Івано-Франківськ

Село занепадає: як живуть люди у Березівці на Рогатинщині (ВІДЕО)

Тут зареєстровані 63 людини, але мешкають всього 30.

Село занепадає: як живуть люди у Березівці на Рогатинщині (ВІДЕО)

У Березівці Рогатинської громади немає ані школи, ані магазину, а виїхати із села можна раз на тиждень. Продукти декілька разів на тиждень привозять автомобілями. І один раз на тиждень в село, де полишалися здебільшого пенсіонери, приїжджає сімейний лікар, пише ПІК.

У Березівку не курсує громадський транспорт, є лише соціальний автобус, яким раз на тиждень можна добратися до Рогатина. Ним іноді користується місцева жителька Марія Захар. У березні 1970 року вона приїхала у село працювати фельдшеркою. Там вийшла заміж і з того часу живе в Березівці. Зараз жінка на пенсії й мешкає сама. У 2020 помер її чоловік.

“Я не думала виїжджати, бо в мене чоловік похований тут. Мій син живе в Англії. Сусід мені казав: “Я на вашому місці вже був би в Англії”. А я відповідаю: моя Англія там, коло діда, на кладовищі, і все. Таке життя моє. Сумно, без чоловіка дуже сумно, мала дуже доброго чоловіка. Але що зробити, так сталося”, — розповідає жінка.

1920 6185 61OXcxoDCY scaled

Місцевий житель Степан Шумський каже, що в селі було 90 хат. Зараз заселені 15, решта — пустують. Чоловікові — 63 роки. Він народився і живе в Березівці. Там вирощує сою, пшеницю, ячмінь, кукурудзу. Також в нього є ферма.

“Тримаю свиней, худобу. В селі є газ, от воду не провели, а так нормально, можна жити. Сюди приїздять автокрамниці, привозять усе. Хліб тут возять три автівки. Люди старші всі купують тут, хто не може йти, а я собі можу поїхати в супермаркет чи в Бурштин, бо є автомобіль”, — розповідає пан Степан.

Детальніше дивіться у сюжеті “Суспільного”:

До слова, Березівка на Рогатинщині не єдине село на Прикарпатті, де залишилося мало людей й пустують багато будинків. Загалом в Івано-Франківській області є 60 сіл, у яких живуть менш ніж по сотні людей. У селищах Вигода та Стефанівка Івано-Франківського району перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну не мешкала жодна людина. Населення в селах області з 2001 року до 2022 зменшилося на понад 67 тисяч.

Виїзд людей із сіл почався приблизно 50 років тому. Причин, чому люди покидають села, є декілька. Насамперед — це відсутність робочих місць, інфраструктури, якісних медичних та освітніх послуг, відірваність від культурного життя, розповідає директор з питань науки та розвитку “Інституту громадянського суспільства” Анатолій Ткачук.

“Села скорочуються, бо скорочується кількість населення. У нас дуже мало народжується дітей, а старших людей значно більше, ніж молодших. Переїжджають у місто і через пошук соціалізації, можливість познайомитися, одружитися”, — пояснює пан Анатолій.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено