Великдень цьогоріч припадає на 20 квітня. Передує святу Воскресіння Христового Великий піст. А тиждень до нього вважається підготовчим до нього. І починається він М’ясопусною неділею.
У стравах треба мати міру
Після відвідування храму Божого цієї неділі можна вдосталь насолодитися м’ясними стравами. Адже протягом наступного тижня Церква не рекомендує їх споживати. Натомість можна молочні продукти та яйця. Звісно, рибу та овочі-фрукти, різні круп’яні страви.
М’ясні бульйони, наваристі супи та борщі на їх основі цієї неділі смакуватимуть по-особливому. Так би мовити, хочеться насолодитися цими стравами перед постом. А ще голубці, млинці з м’ясною начинкою, плов, різні печені: хто на що мастак.
То аби м’ясо було, а приготувати смачні страви з нього кожна господиня зуміє. Якщо ж хочете чогось оригінального, то спробуйте картопляні крученики з начинкою.
“У сирих очищених бульбах спеціальним пристроєм сверлю отвір, який наповнюю підготовленим м’ясним фаршем. Заливаю сметанним соусом і тушкую під кришкою до готовності. А картопляні спіральки можна тушкувати в тій же каструлі або смажити окремо та сервірувати ними фаршировану картоплю перед подачею на стіл”, — радить мешканка Дрогобича Ірина Стецик.
Смачні страви готуємо і з м’ясних субпродуктів. Приміром, тушковану з морквою печінку, чи й обсмажену в клярі (суміші борошна та яєць). А можна зробити смачний паштет. Для цього тушковану печінку подрібнюємо блендером або через м’ясорубку разом із овочами, додаємо вершкового масла і закладаємо в форму для застигання.
Та навіть у М’ясопусну неділю треба мати міру в споживанні їжі. Не варто робити пишні застілля та переїдатися, адже готуємося до суворих обмежень на час Великого посту.
Головне — не їсти один одного
Церква закликає цими днями не впадати в зневіру через певні заборони під час Великого посту, який не є покаранням, а випробуванням сили волі. Так само варто себе обмежити в забавах. Та й не до них зараз, у час війни.
“Час Великого посту, якщо його окреслити військовими категоріями, це „курс молодого бійця“, — каже Блаженніший Святослав, глава УГКЦ. — Ми вчимося панувати над собою, над своїми вадами й пристрастями, вчимося вдосконалюватися у своєму духовному християнському житті. Тому Великий піст — це час праці над собою. А будь-який піст — це не про їжу, а про стосунки: з Богом, зі собою, з ближніми. Тому вправами посту є молитва, стриманість і милостиня”, — наголошує Блаженніший Святослав.
Людмила Стражник. Фото авторки та Ірини Стецик.
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: не псуйте баранину майонезами
- Рецепт на вихідні: перші страви на чільному місці
- Рецепт на вихідні: міжнародний день тонкого млинця (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: макарони для всієї сім’ї (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: піца на всі смаки (ФОТО)