Чи можна освячувати лише верхівки пасок, а не цілу паску, відповів священника Православної Церкви України Петро Мартинюк, пише ПІК.
“Одні люди можуть випікати паску, інші – не мають часу. Тому немає різниці, чи паска випечена вдома, чи придбана в магазині. Головне, що ми з цією паскою, з вірою, молитвою згадуємо у день свята світлого Воскресіння Господнього”, – йдеться у повідомленні.
За словами священника не існує встановлених правил щодо форми чи вигляду паски. Церква підтримує звичаї кожного регіону України, тому найважливіше – дотримуватися родинних традицій на Великдень та щиро сповідати християнство.
Найкращими днями для випікання пасок вважаються Чистий четвер та Велика субота. Наші предки вірили, що тоді випічка набуває особливої сили, тому варто присвятити їй свою увагу саме у цей час. Зазвичай господині займаються приготуванням пасок у Чистий четвер.
Цей день починають з прибирання дому, а вже потім беруться до випікання святкових страв. Втім, якщо з якихось причин люди не встигли зробити цього в четвер, то дозволяється пекти паски у Велику суботу. Саме у цей день, ввечері, більшість українців вже несе свої великодні кошики до церкви на освячення.
Читайте також у ПІК:
- Великодній кошик 2025: орієнтовні ціни на базові продукти (ВІДЕО)
- Невеликий дощ і 17°тепла: якою буде погода на Франківщині 15 квітня
- «Червоні двері, жовті двері»: в Україні стрімко поширюється небезпечна гра для підлітків