Івано-Франківськ

Торік шестеро прикарпатців отруїлися грибами: як запобігти цьому зараз

Попри свою поживну цінність, гриби можуть бути небезпечними для здоров’я.

Торік шестеро прикарпатців отруїлися грибами: як запобігти цьому зараз

Страви з грибів традиційно займають важливе місце в раціоні мешканців Івано-Франківщини та інших регіонів України. Гриби цінні за своїм складом – вони багаті на білки, вуглеводи, вітаміни (B, C, E, PP, D), мінерали (калій, фосфор, цинк, залізо, йод) та антиоксиданти.

Вони зберігають багато корисних властивостей навіть після термічної обробки. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби області, пише ПІК.

“Однак, попри свою поживну цінність, гриби можуть бути небезпечними для здоров’я. У них можуть міститися токсини, алкалоїди та важкі метали, які можуть викликати важке отруєння, а іноді — навіть смерть”, – йдеться у повідомленні.

Минулого року на Івано-Франківщині зареєстрували 5 випадків отруєння грибами у побуті. Постраждали 6 людей, серед них — одна дитина. Один випадок завершився смертельно. Причиною стали рожеві сироїжки, невідомі дикорослі гриби та… сирі білі мухомори.

Щоб уникнути отруєння, варто знати кілька корисних порад:

 Як зібрати безпечні гриби:

  • Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. У разі сумнівів — не беріть.

  • Не збирайте гриби біля доріг, смітників чи промислових зон.

  • Уникайте грибів із потовщенням (“бульбою”) біля основи ніжки.

  • Не беріть старі, червиві, ослизлі або пошкоджені гриби.

  • Уникайте пластинчатих грибів і тих печериць, у яких пластинки білого кольору.

 Купівля грибів:

  • Купуйте гриби лише в магазинах або на офіційних ринках, а не “з рук” чи на стихійних базарах.

 Як правильно готувати:

  • Готуйте гриби не пізніше, ніж через 24 години після збору.

  • Варіть тричі по 30 хв у свіжій підсоленій воді, кожного разу зливаючи відвар.

  • Зберігайте готові страви з грибів не довше доби – тільки в холодильнику, у емальованому посуді.

Кому не можна їсти гриби:

  • Дітям до 12 років, вагітним, годуючим жінкам та людям похилого віку.

 Симптоми отруєння грибами:

  • Нудота, діарея, запаморочення, спрага, судоми

  • Посиніння губ і нігтів, похолодання кінцівок

  • Галюцинації, втрата свідомості, порушення дихання та серцебиття

Симптоми можуть з’явитись через 30 хвилин або навіть кілька діб після вживання грибів.

Читайте також у ПІК:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено