Літо – це щастя на смак, а липень – його найсоковитіший шматочок. Особливо коли мова про овочеве розмаїття: тут і перший перець, і молоді кабачки та баклажани, й солодкі помідори, що ще теплі від сонця. Тож запрошуємо до кулінарної гри, або літньої казки на тарілці.
Кабачкові імпровізації
Не секрет, що з настанням сезону кабачків додається й приводу для тематичних анекдотів, веселих картинок і розповідей. Однак дарма цей овоч з родини гарбузових такий зневажаний. Звісно, він небагатий на вітаміни, та й на смакові якості, зате має багато клітковини, отож може служити основою для приготування дієтичних страв: рагу, запіканок та навіть смузі. А молоді плоди-зеленці можна споживати сирими в салатах на зразок огірків.
Якщо ж хочемо чогось оригінальнішого, то маємо трохи потрудитися. Приміром, для приготування кабачкового рулету натираємо овоч: молодий – то навіть зі шкіркою, а дозрілий – чистимо, вибираємо м’якоть. Натираємо на тертці з великими вічками, витискаємо сік (його використовуємо опісля для приготування смузі в міксі з будь-якими соковитими плодами). Додаємо натерту на дрібно моркву і твердий сир, подрібнену цибулю, яйця, борошно, сіль, перець і замішуємо тісто.
Викладаємо його на застелений пергаментом лист і випікаємо в духовці до золотистого кольору. Ще гарячим намазуємо підготовленим печінковим паштетом чи пастою з кисломолочного сира і за допомогою того ж пергаменту скручуємо рулет. Легенько притискаємо і залишаємо охолоджуватися. Нарізаємо порційно ножем із гострим лезом та насолоджуємося розмаїттям смаків.
Сирною пастою можна перекласти й обсмажені на олії дольки кабачків. Для перекладанців радимо спочатку занурити їх у борошно, опісля у воду, й аж тоді викладати на пательню.
Якщо обсмажені з одного боку дольки кабачків перевернути на пательні і посипати тертим сиром-пармезаном і ще трошки витримати під накривкою, то матимемо ще одну ароматну страву.
Капустяні придибенції
Ще один простий та доступний за ціною овоч – капуста. Що цікаво – так само слово називне – й щодо означення валюти, й щодо місця народження дітей.
Капусту широко використовують у кулінарії для приготування овочевих салатів, борщів та інших перших страв, голубців і запіканок, для квашення тощо. Влітку з молодих головок можна приготувати навіть мініпіцу.
Ножем із гострим лезом нарізаємо з невеликої твердої головки капусти слайси: акуратно, щоб плоскі шари не розлізлися.
Занурюємо їх у лізон – суміш борошна, яєць, кисляка чи кефіру й солі – та смажимо з одного боку в олії на пательні. Тим часом нарізаємо кубиками помідори, ковбасу. Капусту перевертаємо, накладаємо начинку і посипаємо тертим сиром. Ставимо досмажуватися під накривкою на маленькому вогні.
А ще готуємо капустяні котлети. Від звичайних вони відрізняються лише тим, що замість м’ясного фаршу додаємо посічену капусту.
Такі котлети можна так само приготувати як мініпіцу, за аналогією з попереднім рецептом.
Якщо ж хочете менш калорійної страви, то приготуйте пиріг із цвітної капусти. Її попередньо треба розібрати на суцвіття і відварити протягом 3 хвилин, щоб не розпалися.
Посолити, викласти на застелений пергаментом лист і залити тістом. Його готуємо на основі кефіру чи сметани, борошна, яєць та харчової соди. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці до утворення золотистої кірочки.
Ще один сезонний овоч – стручкова квасоля. Вона малокалорійна, тож для літа – саме те! Залежно від сорту стручки бувають лимонного, зеленого й навіть брунатного кольору. Головне – щоб не було прожилок.
Пластинки стручкової квасолі консервують на зиму, а влітку використовують у супах, запіканках. Радимо найпростіший рецепт стручкової квасолі з горіхами та насінням соняшника.
У стручках обрізаємо плодоніжки, великі розрізаємо навпіл, якщо є прожилки – видаляємо. Відварюємо протягом 30 хв. Ще гарячу квасолю заправляємо топленим вершковим маслом, щедро посипаємо тертими грецькими горіхами, підсмаженим насінням соняшника. За бажання додаємо гарбузового насіння та натертої й підсушеної кісточки авокадо.
Кожен липневий день – це можливість скуштувати щось нове, свіже, живе.
Літо триває – і нехай на вашому столі буде стільки ж барв, як і за вікном. Тож не баріться – вирушайте на базар або в город, беріть те, що щедро дарує липень, і творіть смачні моменти разом із близькими. Сезон овочів – саме зараз.
Людмила Стражник. Фото авторки
Читайте також:
- Рецепт на вихідні: найсмачніші ягідні знахідки липня (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: елітна кухня Галичини (ФОТО)
- Рецепти на вихідні: червень диктує смаки (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: червневе меню для схуднення (ФОТО)