Івано-Франківськ

Як здати корупціонера і отримати гроші: інструкція від НАЗК

Присудження виплати за викриття корупції – не короткий процес, але він мотивує громадян повідомляти про неї.

Як здати корупціонера і отримати гроші: інструкція від НАЗК

Як здати корупціонера і навіть отримати за це винагороду, повідомив голова Національного агентства з запобігання корупції Віктор Павлущик в інтерв’ю «Главкому», пише ПІК.

“Для того, аби стати викривачем, потрібно написати на порталі Національного агентства з запобігання корупції повідомлення про факт вчинення корупції. Після успішної перевірки заяву внесуть в реєстр і розпочнеться досудове розслідування за участю викривача. В результаті суд визначить, чи присуджувати нагороду, та проінформує про це НАЗК”, – сказав він.

За словами Павлущика, після того, як людина залишить на порталі НАЗК повідомлення про факт, який вона вважає проявом корупції, вона отримає унікальний ідентифікатор свого повідомлення, згенерований системою автоматично, та може онлайн прослідкувати за ходом його розгляду.

«Він здійснюється протягом 10 робочих днів, і для початку перевіряється наявність всіх ознак повідомлення про корупцію, бо не всі звернення їх мають. Є дуже багато випадків, коли інформація, яка міститься в заяві, жодним чином не стосується корупції. Справа навіть не в тому, що хтось на когось хоче наклеп навести, а просто люди не розуміють, що таке корупція», – пояснює посадовець.

Потім, стверджує голова НАЗК, здійснюється перевірка, чи може особа набути статусу викривача. Для цього вона має, за законом, отримати вказану інформацію в ході своєї трудової чи професійної діяльності, проходження нею служби чи навчання.

«Суд може винести рішення: присуджується або не присуджується винагорода. Після того, як рішення вступить в законну силу, включається НАЗК, щоб ця нагорода дійшла до людини», – підкреслив Павлущик.

На його думку, це все не короткий процес, але він мотивує громадян повідомляти про корупцію.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено