Рецепти на вихідні: консервації для бійців по-особливому

У польових умовах важливо мати смачні, поживні та безпечні закрутки.

Випробовуємо кожну пораду, щоб результати не розчарували. Особливо якщо йдеться про консервації, які родини та волонтери передають нашим захисникам і захисницям. Це ще один спосіб підтримати армію надійно й відповідально.

Вимоги до кожного рецепту однакові: чисті простерилізовані скляні банки, нові простерилізовані кришки, якісні свіжі продукти та дотримання технології, зокрема й щодо термічної обробки. 

cbd411ca 9939 4bbd a145 acace9f85a5d

“В’ялені томати – улюблені консерви мого чоловіка Івана Дзіньки, – розповідає дружина захисника, мешканка приміських Угорників Оксана. – Він пішов добровольцем у перших числах березня 2022-го. Служить зв’язківцем у 10-й Окремій гірсько-штурмовій бригаді. Нещодавно приїжджав разом із побратимом у відпустку. То на дорогу ми передали два ящики різних закруток”.  

  • В’ялені помідори можуть зберігатися довго завдяки тому, що сушені томати заливають олією. Найкраще – оливковою.
  • Для консервації беремо сливовидні помідори. Розрізаємо вздовж та акуратно видаляємо м’якоть із насінням.  
  • Змащуємо олією, посипаємо кожну часточку сіллю з перцем і подрібненими сухими травами. 
  • Викладаємо на деко електросушарки для в’ялення. Процес займає 6-7 годин. Можна і в духовці на маленькому вогні. 
  • Перекладаємо томати до підготовлених банок, заливаємо гарячою олією і закатуємо. 

1d7bf88c 3a12 4706 b341 5def75ed9eb7

Консервувати в’ялені томати можна й іншим способом. Коли дольки помідорів із травами, подрібненим часником добре підсушаться, їх проварюють у маринаді протягом 3 хв, зливають рідину через друшляк, а томати знову трошки підсушують на паперовому рушнику. Опісля складають до банок і заливають гарячою олією.  

  • На 15 кг помідорів потрібно 400 мл олії, 6 чайних ложок солі, часник, базилік, майоран, прованські трави, 125 мл яблучного або іншого оцту.

Добре смакують і консервовані помідори з томатним соком. Такі томати поживніші від залитих маринадом та зберігають більше вітамінів. 

    • Для соку відбираємо стиглі великі помідори. Варимо їх із додаванням невеликої кількості води та протираємо через сито з великими комірками. Можна й через друшляк, але тоді до соку потрапить і помідорове насіння. 
    • До підготовлених банок закладаємо помідори, заливаємо гарячим томатним соком (можна із м’якоттю). На літрову банку додаємо по 1 ч. л. солі та цукру, зубчик часнику. 
    • Стерилізуємо протягом 10 хв і закатуємо. 
    • Так само з томатним соком можна консервувати огірки.

Варто приготувати помідори із зеленню та часником

  • Зрілі непошкоджені томати розрізаємо навхрест і заливаємо окропом. Залишаємо на кілька хвилин під кришкою, щоб опісля легко зняти шкірку. 
  • Тим часом подрібнюємо кілька зубчиків часника та петрушку, змішуємо із сіллю та олією. Начиняємо підготовлені помідори. 
  • Для вітамінізації заливаємо їх гарячим томатним соком. Або ж готуємо маринад: на 1,7 л води додаємо по 2 ст. л солі та 3 ст. л. цукру, лавровий лист, перець горошком, гвоздику. 
  • Стерилізуємо літрові банки протягом 10 хв.  

a1b8ff75 4ee5 4e8a ba95 366c652fb464

Печений перець в олії – теж поживна вітамінна консервація. Скористаємося рецептом із книги “Консерви домашнього приготування” 1990 року випуску. 

Зрілі м’ясисті плоди миємо, даємо стекти воді, натираємо перець олією і ставимо до духовки запікатися, – читаємо в рецепті. – Кілька разів повертаємо, та ще з гарячих плодів знімаємо шкірку, видаляємо плодоніжки і насіння. Ріжемо на частини і щільно вкладаємо до підготовлених півлітрових банок. Додаємо 1 ч. л. солі, 1 ст. л. 5-%-вого оцту і заливаємо гарячою олією. Стерилізуємо протягом 30 хв і закатуємо”.

Хоч чоловіки не дуже полюбляють солодкі закрутки, консервовані сливи з какао точно смакуватимуть. 

  • Сливи з фіолетовим забарвленням шкірки миємо, видаляємо кісточки, ставимо на маленький вогонь і розварюємо. 
  • Гарячими протираємо через друшляк для видалення шкірки. Змішуємо з цукром і какао та варимо протягом 20 хв. 
  • На 1 кг слив треба 360 г цукру та 2 ст. л. какао. 
  • Можна додати змелені в блендері горіхи – тоді матимемо пасту на зразок нутелли. 
  • Гаряче пюре переливаємо до підготовлених півлітрових банок і стерилізуємо протягом 20 хв. 

Кожен рецепт – це маленький фронт волонтерства. Разом ми створюємо не просто запаси, а справжню лінію тилу, яка зміцнює дух і сили наших захисників. Закатані з турботою баночки – це не лише їжа, а й частинка домашнього тепла. І нехай у далеких польових умовах вони нагадують нашим бійцям: їх завжди чекають і про них дбають.

Людмила Стражник. Фото авторки.

Читайте також:

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено