У мальовничому урочищі Поляна, на околиці села Новий Мізунь, розташоване фермерське господарство «Дубовий кут». Ферма першою на Івано-Франківщині отримала сертифікат географічного зазначення овечої бриндзі, пише ПІК.
Цей сир — не просто продукт. Ця бриндзя виготовляється за технологією, яка не змінювалась понад 500 років. Її виготовляють з сирого овечого молока аборигенної породи овець, які випасаються на найвисокогірніших полонинах України. Усі процеси відбуваються без термічної обробки, що дозволяє зберегти корисні бактерії та мікроелементи, важливі для здоров’я людини, йдеться у повідомленні облдержадміністрації.
Ферму заснували подружжя Василя та Оксани Лучків. Вони вже 13 років займаються вівчарством, вісім з них роблять сири з овечого молока. Наразі на фермі виготовляють дев’ять видів сирів.
Ферма займає близько трьох гектарів. Окрім пасовищ і сироварні, тут є старовинна хата-музей 1818 року. Це батьківська хата господарів ферми та перенесена зі Старого Мізуня. В оселі відтворений автентичний побут та колорит.
Довідково:
Заявку на реєстрацію подала Асоціація виробників традиційних карпатських сирів ще у 2018 році, а вже в листопаді 2019-го було видано свідоцтво згідно з Законом України «Про охорону прав на зазначення походження товарів». Географічне зазначення охоплює частину трьох областей — Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької — і чітко пов’язує продукт з його рідною землею.
Географічне зазначення – це назва продукту, яка ідентифікує товар, що походить з певної країни чи регіону, та має особливу якість або репутацію завдяки саме цьому походженню.
Читайте також: