Коли мова заходить про макарони, пригадується історія початку 90-х минулого століття. Тотальний дефіцит всього, зарплати видають продуктами й товарами широкого вжитку.
Замість грошей у січні 1992 року молода Українська держава ввела купони. Їх можна було отоварити не всюди. Приміром, у Городенці створили таке підприємство “Галицький торговий дім”. Хто заможніший та запасливий, то міг дозволити собі набрати на ті талони навіть горілки. Асортимент продукції був дуже обмежений. Пригадується, принесли додому мішок макаронів. Зварили, а то суцільне липке місиво… Віднесли назад. Рожки виготовили із місцевої пшениці, що не мала належних харчових якостей. Утім, тоді ми знали ще вермішель, лапшу та ракушки, що й за радянщини не особливо відрізнялися якістю. Ото й увесь асортимент.
Запечені мушлі
Тепер же просто очі розбігаються від розмаїття макаронних виробів. У торговій мережі великий вибір продукції не тільки різних сортів та розміру, а навіть кольору. Гурмани мають можливість вибрати з цього асортименту залежно від країни-виробника та ціни. Є такі відомих марок, що в розрахунку на кілограм коштують і понад 500 грн.
Однак зупинимося на вітчизняній продукції. 400-грамовий пакетик макаронів у вигляді мушель коштує 55 грн. Не будемо їх варити, як зазвичай, а запечемо. Для начинки можна взяти дрібно порізану ковбасу, овочі, гриби або ж червону рибу. Вкладаємо до скляної форми ряд сирих мушель з начинкою, посипаємо зеленню та заливаємо підсоленою гарячою водою рівно з макаронами, посипаємо тертим пармезаном чи будь-яким іншим твердим сиром і закриваємо форму фольгою чи пергаментним папером. Закладаємо до розігрітої духовки на 20 хв. Знімаємо папір і даємо зарум’янитися печені.
Можна взяти макарони-мушлі й більших розмірів, начинити їх солодким сиром. Як запечеться та охолоне — зробіть візерунок рідким шоколадом чи ягодами. Тоді матимете цікавий десерт.
Макаронні метелики
Швидко приготувати святкову страву з макаронів можна й по-іншому. Для цього візьмемо метелики з твердих сортів борошна, адже вже сам вигляд цих макаронів цікавий. Викладаємо їх у застелену пергаментом форму для запікання. Додаємо половинки головок брюссельської капусти, консервовані гриби, подрібнену зелень та помідори. Заливаємо сумішшю сметани, майонезу та гарячої води. Накриваємо фольгою і ставимо до розігрітої духовки на 30 хв. Даємо настоятися страві ще кілька хвилин та виймаємо порціями з форми.
Запіканку можна приготувати з будь-яких відварених макаронів. Якщо це гарнір, то перемішують із зеленню, тушкованою цибулею, морквою і посипають тертим сиром.
Якщо в холодильнику є відварені макарони, можна нашвидкоруч приготувати й десерт. Тобто запекти їх чи то з солодким сиром, чи з фруктами та подавати із солодкою підливою.
Соус має значення
Останніми десятиліттями до нас активно поширилися рецепти італійської кухні. Як відомо, макаронні вироби там займають чільне місце.
Ось кілька адаптованих до наших умов та випробуваних рецептів соусу, що є неодмінною складовою страви з макаронів.
На пательню кладемо кілька зубчиків часнику, додаємо олії. Коли добре прогріється, кладемо кубики замороженого чи свіжого гарбуза. Тушкуємо до однорідної маси. Цим соусом поливаємо відварені гарячі макарони. За бажання притрушуємо тертим пармезаном.
Так само готують соус із помідорів чері. Шкірка в них м’яка та повністю розварюється. Гарно доповнить макарони й соус із зеленого горошку, який також тушкують в олії чи сметані.
“Макарони вважаються італійською стравою, але в нас її так само полюбляють, — розповідає Марія Дранчук, уродженка Прикарпаття, а нині мешканка іспанського міста Малага. — Відварюю спагетті, окремо роблю соус salsa boloñesа (сальса болоньезе). Спочатку тушкую цибулю, також трошки часнику, зелений перець (болгарський), забираю зі сковороди. Обсмажую будь-який м’ясний фарш на оливковій олії, тоді все разом заливаю томатним соусом, додаю зелені. І все разом має кипіти десь п’ять хвилин. Подається спагетті з цією сальсою, зверху тертий твердий сир. Дуже смачно!”.
Процес приготування, сорти та цінність
Макаронні вироби готують із прісного тіста. Крім пшеничного борошна тепер використовують рисове, гречане, кукурудзяне та вівсяне. Часто макарони називають на італійський лад, тобто паста. Це важливо пам’ятати, коли замовляєте страву в закладі громадського харчування.
У промислових масштабах макаронні вироби виготовляють автоматизованим способом. Відомо понад 300 сортів цієї продукції.
Макарони у вигляді ниток — це вермішель і спагетті. У вигляді трубочок — це відомі нам пір’я, ріжки та екзотичні фузілі, мальтальяті, троф’є, букатіні, каннеллоні.
Діти особливо полюбляють макаронні вироби у вигляді різних фігурок. Це згадувані вже мушлі, гребінці, зірочки, метелики, а ще рісіні та корсетті.
А ще в крамницях можна натрапити на макарони у вигляді тонких стрічок. Це звичайна локшина, а також лінгвіні, мафальдіне, тальятелле, папарделле. Ціни різняться, як і смакові якості. Для запікання можна брати макарони у вигляді скручених стрічок, наче гнізда. Є безглютенові сорти. А геть усім знайомі брикети швидкого приготування.
Удома ж можна приготувати аналог — локшину. Для цього замішують прісне тісто, як на вареники, але з додаванням яєць для пружності. Розкачують тонким пластом і нарізають довільної форми. Є й невеличкі машинки для полегшення цього процесу.
Зварити макарони нескладно. Для цього воду доводять до кипіння, додають сіль та висипають сухі макарони. Залежно від сорту процес приготування становить 5-10 хвилин. Відкидаємо на друшляк і промиваємо гарячою кип’яченою водою. Додаємо масла чи соусу.
На Бойківщині таку локшину називають стиранкою. А ще колись готували щипанку. Це коли з тіста вищипували невеличкі шматки й кидали одразу на окріп.
Страви з макаронів — ситні і корисні завдяки вмісту вуглеводів, клітковини, білка та корисних мікроелементів. За відносно низької вартості, доступності й простоти приготування ці вироби посідають чільне місце на буденному та святковому столі.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: піца на всі смаки (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: голодна кутя на Водохресний Святвечір
- Рецепт на вихідні: на Новий Рік важливо насолодитися, а не наїстися
- Рецепт на вихідні: чого ви ще не знали про страви на Святвечір
- Рецепт на вихідні: мікрозелень за лічені дні
- Рецепт на вихідні: все про сир і трохи більше (ФОТО)