Рецепти на вихідні: як потренуватися перед великим святковим меню, щоб уникнути стресу й розчарувань

Підготовка до урочистих застіль завжди вимагає трохи більше зусиль, ніж буденне кулінарне приготування.

4e74757f 7f39 452f a067 9106ba159957

Вихідні на початку грудня – ідеальний час для репетиції святкових різдвяно-новорічних страв. Варто заздалегідь перевірити старі та випробувати нові рецепти, протестувати поєднання смаків, підібрати оптимальні пропорції та режим приготування. 

У нинішніх умовах й у святкові дні доводиться працювати. Тож готуємо здебільшого нашвидкоруч. А ще як по кілька годин на добу вимикають світло, то й страви обираємо прості. 

Великою підмогою стане лаваш. Найпростіший рецепт – зробити м’ясні рулетики (як на першому знімку). На листи викласти тонким шаром підготовлений фарш (у суміші з подрібненою цибулею, спеціями та яйцем), скрутити рулетом та нарізати на невеликі шматки. Посипати тертим твердим сиром і викласти на пергамент. Запікати в розігрітій духовці протягом десяти хвилин.  

95bd74d4 aecc 45e2 b166 8a251b109178

Ті ж рулетики обвалюємо в лізоні (суміші яєць, борошна та молока) і так само запікаємо. Начинку можна взяти іншу: із овочів, м’якого сира, тушкованих грибів. 

1927a63c d433 4e71 93cb 4cde0f071fde

Лаваш стане в нагоді для приготування пирога із зеленою начинкою. Її можна зробити зі свіжого шпинату, замороженої петрушки, консервованого чи замороженого зеленого горошку та навіть заморожених стрілок часника. 

  • Перебиваємо зелень блендером до пухкої маси, додаємо борошно, яйця, спеції. Викладаємо на лист лаваша. Ставимо у форму на змащений олією пергамент.
  • На іншому листі вирізаємо формочками для печива або гострим ножем зірочки, сніжинки або ялинки. 
  • Накриваємо тим візерунчастим листом корж із зеленою начинкою та притискаємо. 
  • Змащуємо верх коржа збитим яйцем і посипаємо зернами кунжуту. 
  • Випікаємо в духовці до утворення золотистої кірочки, десь 7-10 хвилин. 
  • Нарізаємо порційно. 

0d2b0d0f 6671 4fc5 a93d 578742ccfcbc

Із м’ясного фаршу легко приготувати люля-кебаб. На святковому столі вони виглядають ефектніше, ніж звичайні котлети. 

  • До м’ясного фаршу додаємо сіль, молотий перець, сире яйце, подрібнену цибулю. Добре вимішуємо. 
  • Дерев’яні шпажки змочуємо водою і нанизуємо на них фарш, формуючи продовгуваті котлети. 
  • Вільні від м’яса кінці шпажок обмотуємо харчовою фольгою, щоб не підгоріли. 
  • Викладаємо на пергамент і запікаємо в розігрітій духовці 10 хвилин. 

0c27fea4 8233 4442 82df 96ef91add496

Запіканку з цвітної капусти так само можна приготувати по-святковому. 

  • Розбираємо овоч на невеликі суцвіття і бланшуємо в окропі протягом 2-3 хвилин. Охолоджуємо. Підсолюємо. 
  • На застелену пергаментом форму по центру гіркою викладаємо тертий твердий сир. На нього колом – суцвіття капусти. Їх можна обваляти попередньо в сухарях або ж у суміші борошна та яєць. 
  • Посередині викладаємо нарізані дольками помідори, червоний перець, посипаємо зеленню і тертим сиром. 
  • Запікаємо в розігрітій духовці 10-15 хвилин. 

404be6b7 5293 437c 8447 652ef1a2fdc0

Фаршировані печериці на святковому столі виглядають ефектно та урізноманітнять страви. 

  • Підготовлені печериці миємо, шапочки відокремлюємо від ніжок і чистимо від шкірочки. Якщо дуже маленькі, то залишаємо зі шкіркою. 
  • Начинка може підійти будь-яка: як із попередніх рецептів, так і з додаванням до м’ясного фаршу сметани чи тертого сира. 
  • Обвалюємо гриби з начинкою в лізоні і викладаємо на застелений пергаментом лист. 
  • Ставимо форму до духовки на кілька хвилин, виймаємо і посипаємо грибочки тертим сиром. Ставимо допікатися до утворення золотистої кірочки. 

a6d2298d 8bc4 45e5 963c 79863cf27fc3

Перед подачею кульки посипаємо меленими горіхами. 

Подача святкових страв має свої особливості. Колориту додають контрастні за кольором овочі, зелень, горіхи, насіння та різні соуси. 

Отож сподіваємося, що такий невеличкий кулінарний прогін допоможе не лише відшліфувати техніку, а й уникнути стресу у важливий день, коли все має бути ідеально.

Людмила Стражник. Фото авторки. 

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено