Івано-Франківськ

Аналіз калу: мета призначення та підготовка до обстеження

Дослідження калу призначають як при наявності симптомів, так і в якості профілактики.

Аналіз калу: мета призначення та підготовка до обстеження

Обстеження, при якому тести різного призначення проводять на зразках фекалій пацієнта, допомагає виявити бактеріальні та вірусні інфекції, наявність паразитів, внутрішні кровотечі та патології кишківника. Також аналізи калу призначають при підозрі на дисбактеріоз, порушення функцій внутрішніх органів гепатобіліарної системи та ШКТ.

Дослідження калу призначають як при наявності симптомів, так і в якості профілактики. Пройти аналізи можна в лабораторії CSD LAB. Тут ви отримаєте точні результати завдяки новітнім методам проведення аналізів. Копрограма допоможе виявити патології або інвазії своєчасно, та провести ефективне лікування, пришвидшивши одужання.

Коли звернутись до лікарів: симптоми захворювань

Аналізи калу призначають в рамках профілактичних обстежень, які потрібно проводити з регулярністю 1-2 рази на рік. Але існують симптоми для негайного та своєчасного звернення до лікаря, що призначить копрограму:

  • фарбування калу у чорний колір говорить про можливість внутрішньої кровотечі;
  • нудота та блювання, особливо з домішками крові;
  • різкий біль у ділянці живота;
  • діарея;
  • закрепи;
  • метеоризм;
  • відрижка та неприємний запах з рота;
  • печія і гіркий присмак;
  • зміна запаху, форми та/або кольору фекалій;
  • біль при дефекації.

В лабораторії досліджують зразки фекалій пацієнта фізичними, мікроскопічними та біохімічними методами. Так вдається виявляти патогенну мікрофлору, порушення травлення, дисбактеріоз та зниження імунітету.

Підготовка до аналізу

Напередодні здачі аналізу пацієнт повинен відмовитись від алкоголю та проносних препаратів і клізм за 3 дні та 2 доби не вживати смаженої, копченої та жирної їжі. Перед збором матеріалу провести гігієну заднього проходу. Заборонено їсти продукти, що можуть змінити колір фекалій — буряк, томати, смородину, та інші яскраво червоні та сині овочі й фрукти. Також не бажана до вживання їда з високим вмістом заліза — яловичина та печінка.

Варто сповістити лікаря про препарати, що приймаєте на постійній основі. Для забору придбайте спеціальний контейнер в аптеці та заповніть його на одну третину біологічним матеріалом. Доставте щільно закриту місткість до лабораторії якомога скоріше. Найбільш вірогідні результати дає матеріал, зібраний вранці під час природної дефекації.

Аналіз калу при правильній підготовці та дотриманні умов забору надає інформативні результати. Таке дослідження допоможе виявити патології ШКТ, печінки, жовчного міхура на ранніх стадіях, та провести ефективне лікування, досягши повного одужання пацієнта.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено