Івано-Франківськ

Депутати облради не підтримали часткову передачу комунальних лісів Надвірнянській громаді

Чому громаді хотіли «впихнути» майже у десять разів менше земель лісогосподарського призначення, аніж вона просила?

IMG 2590 scaled

У п’ятницю, 18 жовтня, відбулася чергова 34-та сесія Івано-Франківської обласної ради. Обласні обранці розглянули 50 питань, серед яких чи не найбільше обговорення та суперечки викликали два проєкти рішення про «Про припинення права постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення» та передачу їх у комунальну власність Надвірнянської міської територіальної громади».

IMG 2572 scaled

Як вже розповідала ПІК, у 2001 році Івано-Франківська обласна рада, призначивши себе власником 8 тисяч лісових гектарів, передала їх у користування Надвірнянському спецагролісгоспу. Втім, останній збанкрутував. За логікою речей ці землі мали перейти до двох громад – Надвірнянської та Переріслянської, на яких,  власне й знаходяться комунальні ділянки.

Для цього Надвірнянська міська рада навіть створила нове комунальне лісогосподарське підприємство і офіційно звернулася із листом до голови облради про передачу їй 2 118 гектарів земель лісогосподарського призначення.

IMG 2544 scaled

Зарослі чагарниками ділянки

У проєкті рішення, винесений на сесію 18 жовтня 2024, йдеться про передачу Надвірнянській громаді тільки десятої частини (379 гектарів) від наявних на їх території комунальних земель лісогосподарського призначення.

Та й стан самих ділянок, які пропонує обласна рада, викликали багато запитань. Адже, як зазначив депутат обласної ради Тарас Виноградник, мова йде про здебільшого зарослі чагарниками території, які ніяк не придатні для рекреаційного та туристичного бізнесу, який лісівники пропонують громадам на них розвивати.

«Це схили, пагорби та яри, віддалені ділянки, де до цього часу взагалі не проводилася господарська діяльність», – зауважив Зіновій Андрійович, очільник Надвірнянської громади.

IMG 2539 scaled

Чи були критерії для відбору ділянок?

Як зазначив начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради Юрій Рошко, перед тим, як розглядався проєкт рішення, відбулися консультації з інститутом лісництва, із управлінням лісогосподарських підприємств області.

«Всі рекомендували, що бажано не передавати всі землі, а передати частково. І коли ми розробляли ці проєкти рішень, вони були погоджені на комісії. Тоді були створені певні «запобіжники», – пояснив Юрій Рошко.

IMG 2581 scaled

Що ж це за «запобіжники»? На комісії облради був створений та підписаний пункт №5, який вимагає рекомендації та погодження.

«Наскільки я зрозумів, коли ми приймали порядок можливої передачі своїх масивів, був внесений пункт про те, що всі звернення розглядає наше спеціалізоване підприємство Івано-Франківськоблагроліс і подає свої експертні висновки. Там розглянули позиції громад, які ми сьогодні розглядаємо, дав свої висновки. Вони були розглянути на засіданні наглядової ради підприємства, а далі – пішли на комісію обласної ради. Комісія їх одобрила і цього це є перед вами», – зауважив головуючий сесії Олександр Сич.

IMG 2556 scaled

Діалогу з громадами не вийшло

Під час обговорення начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради Юрій Рошко визнав, що діалогу з громадами під час визначення земельних ділянок фактично не було.

«Громади надіслали свої пропозиції. І все, діалогу не було ніякого», – зауважив він.

Як зауважив депутат Ростислав Кукурудз, під час обговорення йшло про те, що «разом з громадою, разом з депутатами, буде зроблено виїзд на місця, буде огляд земельних ділянок, які планують передати».

«В мене таке враження, що є тільки ми (депутати. – ред), які хочуть передати, а немає тих, хто хоче прийняти (громади, – ред.). Чи не вартує все ж таки організувати цей діалог, провести узгоджувальні комісії, виїзди?», – запропонував Кукурудз.

IMG 2596 scaled

Що каже голова громади?

Наприкінці бурхливих обговорень слово взяв (з погодження депутатів) очільник Надвірнянської громади. Він нагадав, що до громади й справді звернулися на предмет прийняття в комунальну форму власності саме 2 118 гектарів землі лісогосподарського призначення.

«Повністю підтримав це звернення. Це так званий процес децентралізації комунальних лісів. Саме для цього ми переконали громаду, депутатів про те, щоб у квітні 2024 року, відповідно до рішення сесії обласної ради, створили підприємство Надвірнаагролісгосп, затвердили його статут та стратегію розвитку, а в липні надіслали до обласної ради пакет документів», – каже Андрійович.

Проте великим здивуванням став той факт, що на земельній комісії обласна рада пропонує проєкт про поділ земель лісогосподарського призначення для передачі Коломийському та Богородчанському агролісгоспу.

«Надвірнянська міська рада просить депутатів обласної ради повернутися пропозиції передати нам 2 118 гектарів землі», – наголосив очільник громади.

І схоже, депутати почули Зіновія Андрійовича. Принаймні, за підсумками голосування, обласні обранці не підтримали проєкт рішення, який передбачав передачу 320 гектарів комунальних земель Надвірнянській громаді.

IMG 2559 scaled

До теми 

Як нагадав Зіновій Андрійович, у червні цього року, обласна рада передала 912 га земель сіл Камінне і Тисменичани Івано-Франківську, у повній мірою, тобто всі землі лісугідь двох сіл, а не частково.

“Виникає питання – значить обласна рада , порядком чи процедурою передач землі місцевим громадам – задовільнила потреби тільки Івано Франківська, чи це не корпоративний лобізм одної політичної сили?“, – каже Андрійович.

IMG 2564 scaled

ПІК й надалі слідкуватиме за перебігом ситуації щодо комунальних лісів на Надвірнянщині.

Нагадаємо, депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник, який очолює постійну комісію з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, направив листа на ім’я керівника обласної прокуратури та територіального управління ДБР.

Читайте також: 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено