До появи інтернету з діда-прадіда рецепти страв передавали за усними переказами. Опісля їх записували та зберігали з покоління в покоління. Друковані кулінарні книги так само користувалися величезним попитом. Тепер же маємо стільки блогерів, які дають покрокові поради приготування різних смаколиків, що аж очі розбігаються. Так і кортить спробувати щось із того розмаїття та заодно перевірити достовірність.
Деруни з вівсяними пластівцями
Звісно, всього не перепробувати. Однак під час Великого посту привернув увагу рецепт дерунів без використання яєць. Отож склянку пластівців заливаємо склянкою окропу і залишаємо на 15 хв. Тим часом натираємо на дрібній терці 3 великих картоплини та 1 цибулину, витискаємо через прес кілька зубчиків часнику, солимо-перчимо до смаку. Додаємо кашу, все ретельно змішуємо і викладаємо великою ложкою на розігріту з олією пательню.
На відміну від звичайних картопляників такі деруни добре тримають форму. Для надання округлості їх можна підправити на пательні, адже сік не розтікається. Або ж навіть сформувати котлетки і так смажити.
Подають такі деруни й гарячими, і холодними: чи з грибною підливою на піст, чи зі сметаною в інші дні. Що цікаво: вівсяних пластівців на смак не відчувається.
Солоні козинаки з горіхів та насіння
Днями у стрічці промайнуло відео з цікавим та простим рецептом. Блогер пропонував солоні козинаки. Спекти їх самотужки легко. Вдалося з першого разу. Складники корисні й поживні: насіння льону, гарбуза та кунжуту, боби арахісу та волоські горіхи. До того ж можна споживати під час посту.
Отож насіння льону заливаємо окропом у розрахунку 1:1. Залишаємо набухати. З останнього слова хейтери у своїх коментарях часто кепкують, проводячи асоціацію з народним означенням відомого та не вельми гарного процесу. Однак полеміка іноді викликає жваву дискусію та додає позитиву у спілкуванні. А блогерам — збільшує кількість переглядів і популярність.
Отож подрібнюємо горіхи та арахіс у блендері або скалкою. Додаємо їх до набубнявілого льону, солимо та збагачуємо різними ароматними спеціями. Приміром, змеленим на порошок насінням лаванди та листям любистку. Замішуємо “тісто” і викладаємо його рівним шаром до застеленої пергаментом форми. Гострим ножем формуємо квадрати, щоб опісля легше було виймати. Випікаємо в розігрітій духовці десь 20 хв.
Смакують такі козинаки з варенням і рідким медом. А комусь і до пива підійде. Такий смаколик можна взяти з собою в дорогу, адже сухий і добре тримає форму.
Риба з пісним майонезом
Блогери пропонують чимало рецептів з риби. Щоб не смажити її у традиційному клярі з борошна та яєць, випробуємо інший рецепт. Підготовлену мойву обвалюємо в борошні, занурюємо в розчин борошно+вода, обвалюємо в мелених сухарях. Далі або смажимо на пательні в олії, або запікаємо в духовці.
Скумбрію можна фарширувати овочами і запікати в духовці, маринувати. Найпростіше — філе риби посолити-поперчити і залишити на кілька хвилин. Далі викласти до пательні, додати плястерка лимона чи навіть сухі мандаринові чи апельсинові шкірки, сухі трави за смаком і залити холодною водою. Тушкувати 10-15 хв, не обертаючи рибу.
Таку скумбрію блогери пропонують цими днями подавати з пісним майонезом. Випробуваний такий рецепт цього соусу. Дві ложки кукурудзяного крохмалю заливаємо 100 мл холодної води, розмішуємо і вливаємо до 200 мл підсоленого окропу. Заварюємо 1-2 хв, охолоджуємо. Додаємо ретельно подрібнені сухі спеції, 1 ст. л. гірчиці в зернах чи соусі, 2 ст. л яблучного оцту. Розмішуємо та збиваємо блендером 5-7 хв до утворення пишного однорідного соусу.
Десерт “Три склянки”
У нинішній стрімкий час багато господинь надають перевагу рецептам зі швидким приготуванням. Хто ж не дуже вправний у замішуванні тіста, може спекти пиріг “Три склянки” геть простим способом.
Беремо по 1 склянці просіяного борошна, манної крупи та цукру. До речі, солодкого можна й менше, це вже від ваших смаків. Додаємо 1 ст. л. власноруч приготованого порошку до печива, ванільний цукор чи ванілін.
Домашній порошок — це заздалегідь змішані 5 ст. л кукурудзяного крохмалю, 3 ст. л. харчової соди і 2 ст. л. лимонної кислоти в гранулах. Суміш зберігаємо в сухих і щільно закритих банках та використовуємо за потреби як фабричний розпушувач.
Натираємо на крупно очищені яблука, змішуємо з корицею. Роз’ємну форму добре змащуємо олією чи вершковим маслом. Викладаємо третину сухої суміші з борошна, манки та цукру. Зверху шар яблук, далі знову шари суміші і яблук. На третю частину сухого складника натираємо масло або ж поливаємо олією під час посту. Заливаємо 100 мл молока або води і ставимо до розігрітої духовки. Випікаємо 30 хвилин.
До слова, яблука можна замінити будь-яким варенням, джемом і повидлом. Пиріг виходить так само смачним і соковитим. Ще й закрутки маємо нагоду використати.
Яєчні фігурки
Напередодні Великодня цікавим видається рецепт приготування яєць у формочках. За порадою блогера беремо велику пательню, заливаємо водою і доводимо до кипіння.
Тим часом розбиваємо яйця і виливаємо до змащених маслом формочок для желе чи мінікексів. Обережно перекладаємо до пательні з окропом, закриваємо кришкою і витримуємо на середньому вогні 4-5 хв. Важливо, щоб вода у пательні не досягала до країв силіконової форми.
Можна по завершенні варіння перекласти форму у холодну воду або просто вийняти з пательні і дати охолонути. Обережно виймаємо і маємо цікаві яєчні фігурки.
Надалі варто спробувати ще такий спосіб: білки і жовтки ретельно змішати виделкою, посолити й аж тоді виливати у формочки. Готові фігурки стануть цікавою окрасою великоднього столу.
А висновок напрошується очевидний. Не бійтеся експериментувати! Навіть якщо за першим разом щось не вдасться, то отримаєте власний досвід і наступного разу виправите помилки. Або ж і зміните рецепт за власним бажанням. Адже кулінарне мистецтво — це творчість і так само дає наснагу.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: Сиропусна неділя або Запусти
- Рецепт на вихідні: що їсти в М’ясопусну неділю (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: не псуйте баранину майонезами
- Рецепт на вихідні: перші страви на чільному місці
- Рецепт на вихідні: міжнародний день тонкого млинця (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: макарони для всієї сім’ї (ФОТО)