Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами під час новорічно-різдвяних свят, нагадує Центр громадського здоров’я, пише ПІК.
Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- домашня консервація;
- сирі м’ясо, риба та морепродукти;
- м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
- кондитерські вироби з кремом.
П’ять порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
- Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
- Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
- Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
- Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
- Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
У громадських закладах:
- купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
- обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
- не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Що робити у разі отруєння?
- Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
- Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.
До слова, минулого року в період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го року проти 5764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.
Читайте також у ПІК:
- У Міністерстві охорони здоров’я закликали українців носити маски, щоб захистися від грипу
- На Прикарпатті цьогоріч на ВІЛ-інфекцію захворіли 98 людей: шляхи зараження
- Коли необхідно звернутися до стоматолога, щоб вчасно виявити захворювання зубів
- ТОП-5 обстежень, які варто пройти кожному: радять лікарі Оксфорд Медікал