Серпень – щедрий місяць на свята (1 серпня маємо Медовий спас). А ще – дари природи, коли стиглі груші падають просто з дерева, а мед – ще теплий, щойно з пасіки. Тож саме час використати ці натуральні дари літа на кухні. Сьогодні готуємо прості, але напрочуд смачні страви з ароматом літа.
Кілька інгредієнтів, трохи натхнення – і серпень на тарілці. Із листкового тіста приготуємо ще один літній смаколик – тістечка зі сливами.
- Підготовлені плоди розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки.
- Тісто розморожуємо протягом 15 хвилин, акуратно розгортаємо та ріжемо на квадратики. На кути кожного з них викладаємо сливи, попередньо занурені в цукор.
- Загортаємо тісто до середини, змочивши водою місця стиків для кращого кріплення.
- Викладаємо на застелений пергаментом лист і випікаємо в розігрітій духовці: спочатку при високій температурі 10 хв, а далі трошки зменшуємо і допікаємо до зарум’янення.
Аналогічно готуємо тістечка з персиками. Формуємо їх на свій розсуд: як підказує фантазія. Додатково заготовки можна присипати маком.
Запечені з медом персики можуть бути окремим десертом або ж як складник канапок чи десерту з морозивом.
На пергамент викладаємо натуральний мед – у серпні пасічники пропонують його різних видів. Ставимо на 30 сек у розігріту духовку, щоб він розтікся. А тоді зверху викладаємо дольки персиків і запікаємо протягом 15 хв. Можна зверху покласти шар листкового тіста – матимемо цікавий та ароматний пиріг.
Канапки з персиками, грушею та червоною рибою так само стануть смачною окрасою столу.
- Беремо хліб для тостів або багет, який нарізаємо на скибки та підсушуємо в розігрітій пательні без жиру. Зверху викладаємо шар сирної намазки.
- Викладаємо слайси слабосоленої червоної риби (лосося, форелі, сьомги)
- Прикрашаємо тонкими скибочками груші, запеченими з медом персками та дрібно нарізаною зеленню.
Радимо приготувати й інші сезонні страви. Наприклад, запечені груші з медом і горішками. Це легкий десерт без цукру, але з повним спектром солодких відтінків.
- У центр кожної половинки груші кладемо по 2 з’єднані половинки волоських горіхів.
- Викладаємо груші на пергаменті на підготовлений лист.
- Поливаємо медом та посипаємо корицею і січеними горіхами.
- Випікаємо в розігріту до 180°C духовці 25-30 хвилин.
А ще готуємо популярні останнім часом салати з грушами і сиром.
- Нарізану пластинками грушу карамелізуємо у вершковому маслі з цукром на розігрітій пательні.
- Додаємо мікс салатів, хамон, грецькі горіхи.
- Пасує будь-який сир, але найбільше – з пліснявою.
- Зверху викладаємо груші.
- Готуємо заправку із оливкової олії та діжонської гірчиці.
Медові пироги з грушевою чи сливовою начинкою, лимонади з медом і фруктами – у серпні готуємо їх на свято й будень. Освіжаючі смузі з лохини, йогурту і меду – натуральний перекус у спекотний день.
Не забуваємо й про ритуальні страви, адже серпень багатий на свята. На Маковея – це макова випічка.
У різних регіонах Прикарпаття випікають або дріжджові макові булочки, або прісні коржі з маком, які опісля ламають та споживають з рідким медом. Приготуємо макові ламанці з грушами. Тісто готуємо як на сметанник.
- На 2 склянки просіяного борошна беремо пакетик розпушувача, ванільного цукру, 2 столові ложки маку, склянку сметани та 3 яйця.
- Замішуємо тісто. Додаємо нарізаних груш та знову обережно вимішуємо.
- Викладаємо на застелений пергаментом лист і випікаємо в розігрітій духовці до 20 хв.
Серпень – місяць смаків, барв та натхнення на кухні. Готуйте з любов’ю, обирайте сезонне і смакуйте кожен день літа. Нехай ці рецепти надихають вас працювати із задоволенням та ділитися смаками літа з близькими.
Людмила Стражник.
Фото авторки.
Читайте також у ПІК:
- Рецепт на вихідні: сонце в тарілці попри дощ
- Рецепти на вихідні: помідори – справжня зірка літа
- Рецепт на вихідні: овочеві вигадки липня (ФОТО)
- Найпростіший рецепт кабачкової ікри: як зробити улюблену закуску без зайвого клопоту