
Фото ілюстративне
На Прикарпатті вперше від початку року зареєстрували захворювання на ботулізм, пов’язане із вживанням консервованого м’яса домашнього приготування.
Про це повідомили в Івано-Франківському центрі контролю та профілактики хвороб, пише ПІК.
“Після вживання недоброякісної їжі у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через два дні приєднались такі симптоми, як порушення зору і ковтання, сухість у роті”, – йдеться у повідомленні.
Хворого госпіталізували до обласного центру інфекційних захворювань, де встановили діагноз «Ботулізм». Йому ввели протиботулінічну сироватку.
Нагадаємо, ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridiumbotulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Негайно звертайтеся до лікаря при найменшій підозрі на ботулізм:
- порушення зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- тихий, гугнявий голос;
- підвищена стомлюваність;
- м’язова слабкість чи запаморочення.
Читайте також:
- Яких порад варто дотримуватися для здоров’я щитоподібної залози
- За рік у понад 24 тисяч прикарпатців вперше виявили гіпертонію: хто хворіє частіше
- В Україні за три місяці у понад 20 разів зросла кількість хворих на кір
- В реанімацію потрапив мешканець Львівщини: каже, що пив воду із джерела у Карпатах
- У світі щороку через надмірне споживання солі помирають 4,1 мільйони людей
- Чи може меланома розвинутися з родимки, яка була вже давно: пояснення лікаря
- В Івано-Франківську відкрили нову міську поліклініку (ФОТО, ВІДЕО)