
Вихідні на початку грудня – ідеальний час для репетиції святкових різдвяно-новорічних страв. Варто заздалегідь перевірити старі та випробувати нові рецепти, протестувати поєднання смаків, підібрати оптимальні пропорції та режим приготування.
У нинішніх умовах й у святкові дні доводиться працювати. Тож готуємо здебільшого нашвидкоруч. А ще як по кілька годин на добу вимикають світло, то й страви обираємо прості.
Великою підмогою стане лаваш. Найпростіший рецепт – зробити м’ясні рулетики (як на першому знімку). На листи викласти тонким шаром підготовлений фарш (у суміші з подрібненою цибулею, спеціями та яйцем), скрутити рулетом та нарізати на невеликі шматки. Посипати тертим твердим сиром і викласти на пергамент. Запікати в розігрітій духовці протягом десяти хвилин.

Ті ж рулетики обвалюємо в лізоні (суміші яєць, борошна та молока) і так само запікаємо. Начинку можна взяти іншу: із овочів, м’якого сира, тушкованих грибів.

Лаваш стане в нагоді для приготування пирога із зеленою начинкою. Її можна зробити зі свіжого шпинату, замороженої петрушки, консервованого чи замороженого зеленого горошку та навіть заморожених стрілок часника.
- Перебиваємо зелень блендером до пухкої маси, додаємо борошно, яйця, спеції. Викладаємо на лист лаваша. Ставимо у форму на змащений олією пергамент.
- На іншому листі вирізаємо формочками для печива або гострим ножем зірочки, сніжинки або ялинки.
- Накриваємо тим візерунчастим листом корж із зеленою начинкою та притискаємо.
- Змащуємо верх коржа збитим яйцем і посипаємо зернами кунжуту.
- Випікаємо в духовці до утворення золотистої кірочки, десь 7-10 хвилин.
- Нарізаємо порційно.

Із м’ясного фаршу легко приготувати люля-кебаб. На святковому столі вони виглядають ефектніше, ніж звичайні котлети.
- До м’ясного фаршу додаємо сіль, молотий перець, сире яйце, подрібнену цибулю. Добре вимішуємо.
- Дерев’яні шпажки змочуємо водою і нанизуємо на них фарш, формуючи продовгуваті котлети.
- Вільні від м’яса кінці шпажок обмотуємо харчовою фольгою, щоб не підгоріли.
- Викладаємо на пергамент і запікаємо в розігрітій духовці 10 хвилин.

Запіканку з цвітної капусти так само можна приготувати по-святковому.
- Розбираємо овоч на невеликі суцвіття і бланшуємо в окропі протягом 2-3 хвилин. Охолоджуємо. Підсолюємо.
- На застелену пергаментом форму по центру гіркою викладаємо тертий твердий сир. На нього колом – суцвіття капусти. Їх можна обваляти попередньо в сухарях або ж у суміші борошна та яєць.
- Посередині викладаємо нарізані дольками помідори, червоний перець, посипаємо зеленню і тертим сиром.
- Запікаємо в розігрітій духовці 10-15 хвилин.

Фаршировані печериці на святковому столі виглядають ефектно та урізноманітнять страви.
- Підготовлені печериці миємо, шапочки відокремлюємо від ніжок і чистимо від шкірочки. Якщо дуже маленькі, то залишаємо зі шкіркою.
- Начинка може підійти будь-яка: як із попередніх рецептів, так і з додаванням до м’ясного фаршу сметани чи тертого сира.
- Обвалюємо гриби з начинкою в лізоні і викладаємо на застелений пергаментом лист.
- Ставимо форму до духовки на кілька хвилин, виймаємо і посипаємо грибочки тертим сиром. Ставимо допікатися до утворення золотистої кірочки.

Перед подачею кульки посипаємо меленими горіхами.
Подача святкових страв має свої особливості. Колориту додають контрастні за кольором овочі, зелень, горіхи, насіння та різні соуси.
Отож сподіваємося, що такий невеличкий кулінарний прогін допоможе не лише відшліфувати техніку, а й уникнути стресу у важливий день, коли все має бути ідеально.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Оперативні новини у TELEGRAM