Ніщо так не бадьорить зранку, як чашка смачної та ароматної кави. Але щоб напій вийшов смачним, одних оброблених та обсмажених зерен буде недостатньо. Врахуйте, що їх треба правильно змолоти, щоб вони розкрили свої якості.
Види помелу
Щоб вам було простіше розібратися в термінології, ми склали перелік різновидів перемелювання, які використовує кожен професійний інтернет-магазин кави. З ними легко розібратися і з’ясувати, який помел кави кращий і що з перерахованого підходить саме вам:
- Великий (Course grind) – це об’ємні та великі гранули, розмір яких приблизно 1 мм. Такий помел більше нагадує кухонну сіль або тютюн.
- Середньо-великий (Medium) чимось нагадує річковий пісок і лише злегка відрізняється від попереднього типу.
- Середній (Fine grind) – цей варіант знайомий усім, він схожий на дрібний морський пісок або цукор, який можна легко перетерти крізь пальці. Мінус такого подрібнення в тому, що екстракція відбувається надто інтенсивно, і через це кава може вийти гіркою. Тут головне – почекати певного періоду і не перетримати.
- Дрібний (Fine espresso grind) дуже нагадує сіль “Екстра”. Такий тип можна помітити в магазинному товарі, який виробник спресовує та пакує у брикети.
- Надтонкий (Pulverized) – якщо говорити простою мовою, то це борошно, до того ж досить дрібне.
Як вибрати помел кави?
Вибір помелу в більшості випадків залежить від способів приготування та приладу, який ви використовуєте:
- Френч-прес (або гейзерні кавоварки). У цьому випадку зерна треба змолоти у великі гранули, а для їх приготування потрібно близько 8-9 хвилин. Заливайте їх поступово і стежте, щоб частинки не злипалися між собою. Якщо це сталося, акуратно поділіть їх дерев’яною паличкою або ложечкою. Металеву ложку для цього брати не можна, оскільки метал віддаватиме залізом.
- Крапельна кавоварка. Це сучасні девайси, робота яких ґрунтується на принципі фільтрації. У них кава виходить насиченою, але при цьому з м’яким післясмаком. Такий девайс можна використовувати як вдома, так і в закладах громадського харчування. Для крапельної кавоварки краще взяти брикет із середнім або об’ємним помелом.
- Пуровер та сифон. Схема отримання така сама, як і в попереднього методу. В цьому випадку варто вибирати середній помел, щоб він не забивав фільтри та міг повністю розкритися при запарюванні.
- Турка. Якщо ви полюбляєте класичний спосіб приготування кави в турці, для цих цілей беремо екстра помел, тобто зерна, подрібнені практично в стан пилу. Коли відбувається випарювання, кипляча вода утворює пінку, яка надає напою щільність та смакову родзинку.
Дотримуючись наших рекомендацій, ви зможете швидко приготувати улюблений напій у домашніх умовах.
ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ
Читайте нас у тг