюватись.

Якщо ви зібралися у серйозний багатоденний піший похід, та слідкуєте за вагою спорядження, зазвичай ви можете взяти з собою лише один ніж. Це має бути саме ніж фіксований.

Складаний ніж підійде хіба що на роль корисного допоміжного інструменту (особливо, якщо це – багатофункціональний “швейцарський” ніж). Дуже гарно показують себе складані ножі ще й під час виїздів на пікнік, коротких “вилазок”, та у якості повсякденного ножа сучасного городянина (EDC ножа).

Краще щоби ніж був з нержавіючої сталі 

Ножі з вуглецевої (чорної, ржавіючої) сталі дуже добре тримають заточування. Вони часто мають гарний, агресивний різ. Але їх здатність до корозії є великою проблемою.

У складному поході у вас буде не так багато вільних сил та часу. Під час зупинок треба приготувати їжу, оглянути та відремонтувати спорядження. Догляд за ножем з вуглецевої сталі, його очищення буде з’їдати цей дорогоцінний час.

Як зрозуміло, ніж з нержавіючої сталі таких недоліків позбавлений.

Якщо купуєте ніж з нержавіючої сталі, варто усвідомлювати, що вам доведеться його періодично підточувати

AD_4nXdmO52xW5Cv4coBaERiVTGA_IRXbpzcVae2gXMe_cPbvYZfIkFQG9CRSto3Y5ACjPvQULm8cf9t_TYDl6u2c3_qp5Wzov3mbUFqs4bV5RXmT5Qf__YEepMaEGFa-pKyXVr3uaUSAZtd21Bj4P4uj429VA8?key=gcABLCD2EmBBf59MDFpDgQ

Ніщо у світі не ідеальне. Лезо з нержавійки куди простіше у використанні, але “сідає” дещо швидше, чим вуглецеве.

Тому краще вибрати ніж з не самої м’якої та при цьому придатної до заточування у похідних умовах сталі.

Такі варіанти як AUS-8, 8Cr14MoV, 9Cr14MoV або шведські сталі від Sandvik є зовсім непоганим вибором.

Що до “строю” клинка, доволі простими та зручними у заточуванні “на колінці” є скандинавські ножі з так званим “сканді гриндом”. Рекомендуємо! Не пожалієте!

І не забудьте взяти із собою той самий точильний брусок!

Довжина клинка має становити близько 110-140 мм

Якщо довжина леза буде меншою, то для багатьох користувачів (з незвички) такий ніж буде незручний. Ну а довший ніж може виявитись громіздким та погано керованим (до того ж ще й важким).

Ще раз нагадуємо про скандинавські ножі

Ніж, схожий на фінський пуукко (або щось на кшталт того) дуже добре показує себе у якості похідного ножа. Для роботи з деревиною цей ніж майже ідеальний. Та й на кухні працює цілком добре.

Про зручність заточування таких ножів ми вже казали. Все ж таки в конструкцію цих ножів закладений досвід століть практичного використання саме в умовах дуже близьких до умов наших турпоходів.

Руків’я має бути зручним, приємним на дотик і не ковзати в мокрій руці 

Краще, щоб матеріал був “теплий” – тобо не замерзав на холоді.

Саме тому не варто брати ніж з металевим руківям. Метал сильно замерзає на холоді або, навпаки, може стати розпеченим, пролежавши якийсь час на сонці або біля багаття.

До того ж, металл стає слизьким коли намокає.

Зверніть увагу на такі сучасні матеріали як G10 та мікарта. Вони у багатьох моментах позбавлені перелічених недоліків.

Піхви мають бути вентильованими, з дренажним отвором у нижній частині 

Цілком можливо, у вас не завжди буде можливість як слід протерти клинок ножа перед тим, як покласти його у піхви (але не забувайте робити це, коли є змога).

Волога стікає з ножа та накопичується у піхвах. Це дуже неприємно, негігієнічно, та шкідливо для ножа.

Дренажний отвір у піхвах дещо полегшить цю ситуацію. Від набряклих, хлюпаючих піхов радості мало.

Деякі конструкції руків’я міцніші за інші, обирайте саме їх

Треба щоби сталевий хвостовик клинка йшов через руківя наскрізь. Тоді він просто не зламається звідти під бічними навантаженнями.

Якщо ви не впевнені, на яку глибину йде хвостовик ножа, краще не ризикувати.

У ножів типу фул танг (пластинчастий монтаж) руків’я утворюється бічними накладками на великій пластині хвостовика.

Ви своїми очима бачите хвостовик і можете бути у всьому впевнені. Така конструкція важить трохи більше, але за надійністю, мабуть, краща.

Велика хрестовина гарди побутовому похідному ножу часто заважає 

AD_4nXcfH1NtGl1U9vN0VFVhbhQryyl-x4dQDFeooAJrVz_RSBgk0bTdknMCBNHAQ6hZBeCERLojnb9DabcBTbQRf_hnSdNffhHI0Bp2KYsBWLggGs9gq-PLJttMJ3-nn-YhXQbFVRsjeIJjDeoAMFD0wfKzf8SQ?key=gcABLCD2EmBBf59MDFpDgQ

Ця риса все ж більш корисна тактичним та бойовим ножам. У повсякденній роботі велика гарда може заважати.

Для фіксації руки чудово підійде підпальцева виїмка руків’я, «грибок» навершя, темляк (про який ми вже згадували).

Як бачите, за описом ми знову отримали щось подібне до пуукко.

Загалом, як не прикро, ніж має бути недорогим (у вашому розумінні)

Ви не маєете боятись працювати ножем, причому, працюввати екстремально. Втрата ножа (втопили у річці, загубили на переході, забули на місці стоянки, зустріли не чесних поліціянтів) не має бути для вас трагедією.

На наше щастя і в цій категорії ножів можна знайти гідні зразки! Досить гідних китайських і вітчизняних ножових брендів зараз стало чимало. Так що вибір є.

Головне – вибирати свідомо та з розумом. Сподіваємось, ця стаття вам допоможе!

Джерело – https://grandway.ua

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

    © 2020 Всі права захищено