
Різдвяна вечеря зі 12 традиційних страв у 2025 році обійдеться українській родині приблизно у 1374 грн. Про це повідомили в Інституті аграрної економіки, посилаючись на актуальні ціни у великих супермаркетах станом на 4 грудня, пише ПІК.
Найдорожчою стравою знову стала смажена риба — понад 346 грн за порцію з 2 кг коропа. На другому місці за вартістю — кутя, яка коштуватиме 213 грн. Ціну підвищують дорогі інгредієнти: мак, волоські горіхи та родзинки. Третя за вартістю — узвар, який обійдеться у 118 грн.
“Інші традиційні страви коштуватимуть дешевше: пісний борщ із квасолею — близько 108 грн, вінегрет — майже 50 грн, а вареники — від 32 до 88 грн залежно від начинки. Овочі для святкових страв цього року навіть дещо подешевшали — картопля, капуста, морква, цибуля та буряк коштують менше, ніж торік”, – йдеться у повідомленні.
Розрахунок вартості святкової вечері зробили фахівці Інституту аграрної економіки на основі щоденного моніторингу цін Мінфіну. Водночас експерти попереджають: перед зимовими святами деякі продукти можуть подорожчати приблизно на 10%, особливо м’ясо, частина курятини, олія та яйця.
Очікується, що ціни зростатимуть у періоди найбільшого попиту — 18–21 та 25–26 грудня.
Читайте також у ПІК:
- Пальне в Україні подорожчало рекордно: як змінилися ціни за шість років
- На Прикарпатті демонтували незаконну рекламу глінтвейну: підприємця оштрафували
- Бізнес-бум на Івано-Франківщині: область увійшла в топ за кількістю грантів
Оперативні новини у TELEGRAM