Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: найсмачніші ягідні знахідки липня (ФОТО)

Із дозріванням садовини варто скористатися перевагами літа для приготування святкових та буденних страв і заготовок на зиму.

6eff24d4 5249 44df 8936 9b6eb3f0a2bf

Раціон цієї липневої пори відзначається легкістю. Насамперед через те, що в сезон відпусток прагнемо набути гарної форми. А ще ж є літні фрукти і ягоди, тож прагнемо насититися їхніми смаками. Пропонуємо кілька рецептів актуальних для цієї пори цікавих, простих та оригінальних страв.

1a26a70f 5d1f 423c 97e0 1cb1bb20bcc8

Спочатку розберемося з визначеннями. За підказкою ботаніків фруктом зазвичай називають будь-який плід, що складається із м’якуша та насіння, що утворився із зав’язі квітки. До соковитих фруктів належать ягода, яблуко, гарбузина, банан, гесперидій (померанець), кістянки (сухі й соковиті). А ще кажуть – садовина́ – це соковитий, зазвичай їстівний, плід дерева чи куща. Різновидом садовини є також деякі ягоди.

7fc191d0 25a0 4b78 825f d9edbf21e645

Розпочнемо із традиційних млинців. У тісті для їх приготування молоко можна замінити газованою мінеральною водою, додати збитих у блендері ягід. Звісно, не забути до просіяного борошна додати сирі яйця, сіль-цукор за смаком і смажити на розігрітій пательні. З начинкою особливо фантазувати не треба: просто подати млинці з помитими ягодами чи полити фруктовим йогуртом.

Фруктовий йогурт готуємо самотужки. Для цього перебиваємо блендером будь-які підготовлені ягоди. Приміром, агрус. Достиглі ягоди мають брунатний колір і доволі соковиті. Додаємо цукру, кисляка чи звичайного кефіру та знову збиваємо до однорідної консистенції.

49b75a3c 3620 46ff 9e0f 4f84e0d7ca18

Завантажуємо у пластиковий контейнер і ставимо на кілька годин у морозильну камеру. Маємо некалорійне фруктово-молочне морозиво. Якщо додати вершків, то вийде вершкове морозиво. А просто збиті з водою та цукром ягоди після замороження називають сорбетом.

Морозиво чи сорбет можна заготовити порційно, якщо розлити в невеликі пластикові контейнери та вставити дерев’яну лопатку. Власне, так ці літні прохолодні десерти і пропонують у торгових мережах.

766b8c6f b073 4f4f 86c9 d48c4e6ecc89

Ягоди цієї липневої пори додаємо й до випічки. Приміром, сирник з червоними порічками не тільки виглядатиме красиво, а й додасть літньої нотки в десерт.

Готуємо сирник за улюбленим рецептом. А до підготовленої сирної маси наприкінці додаємо промиті та просушені ягоди, обережно розмішуємо і викладаємо в тісто. Випікаємо в розігрітій духовці 50 хвилин.

bc768b5a b906 47ef b115 87836ab71024

Липень – пора заготовок. Консервуємо вишні у власному соку: на зиму матимемо апетитну начинку для вареників або випічки. Плоди чистимо від кісточок, а ягоди – від плодоніжок. Засипаємо цукром одразу в стерилізованих скляних банках і залишаємо на кілька годин. Як пустить сік, стерилізуємо 30 хв (для 0,5 л) і закатуємо металевими кришками. Аналогічно готуємо малину у власному соку – й матимемо вітамінну добавку до чаю холодної пори.

0ce18125 47ba 4665 a013 82cb1cd7ad40 bc768b5a b906 47ef b115 87836ab71024

З агрусу краще зробити джем, тобто консервувати подрібнені ягоди з цукром. А смородину можна перетерти з цукром у пропорції 1:1. У прохолодному місці така вітамінна смородинова консервація навіть без стерилізації.

fff1b12a 7872 4901 ad9a da59407f749d

Із будь-яких ягід готуємо желе. Краще купити швидкорозчинний желатин і підготувати десерт на основі компоту. Пакетик порошку заливаємо 100 мл рідини. Після набухання на кілька секунд ставимо до мікрохвильовки для повного розчинення, виливаємо суміш до компоту, розмішуємо та опісля – до креманок, де заздалегідь викладені ягоди. Нарізаємо порційно після повного застигання. Смакуємо та не забуваємо, що цей десерт корисний як джерело колагену.

1914600e 3b76 4dd7 b96d 48404c3ba083

Останнім часом набув популярності зефір домашнього приготування. Для застигання використовують рослинний загущувач – агар-агар. Порошок засипаємо до фруктового пюре, яке попередньо подрібнили блендером та варили на маленькому вогні протягом 7 хвилин. Одночасно збиваємо з дрібкою солі та цукром білки. Як матимемо круту піну, цівкою вливаємо до них гаряче пюре з агар-агаром і збиваємо ще 3 хвилини. Закладаємо підготовлену масу до кондитерського мішка зі спеціальною фігурною насадкою та витискаємо на пергамент зефір. Залишаємо на кілька годин для стабілізації, посипаємо сумішшю цукрової пудри з крохмалем і насолоджуємося смаком.

cdfd7803 7cc3 4471 b130 7162adc495c5

Із садовини готують компоти на зиму, сушать для узварів. А ще готують святкові напої. Приміром, скляний бутель почергово наповнюють сезонними ягодами: полуницею, суницею, черешнею, малиною, вишнею, смородиною, порічками, чорницею, агрусом, шовковицею тощо. Пересипають цукром і накривають пластмасовою кришкою або марлею. Через кілька місяців маємо смачну настоянку.

Віддавна на Прикарпатті готували вишняк – це просто пересипані цукром вишні. Бажано брати плоди темних сортів, зі щільною м’якоттю, щоб не розм’якли при настоюванні. Традиційно готували й вишневу наливку. А з нинішніх трендів – до бутля покласти ще й гілочки чебрецю чи лаванди.

6eff24d4 5249 44df 8936 9b6eb3f0a2bf

А тепер – кілька рецептів вишуканої кухні. Кулінарні естети можуть спробувати приготувати смородинове гаспачо – оригінальна версія іспанського супу на український лад.

  • Інгредієнти: 200 г смородини, 1 огірок, кілька листків м’яти, трішки меду, сік половини лимона.
  • Приготування: Змішати всі інгредієнти в блендері до однорідної маси. Подавати охолодженим із кубиками льоду та листком м’яти.

Абрикосовий крамбл – ідеальний десерт для літнього вечора. Хрустка скоринка й ніжна фруктова начинка.

  • Інгредієнти: 500 г абрикосів, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. кориці. Для крихти – 100 г борошна, 50 г вівсянки, 50 г масла, 2 ст. л. меду.
  • Приготування: Нарізані абрикоси викласти у форму, посипати цукром і корицею. Зверху – крихта. Запікати 25–30 хв при 180°C.

Малиново-йогуртовий смузі – сніданок або перекус, який заряджає енергією.

  •  Інгредієнти: 1 склянка малини, 1 банан, 200 мл натурального йогурту, 1 ч. л. меду.
  •  Приготування: Усе збити в блендері й одразу подавати. Можна додати трохи м’яти або насіння чіа.

Салат із персиками та фетою – солодко-солоний дует, який освіжає.

  • Інгредієнти: 2 персики, 100 г сиру фета, жменя руколли, кілька волоських горіхів, оливкова олія.
  • Приготування: Усе порізати, полити олією, можна додати бальзамічний соус.

Отож сезонна їжа – не лише смачна, а й корисна. Обираємо свої улюблені ягоди, експериментуємо зі смаками, поєднуємо несподіване, – й липень запам’ятається ароматом свіжих фруктів і теплом літньої легкості.

Людмила Стражник. Фото авторки.

Читайте також:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено