Івано-Франківськ

Які ускладнення можуть виникнути при неналежному лікуванні фронтиту?

Некоректна терапія може бути наслідком неякісної діагностики, неправильного підбору антибіотиків або нехтування рекомендаціями лікаря.

SIN UA Website Symptoms of sinusitis how to spot early

Фронтит — це одностороннє або двостороннє запалення слизової оболонки лобової (фронтальної) пазухи (синапсу). Як правило, ця пазуха є парною, проте в деяких випадках один або обидва фронтальні синапси можуть бути недорозвинені. Це ніяк не позначається на здоров’ї та розумових здібностях людини.

Частою причиною запалення слизової оболонки усіх придаткових пазух, зокрема й лобової, стають вірусні, бактеріальні інфекції або алергени. Вони призводять до зниження місцевого імунітету, через що патогени, які мешкають у носовій порожнині, спричиняють запалення в синапсах. Через співустя вони легко переходять з порожнини носа в лобову пазуху, що є прикладом висхідного процесу поширення запалення.

Таким чином початок фронтиту є ускладненням після перенесених інфекцій та потребує особливого лікування.

До чого призводить неналежне лікування фронтиту

Некоректна терапія може бути наслідком неякісної діагностики, неправильного підбору антибіотиків або нехтування рекомендаціями лікаря. Наприклад, пацієнти часто припиняють приймання ліків одразу після полегшення симптомів хвороби. Це призводить до того, що бактерії «звикають» до діючої речовини та більше на неї не реагують. Такий сценарій може призвести до:

  1. Епідурального абсцесу — накопиченню гною між твердою мозковою оболонкою та черепом. Це ускладнення виникає, коли інфекція поширюється з лобової пазухи до мозкових оболонок через кісткову тканину. Симптоми включають сильний головний біль, високу температуру та порушення свідомості.
  2. Субдуральний абсцес — ще одне внутрішньочерепне ускладнення, при якому гній накопичується під твердою мозковою оболонкою. Цей стан супроводжується сильним головним болем, блювотою, що не приносить полегшення, втратою орієнтації та неврологічними розладами.
  3. Мозковий абсцес — може розвинутися, коли затяжна інфекція проникає в мозкову тканину. Це ускладнення є потенційно летальним та потребує негайного хірургічного втручання, а також інтенсивної антибактеріальної терапії.
  4. Менінгіт — запалення мозкових оболонок, яке виникає при проникненні інфекції з лобової пазухи в мозкову оболонку. Симптоми включають різкий головний біль, ригідність потиличних м’язів, високу температуру, фотофобію (хворобливу чутливість до світла) та сплутаність свідомості. Це захворювання є невідкладним станом та потребує термінового лікування у стаціонарі.
  5. Остеомієліт лобової кістки (Пухлина Потта) — розвивається при проникненні інфекції в кісткову тканину. Це може призвести до утворення підшкірних абсцесів на лобі, які супроводжується болючістю, набряком і почервонінням шкіри в області чола.
  6. Орбітальні ускладнення — запущене запалення в області очних ямок, яке спричиняють орбітальний целюліт (запалення жирової тканини) або абсцес. Такий стан може проявлятися набряком повік, болем при русі очного яблука, порушенням зору та навіть втратою зорових функцій. Якщо захворювання не лікувати, це може призвести до сліпоти.
  7. Тромбоз кавернозного синуса — стан, який супроводжується високою температурою, головним болем, порушенням зору та нервовими розладами. Цей тип запалення вимагає негайної госпіталізації.

Кожен з описаних розладів є небезпечним, тому при діагнозі «фронтит» треба уважно ставитися до розпоряджень лікаря та проходити антибактеріальну терапію в повному обсязі.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено