Рекомендується почати садіння за 2-3 тижні до того, як земля почне промерзати, пише ТСН.
Зубки часнику потрібно закопувати на глибину приблизно 10 см, на відстані 15 см один від одного. Важливо вставити зубки загостреним кінчиком догори, а зверху додати 0,6 см шару компосту.
Якщо у вас довгий зимовий сезон, рекомендується додати 10-15 см шару пожовклого листя на верхній шар ґрунту для мульчі. Це допоможе захистити часник взимку, коли він перебуватиме у стані спокою.
Догляд за часником
Квітень: після зимового “спокою” часник починає проростати. В цей час варто додати компост і поливати рослини кожні два дні, бажано вранці. Компост треба додавати щомісяця.
Червень: у цей період починають з’являтися тонкі, кучеряві, зелені їстівні листочки часнику. Їх можна додавати в різні страви. Якщо залишити їх, рослина формуватиме квітку та насіння, тому рекомендовано зрізати ніжку, щоб часник зосередив енергію на формуванні зубків.
Збір врожаю
Кінець липня – серпень: перед збиранням урожаю 3-5 нижніх листків мають бути повністю коричневими. Викопуйте часник на глибину 10-12,5 см від стебла, щоб не пошкодити цибулину.
Зберігання часнику
Після того, як ви його викопаєте, не потрібно промивати головки часнику. Залиште їх просохнути в захищеному від дощу місці на 1-2 дні. Потім перенесіть часник до добре вентильованого місця. Стебла мають бути сухими перед обрізанням.
Після висихання обріжте стебла приблизно на 5-7,5 см вище цибулини, обріжте коріння та обережно очистьте бруд. Зберігайте висушений часник у сухому прохолодному місці. В таких умовах він зможе зберігатися до року.
Читайте також:
- Які квіти потрібно та не варто викопувати на зиму: список
- Як сушити та зберігати трави на зиму: поради
- Місячний посівний календар на жовтень 2024 року
- Як зберігати петрушку та кріп, щоб вони довше залишалися свіжими