Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: червневе меню для схуднення (ФОТО)

Вітамінізовані страви робимо привабливими завдяки колоритному поєднанню сезонних продуктів.  

Рецепт на вихідні: хоч травень добряче нахолодив, до літа – рукою подати. А це – канікули, відпустки. Тож хочеться виглядати стрункими і скинути кілька зайвих кілограмів. Звісно, доводиться змінювати раціон. Пропонуємо кілька варіантів страв – смачних і привабливих, але не надто калорійних. 

Наш мозок вранці хоче поживи. Тож, попри дієти, треба споживати страви з невеликим вмістом жиру. Печінковий паштет підійде оптимально. Він корисний ще й тим, що субпродукти (нирки, печінка, мізки) багаті на ненасичені жирні кислоти. А ще як під час його приготування додамо горіхи, то й вийде такий популярний Омега-3. 

494575771 679225961514571 2107350029801712502 n

На 1 кг курячої печінки беремо по 2 великі морквини та цибулини, 2 ст. л.  рослинної олії та 1 ст. л. вершкового масла, жменю волоських горіхів, улюблені сухі трави та спеції. 

Печінку промиваємо, видаляємо прожилки, даємо стекти. Тим часом злегка пасеруємо подрібнені цибулю та моркву, додаємо печінку і тушкуємо 5 хв. Додаємо сухі трави і спеції. Приміром, любисток, лаванду, кріп, гірчицю в зернах, для пікантності – сушені шкірки апельсина чи мандарина. Тушкуємо ще 20 хвилин. Зливаємо зайву рідину і ще гарячим разом із ядрами горіхів подрібнюємо ретельно блендером або пропускаємо через млинок.

Охолоджений паштет намазуємо на грінки – підсушені без жиру скибочки житнього хліба чи батона. Прикрашаємо ягодами з варення чи замороженими або й уже свіжими. Ефектно виглядає паштет у пісочних тарталетках. Якщо витиснути його ще й квіточками через кулінарний шприц та оздобити – можна подавати й на святковий стіл. 

494355964 954971016587262 6038223383552616599 n

Літо асоціюється із зеленню. Готуємо роли з кропиви. Тісто – як на млинці: з просіяного борошна, яєць, молока, води чи сироватки, солі-цукру. Кропиву миємо та ошпарюємо. Через кілька хвилин подрібнюємо блендером і додаємо до готового сметаноподібного тіста. Смажимо на пательні із додаванням невеликої кількості олії.

494573955 706442765303163 1423779844028018813 n

Тим часом готуємо начинку з кисломолочного сира. Протираємо його разом із жовтком до пастоподібного стану. Зелень кропу, сіль, чорний молотий перець – до смаку. Намазуємо охолоджені млинці, скручуємо рулетом і добре притискаємо для надання щільності. Нарізаємо навскіс гострим ножем. Перед подачею можна витримати в мікрохвильовій пічці протягом хвилини.  

494358013 1364625877983884 719632609712372451 n

Так само експериментуємо з руколою, шпинатом. Однак ці зелені  рослини пасують до салатів і в сирому вигляді, а отже насичують страви вітамінами та мікроелементами.  

494572335 533960266316332 7937384151638730145 n

Не забуваємо й про петрушку, редиску та зелену цибулю, з яких так само готуємо вітамінні салати. 

494570741 1286834509770647 5038332305653226437 n

Якщо цю зелень і виростити просто, й купити можна задешево, то з новомодною спаржею складніше. На ринку за 100 г треба викласти 35 гривень, а в супермаркетах – до 180 грн за 250-грамовий пучок. Та й вибирати треба уважно: молоді пагінці м’які і легко піддаються кулінарній обробці. Що довші – то можуть бути жорсткіші. 

494355911 2660091510856921 1767551210608275169 n

Останніми роками спаржу активно культивують на Прикарпатті. Тим-то пояснюється її поява на ринку. Натомість аж чотири рецепти страви з цього цінного харчового продукту, багатого на вітаміни С, А, В та РР, знаходимо в книжці за 1974 рік “Сучасна українська кухня”.

Обчищені й промиті пагони кладуть до невеликої кількості окропу, дають добре прокипіти і варять до готовності, – читаємо в рецепті. – Перед подачею поливають спаржу розігрітим вершковим маслом, змішаним з меленими сухарями”

Справжньою окрасою столу є й сирно-морквяні кульки. До протертого кисломолочного сира додаємо за смаком сіль, перець, вичавлений зубчик часнику, дрібно натерту моркву, за бажанням – трошки майонезу. Формуємо кульки і посипаємо їх підсушеними та меленими зеленими зернами гарбуза. Виглядає як фісташки. Прикрашаємо тарілку листками м’яти. 

494357286 24096424459998251 2393637850988765344 n

Грибний суп так само низькокалорійний. Вимиті шампіньйони чи сухі та попередньо замочені боровики або опеньки нарізаємо і заливаємо холодною водою. Додаємо нарізаної кубиками картоплі, злегка пасерованої моркви та цибулі. Солимо-перчимо. Наприкінці заправляємо улюбленою зеленню або сметаною. 

Цієї пори й десертів хочеться легких. Якраз підходить желе “Бите скло”. Така назва від того, що кубики різнокольорового прозорого желе заливаємо білим – то на основі йогурту чи молока. Колоритно виглядають у цьому десерті дрібно нарізані полуниця, ківі чи мандаринки. 

Кольорове желе готуємо або із сухого продукту, але води додаємо менше, ніж у пропонованому рецепті. Можна – із домашнього соку чи компоту. Тоді матимете менше штучних барвників і підсолоджувачів.

494356877 1452808892367437 442431019586119309 n

Приготувати вітамінне желе можна із ревеневого пюре та розлити у силіконові формочки або ж пластикові контейнери з-під цукерок. Тоді матимете ефектні фігурки. Або ж приготувати із будь-якого варення з додаванням молока чи йогурту. Розливаємо в скляні мисочки, посипаємо тертим шоколадом і насолоджуємося смакотою. 

494358384 1073132668097550 1293172982034070466 n

Літньої пори хочеться і прохолодних напоїв. Готуємо їх так само по-особливому, вітамінізованими. Приміром, лимонно-бузиново-м’ятний квас

494356271 9889496064472833 2016018536998924877 n

Тонкі скибочки лимона (можна й інших цитрусових), промиті листки м’яти і суцвіття бузини заливаємо холодною водою у скляній банці чи графині. Для ферментації додаємо трошки цукру. Посудину на кілька днів накриваємо поліетиленовою кришкою або харчовою плівкою і ставимо в тепле місце. Можна й на сонце. Насолоджуємося напоєм із ніжними білими пелюстками. Цвіт має загальнозміцнювальні властивості, тож його можна споживати. 

Сподіваємося, такі поради стануть у нагоді та стануть приводом для ваших експериментів на кухні. 

Людмила Стражник

Фото авторки

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено