Нове дослідження виявило, що надмірне щоденне вживання ультраобробленої їжі може у понад два рази підвищити ризик розвитку хвороби Паркінсона. У дослідженні одна порція вимірювалась близько 225 мл газованого напою (дієтичного чи підсолодженого цукром), одним хот-догом, одним шматком торта, столовою ложкою кетчупу та 28 грамами картопляних чипсів. Про це пише ПІК з посиланням на Букви.
“Наше дослідження показує, що вживання у їжу занадто великої кількості оброблених продуктів, таких як солодкі газовані напої та запаковані закуски, може прискорити появу ранніх ознак хвороби Паркінсона”, – зауважила авторка дослідження, професорка і декан Інституту харчування при Університеті Фудань у Китаї Сян Гао.
Вона наголосила, що ці результати є ще одним свідченням того, що “дієта може впливати на розвиток хвороби Паркінсона”.
І хоча дослідження виявило, що люди, які вживали більше ультраоброблених продуктів, зазвичай повідомляли про більш ранні симптоми, воно не виявило прямого зростання ризику виникнення самої хвороби Паркінсона, зауважив Деніел ван Вамелен, старший викладач неврології у Королівському коледжі Лондона. Він не брав участі у дослідженні.
Середній вік учасників – 48 років і у жодного з них не було хвороби Паркінсона на момент початку дослідження. Всі учасники самостійно повідомляли про те, що вони їли.
“Ультраобробленими продуктами у межах дослідження вважали штучно підсолоджені чи підсолоджені цукром напої, приправи, соуси, спреди, упаковані солодкі закуски чи десерти, десерти з йогурту чи молочних продуктів, хліб та пластівці, упаковані солоні закуски. Відтак, дослідження виявило зв’язок між ранніми ознаками хвороби Паркінсона та всіма типами ультраоброблених продуктів за виключенням хліба та злаків”, – йдеться у повідомленні.
Однією з причин може бути те, що ультраоброблені продукти зазвичай містять менше харчових волокон, білків та мікроелементів, але при цьому мають додані цукор, сіль або трансжири. Ультраоброблені продукти також можуть впливати на баланс флори у кишківнику, тоді як добавки можуть посилювати запалення, вільні радикали та загибель нейронів.
У дослідженні фахівці вивчали продромальну стадію хвороби Паркінсона – ранні симптоми, які проявляються за роки чи десятиліття до тремору, скутості м’язів, повільного ходіння та зміни постави, які є характерними симптомами хвороби Паркінсона.
Такими ранніми симптомами вважаються біль у тілі, закрепи, ознаки депресії, зміна способу відчувати запахи чи бачити кольори, надмірна сонливість у денний час. Розлад сну, під час якого люди рухаються під час фази швидкого сну чи фази швидкого руху очей, також є ранньою ознакою хвороби Паркінсона. Зазвичай у фазу швидкого сну тіло паралізоване, тому воно не може встати чи реагувати на сни.
“Дослідження показало, що у людей, які вживали близько 12 порцій ультраобробленої їжі у день – порівняно з тими, хто їв лише три порції у день – ймовірність появи щонайменше трьох ранніх ознак хвороби Паркінсона у 2,5 раза вища”, – зауважують науковці.
Довідково: Хвороба Паркінсона – це повільно прогресуюче неврологічне захворювання, наслідками якого є поступова втрата людиною певних функцій. Пацієнт може жити довгі роки не здогадуючись про своє захворювання.
Читайте також у ПІК:
- Як правильно обирати яйця у магазині: корисні поради
- Симптоми розвиваються за 12-36 годин: в Україні на ботулізм захворіли 25 людей
- Розбронювання медиків для потреб ЗСУ: що це означає
- Словацький прем’єр Фіцо опублікував фото в річці, щоб довести, що він здоровий