Рецепти на вихідні: передсвятковий кулінарний марафон – без утоми (ФОТО)

Закуплені заздалегідь продукти та приготовлені наперед страви – запорука вдалого застілля. 

4738c7e9 e126 4028 a4c2 b3c796188b7e

Дух Різдва і Нового Року витає в повітрі. І навіть за нинішніх складних часів знаходимо час для радості. Адже це найважливіше – славити народження Божого Дитяти: в молитвах, колядках і святковому єднанні за родинним столом. 

Проте для багатьох господинь і господарів це також і час справжнього кулінарного марафону, що часто закінчується втомою ще до приходу гостей. Щоб перетворити цей процес на задоволення, варто і продукти закупити заздалегідь, і меню продумати, й приготувати дещо за день-два наперед, а то – й за тиждень до свята. 

f4c6ae94 e3d2 442f b6f2 8b4fea5db030

Наприклад, вже зараз можна повчитися зробити самотужки ікру. 

  • Для її приготування закладаємо до морозильної камери 150 г олії у плоску ємність на дві години. 
  • Тим часом до 100 г будь-якого соку висипаємо пакетик сухого желатину, даємо набухати. На 20 секунд поміщаємо в мікрохвильову піч або на водяну баню. 
  • Додаємо ще 100 соку і доводимо ще на 20 секунд у мікрохвильовці до рідкої консистенції. Даємо трошки остигнути.
  • Виймаємо крижану олію. Набираємо шприцом без голки підготовлене желе та акуратно капаємо до олії. Краплі вмить застигають, утворюючи ікринки. Промиваємо їх під струменем холодної води у ситечку. 
  • Таким же чином можна зробити імітацію ікри риби. Для цього желе готуємо із процідженого рибного бульйону і томатного соку.  
  • Така смачна “ікра” стане оздобою канапок, млинців чи святкового салату. 

44084c68 5311 4c69 aee5 2c283b71be2d

 Так само заздалегідь готуємо слайси з груш із пелюстками квітів. 

  • Фрукт нарізаємо на тонкі пластинки і варимо 2 хвилини у цукровому сиропі. Даємо стекти рідині. 
  • Викладаємо пластинки на застелену пергаментом форму, змащуємо яйцем, прикладаємо пелюстки квітів і висушуємо протягом 5-10 хвилин у помірно нагрітій духовці. 
  • Такі слайси стануть гарною окрасою святкових напоїв. 

041be53a ab29 4d14 bbdb e7580d1705ee

13d6d753 fb61 4034 a8ba b571ae195ca4

Довго зберігаються і тістечка з насіння та горіхів – як альтернатива солодощам із цукром. 

  • Отож беремо очищене гарбузове, соняшникове насіння, будь-які подрібнені горіхи, кокосову стружку та кунжут. Додаємо одне-два сирих яйця та замішуємо до однорідної маси.  
  • Викладаємо рівномірно на застелену пергаментом форму, ножем робимо поділ на квадратики, щоб опісля легше було розділити. 
  • Випікаємо 10-15 хвилин у помірно розігрітій духовці. Стежимо, щоб не підгоріло.  

2638f8af d109 46b9 b1bd b5d7d0d730ef

За день-два до свята готуємо фруктове желе. Можна скористатися напівфабрикатами й лише залити різні кольори за інструкцією. Або ж брати сухий порошок для желе і різні домашні соки. 

f0a23d85 0faf 4fad 8095 05f6f958d123

  • Заливаємо різні желе до плоских тарілок і ставимо застигати. Маємо основу для кольорових желейних кубиків, які опісля викладаємо до бокалів і заливаємо якимось нейтральним желе, або молочним чи кавовим. 
  • Бокали спочатку перевертаємо і змочуємо в рідкому желе, а далі занурюємо краї в кокосову стружку чи будь-яку іншу присипку. 

15b4f15e 5c4e 4a21 8317 0581deb49ed2

Напередодні свята готуємо запіканку з лаваша. Беремо листи у формі прямокутників і розрізаємо їх на кілька частин. Викладаємо гармошкою до форми, а зверху між згинами – пластинки ковбаси, твердого сиру, овочів та зелені. Заливаємо збитими із зеленню та спеціями яйцями. Випікаємо 15 хвилин, виймаємо і посипаємо тертим твердим сиром. Ставимо ще на кілька хвилин до духовки для зарум’янення. 

a4ab4523 ae9d 4b6f 9947 4552646d3303 7beb87f4 0bef 4fbc af72 505a56488bca

e9c36b7f 6ab5 45c7 a392 65e8edb0fb6d

За кілька днів до свята напікаємо різних кондитерських страв. Найпростіший рецепт печива такий. 

  • Просіяне борошно перетираємо з маргарином, маслом чи смальцем. Додаємо кілька жовтків, ванільний цукор, суміш лимонної кислоти з харчовою содою, одне ціле яйце. Замішуємо тісто. 
  • Формочками вирізаємо фігурки, викладаємо на лист, змащуємо білком і посипаємо цукром. 
  • Можна з фігурок викласти віночок і так випікати. 
  • Декоруємо розтопленим білим чи звичайним шоколадом, кольоровими присипками.  

599b171b 21b8 4a6c b1ef 0e8a998713d6

Із того ж тіста вирізаємо зірочки і згинаємо один бік у вигляді “руки” гнома, в яку вкладаємо горішок і притискаємо. На спечених тістечках малюємо гному личко. 

5b150145 19d6 42ca 9125 a2b7f6433d63

Якщо ж і зовсім немає часу на випікання, то готове печиво глазуруємо розтопленим шоколадом і прикрашаємо фруктами, зернами гранату і меленими горіхами. 

d0bb086e 011c 4f73 81d1 9220def72e1c

І вже зовсім просто приготувати з тостерного хліба закусочну ялинку. Вирізаємо три трикутники з тупими кутами і викладаємо один на одного у вигляді ялинки. Притискаємо “стовбуром” з хліба. Зверху – будь-яка намазка та наповнення. Притрушуємо тертим сиром і запікаємо протягом кількох хвилин. 

ad603c51 eced 4fba a815 0f665652ad33

І нарешті з того ж тостерного хліба аналогічно готуємо мініпіцу.

c3e9bb15 e29e 4755 b73d 76a4a5eeb838

А ось – варіант святкового салату. Міксуємо листову зелень та будь-які овочі, викладаємо м’ясо чи рибу з консерви, дрібну варену з лушпиною картоплю, частинки варених яєць, та декоруємо соусом. 

0b1ebd4c 83b8 4864 9f85 5625f2b2c9b9

Розподіляючи завдання на тиждень, ми не лише зменшуємо фізичне навантаження, але й усуваємо стрес. Отож нехай різдвяно-новорічні страви вдаються спокійно, смачно й із настроєм, а спілкування – теплим і живим, як рідний дім.

Людмила Стражник. Фото авторки

Оперативні новини у TELEGRAM






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020-2025 Всі права захищено