Івано-Франківськ

На Верховинщині люди збирають білі гриби (ФОТО)

Активний ріст цих грибів починається в червні місяці і триває до середини осені.

На Верховинщині люди збирають білі гриби (ФОТО)

На Верховинщині після дощу кинулися рости білі гриби. Світлинами грибного урожаю поділилася наша підписниця із села Красноїлля Ольга Шекеряк. За дві години вона назбирала немало цих “красенів”, пише ПІК.

5195365223937209144

На фото: наша підписниця Ольга Шекеряк із грибним урожаєм

До речі, білий гриб вважають найзнаменитішим представником грибного царства – “царем серед грибів”. Окрім того, вартість цих грибів є недешевою. Зокрема, ціни на білі гриби у липні 2025 року, як і завжди, залежать від багатьох факторів: місця збору, якості грибів (свіжі, сушені, мариновані), а також попиту та пропозиції на ринку. 

Орієнтовно, зараз свіжі білі гриби можуть коливатися від 200 до 500 гривень за кілограм, а сушені можуть вартувати від 1500 гривень і вище.

Довідково: білі гриби ростуть як в хвойних, так і в листяних або змішаних лісах під такими деревами, як їли, сосни, дуби, берези, граби, ялиці. Сезон збору: від червня до жовтня.

Як же відрізнити заповітний білий гриб від решти його “колег”? 

  • Колір: капелюшок білого гриба має колір від бордово-коричневого до світло-коричневого, а ніжка — біла.
  • Капелюшок опуклої форми, діаметром від 7 до 30 см, а у рідкісних випадках доростає навіть до 50 см. Чим гриб молодший — тим опукліший його капелюшок. На дотик приємний, злегка оксамитовий у суху погоду, але може ставати липким під час дощу. Шкірка не знімається.
  • Під капелюшком —  білий і твердий.
  • Ніжка масивна, бочкоподібна, з крупною основою, що стоншується доверху.
  • У розрізі білий гриб має однорідну білу м’якоть, яка жовтіє та стає волокнистою з віком.

П’ять корисних властивостей білих грибів:

  • Можуть бути корисні для травлення, завдяки вмісту клітковини.
  • Білі гриби містять антиоксиданти, які сприяють захисту клітин нашого тіла від вільних радикалів.
  • Місять білок, що необхідний нам для розвитку і збереження м’язової маси.
  •  У білих грибах міститься невелика кількість заліза та кальцію.
  •  Не місять холестерину, трансжирів або насичених жирів.

Білі гриби можна жарити, маринувати, сушити, морозити, варити з них юшки супи та бульйони.

Читайте також у ПІК:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено