Івано-Франківськ

Рецепти на вихідні: червень диктує смаки (ФОТО)

Пропонуємо легкі страви для насичення і настрою.

494571483 1365157721206971 3462113748651759485 n

Нарешті настало календарне літо. Тож після холодного травня маємо нагоду насолодитись теплом, а заодно випробувати червневі смаки.

Пишним білим цвітом вбралася акація. Завдяки вмісту вітамінів групи А та С, цинку, жирних кислот, цінних ефірних масел рослина має лікувальні властивості. В нас же інша тематика – кулінарна. Тож розповімо, як смажити ніжні суцвіття у клярі. 

494569681 1231247991730694 5397939262326274161 n

Китиці зрізаємо з акації в екологічно чистих місцях, ретельно миємо під проточною водою, даємо стекти. Тим часом готуємо кляр. Можна зробити його з пивом, яким розвести суміш просіяного борошна з яйцем до густоти сметани. Або ж традиційний рецепт кляру: із борошна, молока та яєць. Солимо, додаємо дрібку цукру. Суцвіття занурюємо в цей розчин і смажимо на пательні з обох сторін. Китички викладаємо на тарілку”, – ось такий простий рецепт. 

Суцвіття можна запекти і в бісквітному тісті. Його готуємо традиційним способом. Тобто розтираємо жовтки з цукром, додаємо борошна, сметани та збитих із дрібкою солі на круту піну білків. Китиці акації викладаємо на застелений пергаментом лист, заливаємо рідким тістом і випікаємо до утворення рум’яної кірочки. 

Готуємо й ситро із суцвіть акації. Заливаємо зібрані та промиті китиці теплою джерельною або фільтрованою водою, додаємо жменю родзинок, 1 ст. л цукру та по 1 ч. л. сухих дріжджів і лимонної кислоти. Накриваємо банку марлею, залишаємо на добу для бродіння і насолоджуємося оригінальним смаком та ароматом напою. 

Цієї червневої пори готуємо й чай із квітами білої акації. Промиваємо, заливаємо окропом, даємо настоятися кілька хвилин і заправляємо медом. 

Хрін заслужено популярний у кулінарії завдяки природній антибактеріальній дії. Рослина багата на природні хімічні речовини  ізотіоціанати, здатні прискорювати метаболізм. Характерного смаку та аромату коренеплоду надає гірчична ефірна олія. 

496512915 643784738681821 8523456068410811173 n

Дрібненькі суцвіття хрону дають такий аромат, що годі оминути, щоб не принюхатися. А заодно – заготовити для салату молоде ніжне листя цієї рослини із терпким пікантним смаком. 

Квіти хрону можна використовувати в кулінарії для додавання аромату і смаку салатам, соусам, супам і десертам, а також для декорування страв, – підказав ШІ. – Приміром, нарізані квітки змішати зі скибочками червоного перцю, зеленої цибулі та листків салату, заправити лимонним соком і сіллю за смаком. Аромат посилюємо оливковою олією”. 

494574056 3682789425352327 2466607228082741585 n

Кабачки у торговій мережі є від початку року. Однак влітку, з поля, вони корисніші. Молоді плоди натираємо разом із серцевиною та готуємо на зразок картопляних дерунів. Або ж печемо млинці і перекладаємо начинкою з кисломолочного сиру чи м’яса. 

494573695 1015605780685587 6891768013303424197 n

Якщо маєте власний город із грядкою кабачків чи гарбузів, то це добра нагода приготувати фарширований цвіт цих баштанних культур. Кисломолочний сир, фету або моцареллу змішуємо з улюбленими сухими травами. Начиняємо квітки та занурюємо в кляр (суміш темного пива і борошна). Смажимо в олії на розігрітій пательні. 

Для спекотного літа пропонуємо підготувати лід із пелюстками цикорію. Лілово-голубий колір квітів цієї лікарської рослини додасть колориту навіть звичайній воді з такими барвистими охолоджуючими кубиками. 

Можна для ароматизації льоду використати й інші квіти чи пелюстки. 

494570004 1883034749153747 6852072488865444929 n

Червень має свої аромати. Знаковий для цієї пори – трояндовий. У закладах громадського харчування невеликими бутончиками декорують морозиво, коктейлі, муси та навіть каву. То можна спробувати і вдома. 

494570763 573842189095561 8059036386372413903 n

Пелюстки з квітів червоного та рожевого кольору використовують у кулінарії для приготування варення. Заготовляють їх винятково з домашніх, а не покупних квітів, вирощених промисловим способом. 

Найбільше підходить чайна троянда – ружа, яка має характерний приємний запах. Його легко впізнаємо в десертах: пиріжках, пирогах тощо. Цікаво, що здебільшого цей делікатес додають для підсилення смаку якогось іншого варення чи джему. 

Найпростіший рецепт трояндового варення такий. Перебрані пелюстки перетираємо з цукром та лимонною кислотою. Пропорції довільні. Приміром, на 100 г сировини треба 900 г цукру та 0,5 чл. л. лимонної кислоти. Залишаємо на добу-дві, щоб пустило сік. Можна скласти до скляних банок і зберігати в холодильнику. Або ж залити цукровим сиропом пелюстки, проварити десь із 10 хвилин і герметично закатати. 

496510866 1065829752085725 7201399038916623445 n

Ароматна і красива на колір наливка з рожі будь-якої пори нагадуватиме вам про літо. 

До 10-літрового бутля заливаємо сироп із 6 л перевареної води та 2 кг цукру, висипаємо пачку лимонної кислоти та додаємо 2 л спирту, – ділиться рецептом заступник голови клубу “Виноградарі Прикарпаття” Михайло Лучин. – Трояндові пелюстки закладаємо в міру їх дозрівання. Наповнюємо до верху і залишаємо для настоювання. Десь через місяць проціджуємо через кілька шарів марлі. Готовий напій розливаємо до скляних пляшок”. 

А ще у червні готуємо сезонну закуску “Цвіт каштана”. Натираємо 2 плавлених сирки з грибним смаком, 3 варені яйця, заправляємо куркумою, сіллю, паприкою, майонезом чи сметаною. Викладаємо кульками на солоний крекер і прикрашаємо зеленими оливками та кубиками вареної ковбаси, які імітуватимуть квіти. Тарілку декоруємо листком каштана. 

496510866 582076177844360 3164616032783899058 n

Неспроста перший місяць літа в українській мові має кольорову назву – червень. Адже цієї пори дозрівають червоні фрукти і ягоди: черешні та вишні, суниці й полуниці. І хоч науковці радять називати суницями й маленькі ароматні лісові дикі ягоди, й великі городні, в народі більше прижилася назва – полуниці.  

494572366 1131305679015598 4517485920690003162 n

Багато фантазувати не треба: просто помити ці сезонні ягоди та насолодитися їх ароматом. Чи розім’яти зі сметаною і цукром (смак дитинства) або ж додати до морозива, коктейлю або фруктового салату. Як стане дешевшим у торговій мережі, або ж за великого врожаю на домашніх грядках – готуємо полуничний джем чи варення. А ще використовуємо свіжі ягоди у випічці. 

494574632 1124000489536334 1151459850856960984 n

Пиріг з полуниці готувати нескладно. Отож 200 борошна і 100 г вершкового масла перетираємо в руках, додаємо 1 жовток, 1 ст. л. оцту та 4 ст. л. холодної води. Замішуємо тісто. Викладаємо ним форму. Зверху – пакетик сухої суміші для желе, невеликого розміру полуниці. Посипаємо цукром. З тіста робимо бортики. Випікаємо в розігрітій духовці. 

494571400 1254408339482589 8635996915418372929 n

Ще один десерт для святкового столу – полуниця в шоколаді. Варто просто занурити невеликі ягоди в розтоплену плитку. Або ж приготувати глазур самотужки: зварити із 3 ст. л. молока, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. какао і 50 г вершкового масла. 

Літо тільки починається. Нехай його смаки та аромати додадуть настрою у будень та на свято. 

Людмила Стражник. Фото авторки. 

Читайте також:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено