Івано-Франківськ

Сніг, як сум, на зеленому листі: як захистити виноградник і сад від заморозків

Останніми роками прогнози погоди доволі точні, тож можна планувати необхідні заходи заздалегідь.

2 2

“Слухайте, може, ми не туди годинники перевели? Щось там накрутили-накрутили й потрапили в зиму? Може, завтра прокинемось, а то знову весна, сонце, квіти, тепло?”, — іронічно-сумно передає емоції цієї квітневої пори мешканка Городенки Валентина Крачковська. — У мене виноград ще спав. І в саду ще нічого не цвіло. Аличі немає, сливи теж ще сплять. Абрикоса молода, але ще не цвіла. Персик теж із пізніх сортів. То хто має ранні сорти цих плодових дерев, що вже зацвіли —  от проблема”

І справді: різке похолодання на початку квітня додало не лише дискомфорту, а й негативно вплинуло на сільськогосподарські культури. Найбільше шкоди мороз завдав раннім плодовим деревам, які вже пустили цвіт, зокрема аличі, абрикосам і персикам. 

1 2

Видовище і справді сумне: сніг, що так рясно нападав минулих вихідних, швидко розтанув. Адже напередодні, 4 квітня, температура повітря сягала 20°С, то земля прогрілася. Однак через мороз скувало верхні шари грунту. Городина, висіяна на зиму, загартована. А от ранні культури, що вже зійшли, можуть постраждати. 

“Редиска вже має перші листочки, то не знаю, чи обмерзли. Горох ще не зійшов. Однак цій рослині невеликі заморозки не шкодять, — розповідає мешканка Стрільча Городенківської громади Леся-Ольга Ленюк. — Так само й картоплі — хто вже посадив. Цвіт на деревах наче тримається. Так само в Городниці. Там, над Дністром, зазвичай на кілька градусів тепліше, та й вологіше від річки. То знайома казала, що садовину не вразив мороз. Та в природи немає поганої погоди: перезимували зиму, перезимуємо й весну. Дай, Бог, лише в мирі і спокої”.  

3 1

Подбати заздалегідь

“Уже при зниженні температури повітря до +1°С відкриваю крани для подачі води на розливачі, — розповідає виноградар із Калуського району Богдан Стефанюк. — Дощуванням успішно можна захистити як бруньки, так і зелені пагони, які при обприскуванні покриваються суцільною льодяною кіркою, але залишаються живими. Цей спосіб я неодноразово застосовував з успіхом (у мене обприскувач сягає площі радіусом 10 м одночасно). Однак при -4° С замерзають самі розливачі, і поки гарячою водою з чайника розігрію, мороз встигає наробити шкоди. Тож бувають роки, коли не обходиться без втрат. На одних сортах врожаю опісля взагалі не було, інші втратили частину плодоносних пагонів (мова про травневі заморозки). На яких сортах найшвидше почали розвиватися вічка, там їх може вразити мороз, тобто поражені всі основні бруньки. Із запасних бруньок можуть розвинутися з великим запізненням пагони без цвіту”

Богдан Стефанюк додав, що заморозки негативно впливають на сам на ріст пагонів. Цвітіння настає пізніше і розтягнуте в часі. Ослаблені рослини менш стійкі до хвороб. 

У виноградарстві обрізку зазвичай проводять восени, — поділився досвідом виноградар з Тлумаччини Богдан Гаморак. — Це дозволяє надійно укрити лозу і захистити її від морозу. За підозри, що лоза вимерзла, перевірте бруньки. Якщо вони зелені всередині, то живі, а коричневі — вимерзли”. 

Виноградарка з Городенки Мирослава акцентує на тому, що найбільше страждають неукривні і столові сорти винограду, якщо не були накриті. Особливо на тих виноградниках, що проти сонця: бруньки набубнявіли, сокорух пішов.

“Якщо виноград на арці чи першому дроті, то можна було до морозів і підкурювати димом, і накривати, й обприскувати, щоб намерзав лід. Такі заходи допомагають  при -1° С -2° С. А як -6° С, то вже нічого не допоможе. Всі бруньки мерзнуть і чорніють. Потім іде ріст пагонів із замісних сплячих вічок. На технічних сортах ще буде урожай, але менший. А на столових сортах не всі лози плодоноситимуть, — наголошує виноградарка. — В мене ще весь виноград накритий, то йому шкоди немає жодної. А в травні треба захищати. Виноградник у мене між хатами, то немає великих заморозків. Однак все ж накривала лозу всіма підручними матеріалами: покривалами, агроволокном”

4 1

Перезимували зиму, перезимуємо й весну

Пані Мирослава додає, що загалом ще на зиму слід добре полити виноград під кожним кущем, щоб не обмерзав корінь. 

Напередодні таких весняних заморозків варто підсилити рослини амінокислотами-кріопротекторам. Таке обприскування лози та крон плодових дерев сприяє тому, що соки рослин переходять в іншу форму: в стадію крохмалю. Тіло рослин не промерзає. Важливо цвіт захистити, бо плодові ніжки дуже вразливі. Від обмерзання йде відшарування плодоніжки: робиться пробка, і цвіт осипається. Так само тичинки обмерзають”, — акцентує Мирослава Романюк.  

9

Тарас Виноградник із Богородчанщини так само наголошує на ефективності використання кріопротекторів. Ці препарати приторможують ріст, щоб сама брунька не розкривалася, а перебувала в сплячому стані.

Ми перед морозами обробили садовину, — зазначив пан Тарас. — Бруньки покриті захисною плівкою. Із потеплінням брунька далі розвивається та готова до цвітіння. Однак зараз уже пізно проводити таку обробку. То ще може більше нашкодити”.  

Голова клубу “Виноградарі Прикарпаття” Дмитро Семенів підсумував тему своїм досвідом. Вирощує лозу в середмісті Івано-Франківська.   

Цієї пори виноград ще не прокинувся настільки, щоб його мороз уразив. Якби листочки розправилися, тоді навіть травневі заморозки їх палять. Тому поливаю водою: із 2-ї ночі й до світанку шлангом розпилюю. Вода накриває лозу плівкою. Лід має 0° С, і такий температурний режим не пропускає до листка мороз, бо сама вода має 6-7° С. Практикував й електричним обприскувачем розпилювати воду, до якої варто трошки додати цукру: такий солодкий розчин замерзає при вищій температурі. Там, де не потрапила вода, листки і бруньки обмерзали. А тепер, поки бруньки тримаються вкупці, навіть набряклі, але не розпустилися, то мороз їм не страшний. А от із абрикосами, персиками чи аличею, та й іншими плодовими деревами, є проблема: весь цвіт може опасти. Тож раджу перед заморозками обприскувати крони препаратами на основі мідного купоросу”. 

Людмила Стражник. Фото Валентини Крачковської, Лесі-Ольги Ленюк і Мирослави Романюк

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено