Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: овочеві вигадки липня (ФОТО)

Барвами літнього городу надихаємося на експерименти та із простих продуктів готуємо привабливі страви.

1 2

Літо – це щастя на смак, а липень – його найсоковитіший шматочок. Особливо коли мова про овочеве розмаїття: тут і перший перець, і молоді кабачки та баклажани, й солодкі помідори, що ще теплі від сонця. Тож запрошуємо до кулінарної гри, або літньої казки на тарілці. 

Кабачкові імпровізації

Не секрет, що з настанням сезону кабачків додається й приводу для тематичних анекдотів, веселих картинок і розповідей. Однак дарма цей овоч з родини гарбузових такий зневажаний. Звісно, він небагатий на вітаміни, та й на смакові якості, зате має багато клітковини, отож може служити основою для приготування дієтичних страв: рагу, запіканок та навіть смузі. А молоді плоди-зеленці можна споживати сирими в салатах на зразок огірків. 

9be7a283 7260 48c3 b141 7ba33194d95f

Якщо ж хочемо чогось оригінальнішого, то маємо трохи потрудитися. Приміром, для приготування кабачкового рулету натираємо овоч: молодий – то навіть зі шкіркою, а дозрілий – чистимо, вибираємо м’якоть. Натираємо на тертці з великими вічками, витискаємо сік (його використовуємо опісля для приготування смузі в міксі з будь-якими соковитими плодами). Додаємо натерту на дрібно моркву і твердий сир, подрібнену цибулю, яйця, борошно, сіль, перець і замішуємо тісто.

Викладаємо його на застелений пергаментом лист і випікаємо в духовці до золотистого кольору. Ще гарячим намазуємо підготовленим печінковим паштетом чи пастою з кисломолочного сира і за допомогою того ж пергаменту скручуємо рулет. Легенько притискаємо і залишаємо охолоджуватися. Нарізаємо порційно ножем із гострим лезом та насолоджуємося розмаїттям смаків. 

8fc5895c 16f0 4b59 b44e 922acf5369d0

Сирною пастою можна перекласти й обсмажені на олії дольки кабачків. Для перекладанців радимо спочатку занурити їх у борошно, опісля у воду, й аж тоді викладати на пательню. 

cf13a397 e15a 4977 8594 944013ef0239

Якщо обсмажені з одного боку дольки кабачків перевернути на пательні і посипати тертим сиром-пармезаном і ще трошки витримати під накривкою, то матимемо ще одну ароматну страву. 

Капустяні придибенції

Ще один простий та доступний за ціною овоч – капуста. Що цікаво – так само слово називне – й щодо означення валюти, й щодо місця народження дітей. 

Капусту широко використовують у кулінарії для приготування овочевих салатів, борщів та інших перших страв, голубців і запіканок, для квашення тощо. Влітку з молодих головок можна приготувати навіть мініпіцу.  

1fd6f6d9 43e7 44b4 abb5 0352a1970125

d62aec0b 2c37 4ed0 b41a 3eda8b756aa5

Ножем із гострим лезом нарізаємо з невеликої твердої головки капусти слайси: акуратно, щоб плоскі шари не розлізлися.

Занурюємо їх у лізон – суміш борошна, яєць, кисляка чи кефіру й солі – та смажимо з одного боку в олії на пательні. Тим часом нарізаємо кубиками помідори, ковбасу. Капусту перевертаємо, накладаємо начинку і посипаємо тертим сиром. Ставимо досмажуватися під накривкою на маленькому вогні. 

9eba57e8 d049 489e b575 b9889f0aca3b

А ще готуємо капустяні котлети. Від звичайних вони відрізняються лише тим, що замість м’ясного фаршу додаємо посічену капусту. 

d10c9f7f 8439 4129 b298 198c9d9c8544

Такі котлети можна так само приготувати як мініпіцу, за аналогією з попереднім рецептом. 

0fa55531 ccac 4db7 8353 44705ed9cec0

Якщо ж хочете менш калорійної страви, то приготуйте пиріг із цвітної капусти. Її попередньо треба розібрати на суцвіття і відварити протягом 3 хвилин, щоб не розпалися.

Посолити, викласти на застелений пергаментом лист і залити тістом. Його готуємо на основі кефіру чи сметани, борошна, яєць та харчової соди. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці до утворення золотистої кірочки.

35d6e801 e014 49c5 a33b 3358f1a6dc37

Ще один сезонний овоч – стручкова квасоля. Вона малокалорійна, тож для літа – саме те! Залежно від сорту стручки бувають лимонного, зеленого й навіть брунатного кольору. Головне – щоб не було прожилок. 

ef45dde9 eacf 49d1 b043 3fb1cb5723df

Пластинки стручкової квасолі консервують на зиму, а влітку використовують у супах, запіканках. Радимо найпростіший рецепт стручкової квасолі з горіхами та насінням соняшника

У стручках обрізаємо плодоніжки, великі розрізаємо навпіл, якщо є прожилки – видаляємо. Відварюємо протягом 30 хв. Ще гарячу квасолю заправляємо топленим вершковим маслом, щедро посипаємо тертими грецькими горіхами, підсмаженим насінням соняшника. За бажання додаємо гарбузового насіння та натертої й підсушеної кісточки авокадо. 

Кожен липневий день – це можливість скуштувати щось нове, свіже, живе. 

Літо триває – і нехай на вашому столі буде стільки ж барв, як і за вікном. Тож не баріться – вирушайте на базар або в город, беріть те, що щедро дарує липень, і творіть смачні моменти разом із близькими. Сезон овочів – саме зараз.

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено