Івано-Франківськ

Рецепт на вихідні: фіолетові чари літа (ФОТО)

Насолоджуємося кольорами та смаками серпня. 

Рецепт на вихідні: фіолетові чари літа (ФОТО)

Рецепти на вихідні: літо щедро малює наші тарілки яскравими відтінками – від ніжно-зеленого огірка до соковитого рубінового кавуна. А серпень приносить свій особливий колір – глибокий ожиново-сливовий. У ньому є і солодкість сонця, і легка терпкість вечорів, коли літо вже відчутно хитається на межі з осінню. 

535613429 1088533872923101 7027556105659865460 n

Сливи цьогоріч зародили. Фактично це найдешевші цієї пори плоди. На ринку їх можна придбати й по 15 грн за кілограм. Алича –  маленькі коштовності літа – так само осипається. Тож готуємо найпростіший пиріг: смачний і з легкою кислинкою. 

  • Аличу миємо, сушимо, розрізаємо навпіл та видаляємо кісточки.
  • Готуємо заздалегідь вершково-борошняну крихту. Для цього перетираємо в мисці 2 ст. л. борошна, 20 г масла та 50 г цукру. 
  • До 2 склянок просіяного борошна додаємо пів склянки кисляка чи кефіру, 50 г олії, 1 ч. л. розпушувача та кілька крапель есенції Амаретто. 
  • Окремо збиваємо на піну 3 яйця зі 100 г цукру, вливаємо до тіста і замішуємо. Викладаємо на застелений пергаментом лист.
  • Зверху на тісто акуратно викладаємо половинки слив, розрізом до верху. 
  • Посипаємо крихтою і ставимо до розігрітої духовки на 25 хв. Залишаємо ще на кілька хвилин для охолодження в духовці. Виймаємо. Нарізаємо та насолоджуємося смаком.

530226547 549617468173460 8146751797212998990 n

З аличі та сливи можна заготовити на зиму різні консервації. З маленьких плодів кісточки вибирати марудно. 

  • Однак вийде простіше, якщо плоди у великій каструлі без пластмасових ручок помістити в духовку, довести до кипіння та залишити для охолодження.
  • Далі через друшляк зливаємо сік. Його разом із цукром консервуємо окремо. 
  • Із м’якоті слив чи аличі вибираємо кісточки. Додаємо 700 г цукру в розрахунку на 1 кг плодів. Варимо на легкому вогні до прозорості та загустіння. 
  • Гарячий джем розкладаємо до стерилізованих банок і закатуємо.  

Бархатисто-терпкий смак лісу

529539289 1268307991021449 4045304067955907958 n

Цієї пори в лісі дозріває ожина. За свідченням дієтологів ягоди мають багато корисних властивостей для здоров’я: багаті на вітаміни С, К, Е, групи В, мінерали калій, магній, кальцій, залізо. А ще ожина містить антиоксиданти: антоціани, катехіни та кверцетин. 

Ці темно-фіолетові перлини літа можна споживати сирими. Придбати можна й садову ожину. Вона має більші ягоди, зазвичай солодша. Як і будь-які ягоди, її можна заморозити, приготувати компоти та вітамінні коктейлі. 

530076363 697395356659410 1149291775973693377 n

  • Збиваємо блендером ягоди ожини з цукром до смаку, додаємо кефіру і ще раз збиваємо – до утворення піни. 
  • Охолоджуємо та насолоджуємося цієї літньої спеки ароматним напоєм.

529780179 1267306381331409 7904747491559706884 n

За аналогією до сливового пирога готуємо ожиновий. Експериментуємо зі складниками. Приміром, кисляк та олію замінюємо сметаною, а есенцію – ванільним цукром. 

530098680 1329456525406037 3088870325322221002 n

Приготуємо з ожини й варення – на зразок малинового. До речі, подібність із малиною ще й у тому, що ягоди мають кісточки. 

  • Ягоди перебираємо та промиваємо. Просушуємо. Засипаємо цукром у розрахунку 1:1 і залишаємо на кілька годин. 
  • Ставимо каструлю на плиту, доводимо до кипіння, знімаємо з поверхні піну і варимо 5 хвилин.
  • Ще гаряче варення розкладаємо до стерилізованих банок і закатуємо кришками. 
  • Укутуємо банки махровим рушником до повного охолодження.

Справжні королі серпневих грядок

533491626 1155832926358753 6572625078921339267 n 1

У серпні грядки тішать око баклажанами – із блиском темного шовку на шкірці. Вони – мов нічні місяці на городі: гладкі, фіолетові й загадкові.

  • Для овочевого рагу з баклажанів беремо молоді незрілі плоди без зерняток. Миємо, нарізаємо на кубики разом зі шкіркою. Пересипаємо сіллю та залишаємо на кілька хвилин.
  • Тим часом карамелізуємо подрібнену ріпчасту цибулю: спочатку злегка обсмажуємо в олії, а далі додаємо трошки цукру й доводимо до карамельного відтінку.
  • Шаткуємо болгарський перець. До речі, він так само буває фіолетового кольору. 
  • Баклажани відтискаємо від рідини та змішуємо зі збитим жовтком. Так вони менше втягнуть олії. 
  • Змішуємо всі складники, додаємо молотого перцю, яблучного оцту до смаку та витримуємо під кришкою на маленькому вогні ще кілька хвилин. 

529863847 1718248432160630 2513934465465926596 n

М’якоть – наче шматочок сутінкового неба

І завершуємо тему благородного фіолетового кольору картоплею. Та й привід маємо: 17 серпня – Міжнародний день картоплі. 

Циганка – це поширений сорт картоплі із фіолетовою шкіркою та світлою м’якоттю. А сорти Солоха, Чорний лебідь, Вітелот, Екслоужн та Адірондак Блу мають фіолетову м’якоть. 

529663557 1292939645607350 616531429676532353 n

Та якого б сорту не була картопля – це яскравий акцент, що перетворює буденну страву на святкову.

  • Готуємо бульбу на деруни: миємо, чистимо та натираємо разом із ріпчастою цибулею. Додаємо солі, перцю, сухого кропу, сире яйце та смажимо в олії. 
  • До глиняних горщиків кладемо по два деруни, ложку консервованих грибів або тушкованого м’яса. 
  • Зверху посипаємо тертим твердим сиром, накриваємо кришкою і запікаємо в мікрохвильовці до 7 хв. 

Дорога до осені

Фіолетові барви серпня нагадують нам: літо ще триває, але вже готує дорогу осені. На тарілці ожина, слива й баклажан створюють гармонію кольору та смаку. І навіть проста картопля у фіолетовій м’якоті перетворюється на кулінарну казку.

Фіолетовий смак літа – це ягідна солодкість та овочева мудрість, це стигла тиша серпня. Коли ожина, слива й баклажан сходяться в одній палітрі – на столі з’являється не просто страва, а кольоровий спогад про літо, яке ще тримає нас у своїх теплих обіймах.

Фіолетові страви – мов барви сутінкового неба: ніжні, глибокі й трохи загадкові. Саме такими запам’ятовуються літні вихідні напередодні осені.

Людмила Стражник.

Фото авторки.

Читайте також у ПІК:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено