З 12 до 18 травня 2025 року припадає Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн людей — майже 10% усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання. Про це пише ПІК з посиланням на Центр громадського здоров’я.
“Оптимальна добова норма становить не більше 5 грамів — це приблизно одна чайна ложка солі. Українці ж вживають 12,6 г солі на добу, про це свідчать результати національного дослідження STEPS у 2019 році”, – йдеться у повідомленні.
Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров’я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб.

- Чи може меланома розвинутися з родимки, яка була вже давно: пояснення лікаря
- Вчені довели, що вживання ультраобробленої їжі підвищує ризик хвороби Паркінсона
- 10 цікавих фактів про нового Папу Лева XIV (Роберта Франсіса Прево)
- Як правильно обирати яйця у магазині: корисні поради