Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: Сиропусна неділя або Запусти

Збалансовуємо раціон на піст і збагачуємо його рибними та грибними стравами.

MyCollages 2025 03 02T111233.692

З третього березня починається Великий піст. Як наголошують священники, це час на діалог із нашою совістю. Молитовний марафон тривалістю 48 днів завершиться 20 квітня святом Воскресіння Христового. 

Церква заздалегідь готує християн до процесу упокорення та певного стримання. Й остання неділя перед постом називається Прощеною. У народі ж побутують ще назви: Запусти, Сиропусна неділя. Остання пов’язана з тим, що під час посту діють обмеження на вживання сира та молочних продуктів. 

Рожеві млинці та зелені вареники 

А в неділю ще вдосталь можемо посмакувати млинцями із сиром. Кому до вподоби гострі налисники із солоним сиром, то пропонуємо приготувати для них рожеві млинці, що гарно поєднуються з білою начинкою.

Для надання кольору до звичайного тіста на млинці додаємо соку з варених червоних буряків. Далі все як звичайно: до просіяного борошна вибиваємо одне-двоє сирих яєць, засипаємо просіяне борошно, щіпку солі, розтираємо, поступово додаючи молоко і сік. Доводимо до сметаноподібної консистенції і смажимо на пательні звичайним способом.  

Хто ж полюбляє солодкі налисники з родзинками і кисломолочним сиром, то можна ще залити їх сметанним соусом і запекти в духовці. А до тіста на млинці додати вишневого соку. На розріз така страва виглядатиме надзвичайно привабливо. 

А ще на Запусти неодмінно готують вареники з сиром. Додаємо весняного настрою: замішуємо зелене тісто, із додаванням до борошна подрібненого шпинату або руколи. І вітамінна страва, і смачна та приваблива. 

Рибні цікавинки

Коли заходить мова про пісні страви, чимало людей бідкається, що замінити м’ясо в раціоні рибою – справа не з дешевих. Звісно, кожен купує продукти за своїми можливостями. Але часи важкі, тож пропонуємо добірку рецептів із недорогих сортів риби. 

Насамперед радимо приготувати плов з червоної риби. В торговій мережі продають заморожені брикети цього делікатесу по 200 грн за кілограм. Звісно, що за такою ціною не купите цілого лосося, однак у цьому випадку його шматки – без кісточок. Для плову промиваємо окремо рис і саму рибу, та закладаємо одночасно до каструлі в холодну воду. Додаємо цілу сиру цибулину, сіль, спеції та варимо 20 хвилин. Залишаємо під кришкою для набухання. Плов виходить і пісним, і смачним водночас. 

Якщо ж полюбляєте уху, то можна зварити її з хребтів червоної риби. Їх продають замороженими або ж у наборах для перших страв. Ретельно промиваємо і готуємо як звичайний суп. Хтось додає самої картоплі і засмажки з цибулі та моркви. Комусь смакує така уха із засипаним рисом чи пшоном. 

Ефектно виглядає смажена мойва. Підготовлені рибини обвалюємо в борошні, далі замочуємо в розчин борошна з водою та обвалюємо в сухарях. Обсмажуємо на рослинній олії. Так само можна запекти рибу в духовці. 

 

Грибні делікатеси

Зазвичай грибні страви в нас асоціюються зі Святвечором. Однак запасливі господині приберегли до Великого посту й сушені боровики чи опеньки та рижики, й консервовані. Тож саме час готувати з них щось смачненьке. 

Цілком пісною можна приготувати навіть піцу. Коржі або купуємо готові, або печемо без додавання яєць і молока. Начинку беремо до смаку: консервовані гриби, свіжі овочі, фабричні чи власноруч виготовлені соуси. Прикрашаємо подрібненою зеленню. Хтось скаже, що це не піца. Ну гаразд: назвемо таку страву пирогом. 

Гриби в піст можна додавати до борщів замість м’яса, варити з них юшку, робити підливу до гарнірів. Або ж зробити пасту для канапок. Для цього відварені або консервовані гриби подрібнюємо блендером разом із підсмаженими на олії цибулею та морквою. 

“Вівсянку залити окропом, дати набрякнути під кришкою, – читаємо в книжці “Корисне харчування” за 2015 рік рецепт грибних котлет. – Відварені гриби дрібно нарізати, додати до каші разом з подрібненою цибулиною та часником, орегано. Посолити та поперчити і добре перемішати. З фаршу сформувати котлети та обсмажити їх на олії. Скласти до каструлі і залити соусом із розведеного водою підсушеного борошна й томат-пасти. При подаванні посипати зеленню”. 

Квасолеві смаколики

За подібним рецептом виходять смачні котлети з квасолі. Її попередньо замочують і подрібнюють млинком. Формують котлети і перекладають їх у жаровні чи глибокій пательні тушкованими морквою і цибулею. Заливають так само пісним соусом і ставлять до духовки десь на 2 години. 

Бобові за вмістом білків мало поступаються м’ясу та ще й багаті на мікроелементи і вітаміни. З гороху, сочевиці чи нуту можна приготувати смачні поживні страви. Це й пюре, й супи. А навіть начинки до пиріжків. 

Овочі та зелень в асортименті

Капустяні котлети, деруни – так само звична страва на піст. У книжці “Корисне харчування” знаходимо цікавий рецепт кукурудзяних битків з овочами. 

“Зерна консервованої кукурудзи вийняти з банки, змішати з дрібно нарізаними та обсмаженими морквою і цибулею, тертим кабачком або гарбузом. Додати в’язку рисову кашу, потовчений із сіллю часник. Сформувати битки та обваляти їх у борошні та сухарях. Перекласти в підготовлену форму і запекти. З цією стравою добре поєднуються смажені банани, а також густий соус із суміші томатного та картопляного пюре”.

Не забуваймо збагачувати раціон свіжою зеленню, яку цієї пори можна виростити на підвіконні. Поживності салатам додають соняшникове та гарбузове насіння, кунжут, а також різноманітні горіхи. 

Десерти 

Шоколадну запіканку-брауні можна зробити і пісною. Розминаємо кілька перестиглих бананів, додаємо какао-порошок і манну крупу, горіхи, ванільний цукор, розпушувач і трошки олії. Викладаємо у форму і випікаємо або в духовці, або в мікрохвильовій печі. 

“Родзинки обдати окропом, промити холодною водою, – знаходимо ще один рецепт у книжці “Корисне харчування”. – Горіхи дрібно покришити. Все змішати з медом і начинити підготовлені яблука без серцевини. Скропити лимонним соком і запекти в глибокій пательні”. 

На Прикарпатті поширеним під час посту є медівник. Тісто для нього готують без додавання яєць. Для характерного темного кольору з цукру на пательні роблять карамель, розводять його водою і додають до борошна разом з медом та розпушувачем. Неодмінним складником є гвоздика, яка додає медівнику пікантного аромату. 

Отож зрозуміло, що пісні страви можна зробити і смачними, й поживними. Додайте умиротворення душі, молитву перед споживанням, і цей період підготовки до Великодня буде лише на користь.   

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено