“Якщо хочеш напитися — пий воду. Чай — напій благородний, — розповідає Богдан Іванічок, мешканець Івано-Франківська та заслужений садівник України. — Ця китайська народна мудрість переносить нас у дуже далекі часи, коли вперше про історію чаю згадується в китайських хроніках, що датуються 2700 роками до нашої ери”.
За однією з легенд відкрив чай імператор Китаю Шень Нун. Коли після дороги присів відпочити і напитись води, до його чашки впало кілька листочків з дерева, які виділили неймовірний аромат. Спробувавши напій, який набув дивовижного смаку, імператор відчув бадьорість і прилив сил.
Неперевершені смакові якості
У 800 році н.е. в Китаї вийшла перша книга про чай. Ставлення до нього cтає ритуальним. Починає зароджуватись традиція китайського чаювання. Тепер же існує ціла культура вживання цього корисного напою.
“Чай — невід’ємна частина нашого життя, — акцентує співрозмовник. — Українці поважного віку пам’ятають, як у 80-х роках минулого століття з’явився з неперевершеним смаком напій “Бадьорість”, який можна було придбати хіба що у великих містах. До його складу входили грузинський, краснодарський та індійський чаї. Нині якщо і є чай з такою назвою, то це явна підробка. Прилавки магазинів заповнили чаї з різних континентів світу з вишуканою рекламою кольорових упаковок, але знайти щось оригінальне в цьому розмаїті чаїв непросто. Та й ціни кусаються”.
Богдан Іванічок наголошує, що чай чудово тамує спрагу, має тонізуючі властивості, наповнює наш організм енергією, підвищує імунітет.
“Господь Бог наділив нашу країну прекрасними родючими землями, гірськими полонинами та сіножатями, сотнями видів дикоростучих трав і ягідних кущів, які є постачальниками компонентів до натуральних трав’яних чаїв, — мовить пан Богдан. — Основною функцією зборів з лікарських трав є виведення токсинів, прискорення метаболічних процесів, покращення самопочуття і загальне зміцнення організму”.
Лікувальні властивості
Кожен збір нумерується і має своє призначення. Для поліпшення роботи печінки, нирок та кишечника використовують збір із сушеними анісом, ревенем, імбиром, кульбабою, барбарисом.
Для підтримання емоційного стану годиться збір з меліси, м’яти, кореню валеріани. Ліквідації надлишків рідини в організмі сприяє збір із брусничного листя, шипшини, липи. Заспокійливі властивості має збір із валеріани, пустирника, м’яти перцевої, кореню солодки.
Жовчогінною є суміш сушеного цмину, деревію, коріандру, м’яти перцевої. Поповнюємо дефіцит вітамінів завдяки сушеним ягодам годжі, обліпихи, калини, шипшини.
“Трав’яні збори сприяють боротьбі із зайвою вагою, активізують обмінні процеси, виводять шкідливі речовини, заспокоюють нервову систему, насичують організм вітамінами, — зазначає Богдан Іванічок. — Багато лікарських рослин і ягідників можна виростити самотужки”.
Приміром, кущ годжі, ягоди та листочки якого є дуже сильним і високоактивним фітотерапевтичним засобом, багатим на вітаміни, мінерали, каротиноїди, залізо, цинк, магній, мідь, калій, селен, рибофлавін, а також 18 амінокислот.
Із молодих пагонів і листків китайці виготовляють зелені і темні ферментовані чаї. Особливою фішкою таких чаїв є те, що в них немає кофеїну, який є одним із основних складників звичайного чайного листка. Напої з годжі корисні людям поважного віку.
“На моїй дачі прижилися лікарські рослини, які стали складовою ароматизованих трав’яних чаїв, — Cеред того розмаїття: меліса лимонна, котяча м’ята, лофант, ціла плеяда сортів м’яти, пелюстки чайно-гібридних троянд, дамаська троянда”.
Скарбниця ароматів
Поєднання ягід годжі з різними сортами чаю та іншими лікарськими рослинами чи компонентами збагачує напій. Приміром, вишуканий цейлонський чорний чай разом із цими ягодами, шматочками суниці, пелюстками чайної троянди набуває ніжного та вишуканого аромату.
Зелений чай з ягодами годжі, шматочками суниці, пелюстками соняшника має солодкий присмак і водночас регулює кров’яний тиск, зменшує головні болі.
Чорний чай разом із верхівками кущів чорниці, обліпихи, а також із сушеними ягодами годжі покращує настрій та допомагає подолати стрес і втому. Тож варто посадити й собі кущ годжі.
“Особливу категорію трав’яних чаїв становлять так звані виноградні чаї, які отримують із молодих листків винограду, а також грон винограду, що не розквітли. Їх легко сушити в тіні, вони приємні на вид і дуже корисні компоненти чистих виноградних чаїв. Отримати насичений чай кольорової гами можна за допомогою плодів чорної горобини, дозрілі ягоди бузини звичайної, чорниці”, — підсумовує Богдан Іванічок.
Насамкінець про заготівлю та зберігання сировини для трав’яних чаїв. Її висушують, трамбують у скляній посудині і закривають кришками. Заварюють такі чаї крутим кип’ятком протягом 15-20 хв із розрахунку 1 ст ложка чайної суміші на чашку майбутнього цілющого напою. Збором користуються до наступного врожаю.
“Добрих вам друзів, гарних традицій, приємних хвилин і годин з новим чаєм, зробленим власними руками”, — такі маємо побажання від співрозмовника.
До слова, Богдан Іванічок є членом клубу “Виноградарі Прикарпаття”. За фахом інженер-механік. Садівництво та виноградарство стало його захопленням на все життя. На його ділянці є десятки плодових дерев, кущі. А ще захоплюється бджільництвом. Отож поради знаного садівника — це його набутий досвід.
Людмила Стражник. Фото авторки
Читайте нас у тг