
Дух Різдва і Нового Року витає в повітрі. І навіть за нинішніх складних часів знаходимо час для радості. Адже це найважливіше – славити народження Божого Дитяти: в молитвах, колядках і святковому єднанні за родинним столом.
Проте для багатьох господинь і господарів це також і час справжнього кулінарного марафону, що часто закінчується втомою ще до приходу гостей. Щоб перетворити цей процес на задоволення, варто і продукти закупити заздалегідь, і меню продумати, й приготувати дещо за день-два наперед, а то – й за тиждень до свята.

Наприклад, вже зараз можна повчитися зробити самотужки ікру.
- Для її приготування закладаємо до морозильної камери 150 г олії у плоску ємність на дві години.
- Тим часом до 100 г будь-якого соку висипаємо пакетик сухого желатину, даємо набухати. На 20 секунд поміщаємо в мікрохвильову піч або на водяну баню.
- Додаємо ще 100 соку і доводимо ще на 20 секунд у мікрохвильовці до рідкої консистенції. Даємо трошки остигнути.
- Виймаємо крижану олію. Набираємо шприцом без голки підготовлене желе та акуратно капаємо до олії. Краплі вмить застигають, утворюючи ікринки. Промиваємо їх під струменем холодної води у ситечку.
- Таким же чином можна зробити імітацію ікри риби. Для цього желе готуємо із процідженого рибного бульйону і томатного соку.
- Така смачна “ікра” стане оздобою канапок, млинців чи святкового салату.

Так само заздалегідь готуємо слайси з груш із пелюстками квітів.
- Фрукт нарізаємо на тонкі пластинки і варимо 2 хвилини у цукровому сиропі. Даємо стекти рідині.
- Викладаємо пластинки на застелену пергаментом форму, змащуємо яйцем, прикладаємо пелюстки квітів і висушуємо протягом 5-10 хвилин у помірно нагрітій духовці.
- Такі слайси стануть гарною окрасою святкових напоїв.


Довго зберігаються і тістечка з насіння та горіхів – як альтернатива солодощам із цукром.
- Отож беремо очищене гарбузове, соняшникове насіння, будь-які подрібнені горіхи, кокосову стружку та кунжут. Додаємо одне-два сирих яйця та замішуємо до однорідної маси.
- Викладаємо рівномірно на застелену пергаментом форму, ножем робимо поділ на квадратики, щоб опісля легше було розділити.
- Випікаємо 10-15 хвилин у помірно розігрітій духовці. Стежимо, щоб не підгоріло.

За день-два до свята готуємо фруктове желе. Можна скористатися напівфабрикатами й лише залити різні кольори за інструкцією. Або ж брати сухий порошок для желе і різні домашні соки.

- Заливаємо різні желе до плоских тарілок і ставимо застигати. Маємо основу для кольорових желейних кубиків, які опісля викладаємо до бокалів і заливаємо якимось нейтральним желе, або молочним чи кавовим.
- Бокали спочатку перевертаємо і змочуємо в рідкому желе, а далі занурюємо краї в кокосову стружку чи будь-яку іншу присипку.

Напередодні свята готуємо запіканку з лаваша. Беремо листи у формі прямокутників і розрізаємо їх на кілька частин. Викладаємо гармошкою до форми, а зверху між згинами – пластинки ковбаси, твердого сиру, овочів та зелені. Заливаємо збитими із зеленню та спеціями яйцями. Випікаємо 15 хвилин, виймаємо і посипаємо тертим твердим сиром. Ставимо ще на кілька хвилин до духовки для зарум’янення.


За кілька днів до свята напікаємо різних кондитерських страв. Найпростіший рецепт печива такий.
- Просіяне борошно перетираємо з маргарином, маслом чи смальцем. Додаємо кілька жовтків, ванільний цукор, суміш лимонної кислоти з харчовою содою, одне ціле яйце. Замішуємо тісто.
- Формочками вирізаємо фігурки, викладаємо на лист, змащуємо білком і посипаємо цукром.
- Можна з фігурок викласти віночок і так випікати.
- Декоруємо розтопленим білим чи звичайним шоколадом, кольоровими присипками.

Із того ж тіста вирізаємо зірочки і згинаємо один бік у вигляді “руки” гнома, в яку вкладаємо горішок і притискаємо. На спечених тістечках малюємо гному личко.

Якщо ж і зовсім немає часу на випікання, то готове печиво глазуруємо розтопленим шоколадом і прикрашаємо фруктами, зернами гранату і меленими горіхами.

І вже зовсім просто приготувати з тостерного хліба закусочну ялинку. Вирізаємо три трикутники з тупими кутами і викладаємо один на одного у вигляді ялинки. Притискаємо “стовбуром” з хліба. Зверху – будь-яка намазка та наповнення. Притрушуємо тертим сиром і запікаємо протягом кількох хвилин.

І нарешті з того ж тостерного хліба аналогічно готуємо мініпіцу.

А ось – варіант святкового салату. Міксуємо листову зелень та будь-які овочі, викладаємо м’ясо чи рибу з консерви, дрібну варену з лушпиною картоплю, частинки варених яєць, та декоруємо соусом.

Розподіляючи завдання на тиждень, ми не лише зменшуємо фізичне навантаження, але й усуваємо стрес. Отож нехай різдвяно-новорічні страви вдаються спокійно, смачно й із настроєм, а спілкування – теплим і живим, як рідний дім.
Людмила Стражник. Фото авторки
Оперативні новини у TELEGRAM