Випробовуємо кожну пораду, щоб результати не розчарували. Особливо якщо йдеться про консервації, які родини та волонтери передають нашим захисникам і захисницям. Це ще один спосіб підтримати армію надійно й відповідально.
Вимоги до кожного рецепту однакові: чисті простерилізовані скляні банки, нові простерилізовані кришки, якісні свіжі продукти та дотримання технології, зокрема й щодо термічної обробки.

“В’ялені томати – улюблені консерви мого чоловіка Івана Дзіньки, – розповідає дружина захисника, мешканка приміських Угорників Оксана. – Він пішов добровольцем у перших числах березня 2022-го. Служить зв’язківцем у 10-й Окремій гірсько-штурмовій бригаді. Нещодавно приїжджав разом із побратимом у відпустку. То на дорогу ми передали два ящики різних закруток”.
- В’ялені помідори можуть зберігатися довго завдяки тому, що сушені томати заливають олією. Найкраще – оливковою.
- Для консервації беремо сливовидні помідори. Розрізаємо вздовж та акуратно видаляємо м’якоть із насінням.
- Змащуємо олією, посипаємо кожну часточку сіллю з перцем і подрібненими сухими травами.
- Викладаємо на деко електросушарки для в’ялення. Процес займає 6-7 годин. Можна і в духовці на маленькому вогні.
- Перекладаємо томати до підготовлених банок, заливаємо гарячою олією і закатуємо.

Консервувати в’ялені томати можна й іншим способом. Коли дольки помідорів із травами, подрібненим часником добре підсушаться, їх проварюють у маринаді протягом 3 хв, зливають рідину через друшляк, а томати знову трошки підсушують на паперовому рушнику. Опісля складають до банок і заливають гарячою олією.
- На 15 кг помідорів потрібно 400 мл олії, 6 чайних ложок солі, часник, базилік, майоран, прованські трави, 125 мл яблучного або іншого оцту.
Добре смакують і консервовані помідори з томатним соком. Такі томати поживніші від залитих маринадом та зберігають більше вітамінів.
-
- Для соку відбираємо стиглі великі помідори. Варимо їх із додаванням невеликої кількості води та протираємо через сито з великими комірками. Можна й через друшляк, але тоді до соку потрапить і помідорове насіння.
- До підготовлених банок закладаємо помідори, заливаємо гарячим томатним соком (можна із м’якоттю). На літрову банку додаємо по 1 ч. л. солі та цукру, зубчик часнику.
- Стерилізуємо протягом 10 хв і закатуємо.
- Так само з томатним соком можна консервувати огірки.
Варто приготувати помідори із зеленню та часником.
- Зрілі непошкоджені томати розрізаємо навхрест і заливаємо окропом. Залишаємо на кілька хвилин під кришкою, щоб опісля легко зняти шкірку.
- Тим часом подрібнюємо кілька зубчиків часника та петрушку, змішуємо із сіллю та олією. Начиняємо підготовлені помідори.
- Для вітамінізації заливаємо їх гарячим томатним соком. Або ж готуємо маринад: на 1,7 л води додаємо по 2 ст. л солі та 3 ст. л. цукру, лавровий лист, перець горошком, гвоздику.
- Стерилізуємо літрові банки протягом 10 хв.

Печений перець в олії – теж поживна вітамінна консервація. Скористаємося рецептом із книги “Консерви домашнього приготування” 1990 року випуску.
“Зрілі м’ясисті плоди миємо, даємо стекти воді, натираємо перець олією і ставимо до духовки запікатися, – читаємо в рецепті. – Кілька разів повертаємо, та ще з гарячих плодів знімаємо шкірку, видаляємо плодоніжки і насіння. Ріжемо на частини і щільно вкладаємо до підготовлених півлітрових банок. Додаємо 1 ч. л. солі, 1 ст. л. 5-%-вого оцту і заливаємо гарячою олією. Стерилізуємо протягом 30 хв і закатуємо”.
Хоч чоловіки не дуже полюбляють солодкі закрутки, консервовані сливи з какао точно смакуватимуть.
- Сливи з фіолетовим забарвленням шкірки миємо, видаляємо кісточки, ставимо на маленький вогонь і розварюємо.
- Гарячими протираємо через друшляк для видалення шкірки. Змішуємо з цукром і какао та варимо протягом 20 хв.
- На 1 кг слив треба 360 г цукру та 2 ст. л. какао.
- Можна додати змелені в блендері горіхи – тоді матимемо пасту на зразок нутелли.
- Гаряче пюре переливаємо до підготовлених півлітрових банок і стерилізуємо протягом 20 хв.
Кожен рецепт – це маленький фронт волонтерства. Разом ми створюємо не просто запаси, а справжню лінію тилу, яка зміцнює дух і сили наших захисників. Закатані з турботою баночки – це не лише їжа, а й частинка домашнього тепла. І нехай у далеких польових умовах вони нагадують нашим бійцям: їх завжди чекають і про них дбають.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також:
- Випробувані рецепти на вихідні: корисні і привабливі страви для школярів
- Рецепт на вихідні: серпневий хіт – соковитий кавун (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: фіолетові чари літа (ФОТО)

