В Україні за рік індекс борщу зріс на 27%, досягнувши позначки 196 гривень. Втім у порівнянні з минулим місяцем, коли страва коштувала 222 гривні, він знизився на 12%.
Про це свідчать дані продуктового моніторингу Українського клубу бізнесу (УКАБ), пише ПІК.
Найвідчутніші зміни зафіксовано на ринку м’яса, де ціни стрімко пішли вгору. Зокрема, яловичина (гуляш) зросла в ціні на 6% за місяць до 336 грн/кг, що на 20% дорожче, ніж торік.
Зросла вартість курятини курятина: філе та стегно здорожчало на 39% за рік, тушка — на 42% за рік. Ціна на свинячий ошийок на 31% перевищує торішній показник.
Вартість буряка зросла на 38 відсотків, ріпчаста цибуля в роздріб коштує на 32% дорожче торішніх показників. Стара картопля на полицях супермаркетів коштує в середньому 38 грн/кг, додавши 33% за рік.
Ціни на молоду капусту дорожчі на 64%, а от огірки дешевші на 11% , ніж торік. Помідори тримаються на стабільному рівні – близько 99 грн/кг, що на 12% дорожче, ніж рік тому.
Також незначне зниження цін спостерігається на курячі яйця. Яйця категорії С1 за місяць подешевшали до 68,9 грн за десяток, хоча за рік їхня вартість залишається на 79% вищою.
Читайте також:
- На будь-який смак: найпопулярніші рецепти борщу з різних регіонів України
- День українського борщу: скільки коштує приготувати страву на Прикарпатті
- Нацбанк ввів у обіг пам’ятні монети “Український борщ” (ФОТО)